Γιατί το μωρό τρίβει τα μάτια του; Πιθανές αιτίες και τι να κάνετε

Bigstock

Γιατί το μωρό τρίβει τα μάτια του, ποιες οι επιτώσεις μακροπρόθεσμα και τι μπορείτε να κάνετε.

Τα μωρά συνήθως τρίβουν τα μάτια τους όταν είναι κουρασμένα ή όταν νυστάζουν. Δεν είναι ο μόνος λόγος.

Γιατί το μωρό τρίβει τα μάτια του

Νυστάζει

Στις περιπτώσεις αυτές το τρίψιμο των ματιών συνοδεύεται με χασμουρητό. Το μωρό είναι κουρασμένο και με την κίνηση αυτή προσπαθεί να διώξει την ένταση από τα μάτια του.

Τα μάτια του είναι στεγνά

Το μωρό είναι επίσης πιθανό να τρίβει τα μάτια του όταν τα νιώθει πολύ ξηρά. Το τρίψιμο των ματιών συχνά προκαλεί δάκρυα, δηλαδή υγρασία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νιώθει περιέργεια

Ακόμα και οι ενήλικες, όταν τρίβουμε τα μάτια μας ενώ είναι κλειστά βλέπουμε διάφορα σχήματα. Το μωρό είναι πιθανό να έχει ήδη αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες σε τέτοιο σημείο που μπορεί να τρίβει μόνο του τα μάτια του και να πειραματίζεται με τη νέα αυτή του δεξιότητα.

Κάτι έχει μπει στο μάτι του

Το μωρό είναι πιθανό να τρίβει το μάτι του επίμονα εάν έχει μπει κάτι και του προκαλεί ερεθισμό. Μπορεί να είναι σκόνη ή ακόμα και κάποια βλεφαρίδα. Άλλη ένδειξη ότι κάτι έχει μπει το μάτι του παιδιού είναι το πετάρισμα και η έκκριση δακρύων.

Τα μάτια του έχουν ερεθιστεί

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι πιθανό το μωρό να τρίβει τα μάτια του είναι οι αλλεργίες ή κάποια μόλυνση. Στην περίπτωση αυτή τα μάτια ίσως είναι ελαφρώς πρησμένα και κόκκινα.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Καλύψτε τα χεράκια του μωρού με ύφασμα ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει τα μάτια με τα δάχτυλα και τα νύχια του.
  • Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου ώστε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε σκόνη
  • Εάν κάτι έχει μπει στα μάτια του μωρού, χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο μαλακό ύφασμα για να σκουπίσετε τα μάτια και το πρόσωπο. Μετά από αυτό χρησιμοποιήστε λίγο παγωμένο νερό για να καθαρίσετε τα μάτια του μωρού.

Πιθανές επιπτώσεις

Εάν το μωρό τρίβει τα μάτια του συνέχεια και με δύναμη ενδεχομένως να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την όρασή του. Πιο συγκεκριμένα:

Αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης. Τα παιδιά είναι περίεργα και συνηθίζουν να πιάνουν πράγματα με τα χέρια τους επομένως είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με μικρόβια. Τρίβοντας συνέχεια τα μάτια, τα μικρόβια αυτά είναι πιθανό να μολύνουν τα μάτια του παιδιού.

Επιδεινώνει την όραση μακροπρόθεσμα. Το συνεχές τρίψιμο των ματιών είναι πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στα μάτια και τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυωπία.

Πιθανότητα τραυματισμού. Το παιδί που τρίβει τα μάτια του συνέχεια είναι πιθανό να τραυματιστεί.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved