Κοκκινίλες στο δέρμα του μωρού: Οι πιο συνήθεις αιτίες & η αντιμετώπιση

Είναι ερεθισμένο το δερματάκι του μωρού σας; Δείτε γιατί και τι μπορείτε να κάνετε.

Κοκκινίλες στο δέρμα του μωρού: Οι πιο συνήθεις αιτίες & η αντιμετώπιση

Το δέρμα ενός μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και επιρρεπές σε αλλεργίες και λοιμώξεις οι οποίες συνεπάγονται κοκκινίλες στο δέρμα και εξανθήματα. Τα εξανθήματα είναι αρκετά συνήθη στη βρεφική ηλικία και θα μπορούσαν να προκληθούν από την ζέστη μέχρι αλλεργικές αντιδράσεις ή κάποια ασθένεια.

Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης εξανθημάτων στο δέρμα του μωρού και τι πρέπει να κάνουμε στην κάθε περίπτωση.

Ζέστη

Το εξάνθημα που προκαλείται από την ζέστη και υψηλή θερμοκρασία ονομάζεται μιλιαρία και προκύπτει λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης και της συσσώρευσης ιδρώτα μέσα στους πόρους του δέρματος.

Σε αυτήν την περίπτωση τα εξανθήματα είναι κόκκινα προς ροζ και εμφανίζονται κυρίως κάτω από τις μασχάλες, πίσω από τα γόνατα, γύρω από τον λαιμό και μεταξύ των αρθρώσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε ώστε η περιοχή του δέρματος με τα εξανθήματα αερίζεται επαρκώς. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα σε σκόνη, κατάλληλα για την αντιμετώπιση αυτού του είδους εξανθημάτων. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

Αλλεργίες

Σε περίπτωση αλλεργίας, απελευθερώνεται μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία προκαλεί κοκκινίλες και ερεθισμένο δέρμα.

Τα αλλεργικά εξανθήματα είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται διάσπαρτα στο δέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αρχικά είναι σημαντικό να βρείτε τι προκάλεσε την αλλεργική αυτή αντίδραση. Έπειτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας που θα σας συμβουλεύσει για την χορήγηση των κατάλληλων αντισταμινικών φαρμάκων.

bigstock Little Newborn Baby Sleeping 201707005

Έκζεμα

Έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα είναι ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία 5. Στα μωρά τείνει να εμφανίζεται στα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, στα πόδια, στο στήθος ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Το εξάνθημα μπορεί να μοιάζει με ξηρό, παχύρρευστο, λείο δέρμα, ή μπορεί να αποτελείται από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι το προκαλεί το έκζεμα, αλλά η προδιάθεση του εκζέματος συχνά κληρονομείται. Έτσι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να εμφανίσει έκζεμα εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε έκζεμα, άσθμα ή αλλεργίες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η καλή φροντίδα του δέρματος του παιδιού σας θα βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη των φλεγμονών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το εάν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Οι πιο συχνές μυκητιασικές λοιμώξεις που προσβάλλουν τα βρέφη είναι η τριχοφυτία και η καντιντίαση. Η τριχοφυτία προκαλείται από οποιονδήποτε μύκητα ανήκει σε μια ομάδα μυκήτων που ονομάζεται dermatophytes, ενώ η καντιντίαση από έναν μύκητα που ανήκει στο γένος Candida.

Τα εξανθήματα που συνεπάγεται η τριχοφυτία μοιάζουν με σχήμα δαχτυλιδιού και το εσωτερικό τους μπορεί να έχει κόκκινο χρώμα ή και κανονικό χρώμα δέρματος. Αντίστοιχα, τα εξανθήματα της καντιντίασης είναι κόκκινα, ενδέχεται να έχουν λευκό υγρό μεταξύ τους και εμφανίζονται κυρίως στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με κατάλληλες κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά, πάνω στα εξανθήματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τις περιοχές αυτές στεγνές και να φροντίζετε την υγιεινή του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής εξανθηματική νόσος. Τα εξανθήματα είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα και η εμφάνισή τους συνοδεύεται με πυρετό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η τήρηση υγιεινής, τα συχνά λουτρά και η κοπή των νυχιών για την αποφυγή επιμολύνσεων είναι απαραίτητα, ενώ ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει για τη χορήγηση των κατάλληλων αντιπυρετικών και αντιισταμινικών φαρμάκων για τον κνησμό.

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα της ιλαράς μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος: βήχας, καταρροή, κόκκινα μάτια.

Τα εξανθήματα εμφανίζονται 2-4 μέρες μετά την έναρξη της αρρώστιας στο πρόσωπο, τον κορμό και τέλος στα άκρα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας συμβουλεύσει για την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που θα κατευνάσει το κάθε ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας.

neogniki akmi

Νεογνική ακμή

Η νεογνική ακμή, είναι ένας τύπος ακμής που εκδηλώνεται περίπου στο 20% των μωρών τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Τα εξανθήματα είναι μικροσκοπικά κόκκινα ή άσπρα σπυράκια, κυρίως στο πρόσωπο ή το σώμα, τα οποία υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για τη θεραπεία πιο επίμονων μορφών ακμής ο παιδίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής. Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή λοσιόν χωρίς την έγκριση του γιατρού. Το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτή την ηλικία.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved