Πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά σε μια ρουτίνα μετά τις διακοπές του Πάσχα

Με ποιο τρόπο τα παιδιά θα μπουν ξανά σε πρόγραμμα.

Πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά σε μια ρουτίνα μετά τις διακοπές του Πάσχα

Κοριτσάκι κοιμάται στον καναπέ.

Bigstock

Η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα μετά από δύο εβδομάδες διακοπών και με ανοιξιάτικο καιρό δεν είναι εύκολη για τα παιδιά.

Αν και μετά το Πάσχα συνήθως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι και το κλείσιμο των σχολείων, αυτός ο 1,5 μήνας δεν είναι πάντα εύκολος.

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Μετά τις διακοπές έρχεται η επιστροφή στο σχολείο και στο καθημερινό πρόγραμμα. Για να το πετύχετε αυτό ξεκινήστε από σήμερα κιόλας την προσαρμογή.

Ύπνος

Τα περισσότερα παιδιά στις διακοπές κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά. Θα πρέπει λοιπόν να ξαναρυθμιστεί το βιολογικό τους ρολόι. Τι σημαίνει αυτό; Νωρίς το βράδυ για ύπνο και πρωινό ξύπνημα ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει και να μη χρειαστεί να φωνάζετε τη Δευτέρα 10 λεπτά για να ξυπνήσουν.

Two Children Sitting On The Floor In The Room And Reading Books.

Δύο παιδιά κάθονται στο πάτωμα και διαβάζουν βιβλία.

Bigstock

Βαθμιαία αλλαγή

Όταν αλλάζετε ένα πρόγραμμα, δεν πρέπει να εισάγετε πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να κάνετε ένα βήμα τη φορά, δύο το πολύ. Μόλις τα παιδιά σας έχουν εσωτερικεύσει την αλλαγή, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Εάν πραγματοποιήσετε αυτή τη διαδικασία σταδιακά, σε λίγες μέρες το παιδί σας θα προσαρμοστεί πλήρως . Επομένως, αν ξυπνούσαν στις δέκα πριν, τώρα μπορείτε να εισάγετε την αλλαγή και να τους βάλετε να σηκωθούν στις εννιά. Μόλις το συνηθίσουν, μπορείτε να εισάγετε την επόμενη αλλαγή.

Προτεραιότητες

Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα και να χρησιμοποιείτε αυτήν την ιεραρχία για να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με τις συνήθεις αλλαγές. Γενικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τις ωριαίες προσαρμογές, που συνήθως είναι και οι πιο δύσκολες. Προσαρμόστε πρώτα τις ρουτίνες φαγητού και ύπνου και στη συνέχεια τις υπόλοιπες.

Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να δώσετε βαρύτητα πότε πέφτουν για ύπνο, πότε σηκώνονται, πότε τρώνε και πότε κοιμούνται. Είναι σημαντικό να κατακτήσουν αυτές τις αλλαγές προτού εισάγετε άλλες.

Προσμονή

Καλό είναι να ενημερώνεται τα παιδιά σας για τις αλλαγές. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε εάν θέλουν να συνεχίσουν τη ρουτίνα τους χωρίς προβλήματα ή θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες αλλαγές.

paidi-fovatai-skotadi.jpg

Παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι του.

Bigstock

Θετική στάση

Είναι σίγουρα σημαντικό να παραμείνετε θετικοί. Γνωρίζετε ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε κι εσείς οι ίδιοι ξανά στη ρουτίνα. Αν σας ακούσουν να είστε αρνητικοί πιθανότατα θα αρχίσουν να αισθάνονται το ίδιο, επομένως να έχετε μια θετική στάση.

Συνεχής υποστήριξη

Να δίνετε προσοχή στα παιδιά σας όταν αισθάνονται νευρικά ή φοβισμένα, να τα ενθαρρύνετε και να εκμεταλλεύεστε κάθε στιγμή που είναι πρόθυμα να σας μιλήσουν.

Θα νιώθουν ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς και ότι μαζί μπορείτε να ξεπεράσετε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει.

Με πληροφορίες από το exploringyourmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved