Όραση βρέφους: Τι βλέπουν τα μωρά στη μήτρα;

Τι μπορούν τα μωρά στο περιβάλλον της μήτρας και πώς αναπτύσσεται η όρασή τους;

Όραση βρέφους: Τι βλέπουν τα μωρά στη μήτρα;
Bigstock

Μέσα στη μήτρα, η όραση των μωρών αναπτύσσεται επαρκώς ώστε να μπορούν να διακρίνουν κάποιο έντονο φως και σχήματα. Τα μωρά ανοίγουν τα μάτια τους περίπου στην 27η εβδομάδα κύησης και από την 31η εβδομάδα και μετά ανταποκρίνονται στο έντονο φως που έρχεται από το περιβάλλον εκτός της μήτρας.

Πριν τον τοκετό η όραση του μωρού είναι θολή ωστόσο, ακόμα και μέσα στη μήτρα, το μωρό μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα και να διακρίνει ένα χρώμα, το κόκκινο.

Όραση μωρού: Πότε δημιουργούνται τα μάτια του μωρού στη μήτρα;

Τα δύο μάτια του μωρού στην αρχή μοιάζουν με δύο μικροσκοπικές αποφύσεις του εγκεφάλου. Μέχρι και την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης αρχίζουν να δημιουργούνται τα βασικά κομμάτια του ματιού και η ανάπτυξη της όρασης του μωρού έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Μέχρι και την 10η εβδομάδα, το μωρό έχει βλεφαρίδες, αν και τα μάτια του παραμένουν κλειστά. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι δακρυϊκοί πόροι του μωρού αν και ξεκινούν να αναπτύσσονται ήδη από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης, δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η παραγωγή δακρύων είναι περιορισμένη για το διάστημα αυτό.

Όραση μωρού: Πότε ανοίγει το έμβρυο τα μάτια του στη μήτρα;

Τα μωρά ανοίγουν για πρώτη φορά τα μάτια τους περίπου στην 27η εβδομάδα κύησης, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Μέχρι και την 31η εβδομάδα κύησης, οι κόρες των ματιών μπορούν να συστέλλονται, να διαστέλλονται και να ανιχνεύουν το φως.

Τι να κάνετε για να ενισχύσετε την ανάπτυξη όρασης του μωρού κατά την εγκυμοσύνης

Για ακόμα μία φορά αναδεικνύεται η σημασία της διατροφής στην εγκυμοσύνη. Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Για την ανάπτυξη της όρασης του μωρού, το βασικό συστατικό είναι η βήτα-καροτίνη.

Η βήτα-καροτίνη είναι επίσης το συστατικό στο οποίο οφείλουν το έντονο χρώμα τους, τα κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, οι πιπεριές και οι γλυκοπατάτες.

Φροντίστε ότι έχετε συμπεριλάβει τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη στη διατροφή σας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν άλλες ενέργειες.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved