Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να γίνει καλός φίλος

Τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί για να γίνει καλός φίλος.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να γίνει καλός φίλος
Bigstock

Το να μάθει ένα παιδί να είναι καλός φίλος δεν είναι μια δεξιότητα έμφυτη. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται εξάσκηση αλλά και καθοδήγηση από τους γονείς.

H αξία της φιλίας

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φιλίες επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από μια φιλία.

Η φιλία μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμα και την υγεία τους. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που έπαιζαν συχνά με δραστήριους φίλους προσπαθούσαν περισσότερο και τα ίδια, αθλούνταν και δεν είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

filia-sto-sxoleio-2.jpg

Πώς να μάθετε το παιδί σας να γίνει καλός φίλος

Αυτοεκτίμηση

Το πρώτο βήμα για να γίνει το παιδί καλός φίλος είναι να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του. Η θετική αυτοεκτίμηση βοηθά το παιδί να είναι ο εαυτός του, με τα θετικά και τα αρνητικά και να απολαμβάνει την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Όταν αποδέχεται τον εαυτό του, δεν προσπαθεί να γίνει κάτι άλλο κι ούτε προσπαθεί να αλλάξει τους άλλους.

Κοινωνικές δεξιότητες

Η κατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά δεν είναι έμφυτη. Παίξτε ρόλους με το παιδί σας για μάθει πώς να μιλάει με ευγένεια και σεβασμό στους άλλους.

Το παιδί σας πρέπει επίσης να ξέρει πώς να ζητά συγγνώμη (και να την εννοεί!), να διαφωνεί με τον φίλο του μεν ακούγοντας τη διαφορετική άποψη δε αλλά και να υπερασπίζεται την αλήθειά του.

kaki-epirroi-stis-filies.jpg

Ενθαρρύνετε τις νέες φιλίες

Εκτός από τη διατήρηση των τρεχουσών φιλιών, ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει την πρωτοβουλία να κάνει φίλους. Πείτε τους ότι χρειάζεται θάρρος για να μιλήσετε σε νέους ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό. Αυτή η ικανότητα θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Το να μάθετε στο παιδί πώς να είναι καλός φίλος δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ως γονιός, μπορεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται ως ο καλύτερος φίλος που θα μπορούσε να είναι. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στιγμές σύγκρουσης, καυγάδες , διαφωνίες ακόμα και κουτσομπολιά με τους φίλους του.

Επιδιώξτε να μετατρέψετε τυχόν καυγάδες σε διδακτικές στιγμές. Ρωτήστε του πώς θα είχε ενεργήσει ένας καλός φίλος σε αυτήν την κατάσταση. Με την καθοδήγησή σας και λίγη εξάσκηση, θα μάθει πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να έχει φίλους αλλά να είναι και ο ίδιος καλός και αξιόπιστος φίλος.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved