Πρέπει το παιδί να έχει έναν κολλητό φίλο;

Ο κολλητός φίλος και οι ευρύτερες παρέες στη ζωή ενός παιδιού. 

Πρέπει το παιδί να έχει έναν κολλητό φίλο;
Bigstock

Πρέπει τα παιδιά να έχουν έναν κολλητό φίλο ή είναι καλύτερο να κάνουν παρέα με περισσότερα παιδιά ακόμα και η σχέση τους δεν είναι τόσο στενή όσο στην πρώτη περίπτωση;

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού και έχει σημαντικά οφέλη για τις ανάπτυξη των επικοινωνιακών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του. Πολλοί γονείς, ωστόσο αναρωτιούνται εάν το παιδί είναι απαραίτητο να έχει έναν κολλητό φίλο. Σε τέτοιες σχέσεις, το δέσιμο είναι ισχυρότερο και η επικοινωνία πολύ πιο συχνή. Κάποιους τους προβληματίζει το γεγονός ότι το παιδί περιορίζει τον κοινωνικό κύκλο του, ενώ κάποιους άλλους τους προβληματίζει περισσότερο το ενδεχόμενο το παιδί να μην έχει έναν πιο στενό φίλο τον οποίο θα αισθάνεται πιο κοντά του.

Τι θεωρείται «κολλητός φίλος»;

Κολλητός φίλος του παιδιού είναι εκείνος που το παιδί ξεχωρίζει, επιλέγει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του και απολαμβάνει να κάνουν πράγματα μαζί. Οι σχέσεις αυτές μπορεί να έχουν μακρά διάρκεια ή και σύντομη. Κάποια παιδιά έχουν διάφορους κολλητούς φίλους κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τη εφηβείας και έχουν τον ίδιο κολλητό για όλη τους τη ζωή.

Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες σχέσεις δημιουργούνται λόγω συνθηκών, εάν για παράδειγμα τα παιδιά έχουν κοινά ενδιαφέροντα, κάνουν τις ίδιες δραστηριότητες ή κάθονται στο ίδιο θρανίο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις φιλίες των παιδιών

Ο αριθμός και το είδος της φιλίας που έχουν τα παιδιά με συνομήλικούς τους διαφοροποιείται ανά περίπτωση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την προσωπικότητα του παιδιού και τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Ποια η σημασία της φιλίας στη ζωή των παιδιών

Οι φιλίες στην παιδική ηλικία έχουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των παιδιών. Προσφέρουν στα παιδιά συντροφικότητα, στήριξη, κοινωνική αλληλεπίδραση και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τι υπάρχει εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Άλλα οφέλη είναι τα εξής:

Βοηθάει το παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση

Έρευνες δείχνουν ότι το να έχει το παιδί μία παρέα ή έναν κολλητό φίλο, τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του.

Ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού

Τα παιδιά που έχουν έναν κολλητό φίλο ή και ευρύτερη παρέα, αναπτύσσουν πιο γρήγορα κάποιες δεξιότητες στην βρεφική και παιδική τους ηλικία όπως όπως αυτήν της επίλυσης προβλήματος, την ενσυναίσθηση, την ανεξαρτησία κ.α. κάτι που διευκολύνει

Ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη

Τα παιδιά που έχουν υγιής σχέσεις με τους συνομήλικούς τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Κολλητός φίλος Vs ευρύτερη παρέα

Η φιλία είτε αφορά σε μία παρέα παιδιών είτε σε έναν κολλητό φίλο, έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού. Έρευνες δείχνουν ένα ισχυρό δίκτυο φίλων στην παιδική και εφηβική τους ηλικία ενισχύει την ψυχολογία των παιδιών.

Τα παιδιά είναι σίγουρα σημαντικό να έχουν σημαντικούς φίλους με τους οποίους απολαμβάνουν να κάνουν πράγματα, να εμπιστεύονται και να μοιράζονται σκέψεις και εμπειρίες τους. Ωστόσο, εξίσου ωφέλιμο είναι για τα παιδιά να συναναστρέφονται και με παιδιά που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα ή ακόμα και ηλικία.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved