Όσα πρέπει να ξέρετε για τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας

  • Το φαινόμενο του φανταστικού φίλου είναι φυσιολογικό ή υποδεικνύει μία δυσκολία στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού;
  • Πώς να αλληλεπιδράσετε με τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας
Photo by Sander Weeteling on Unsplash

Το φαινόμενο του φανταστικού φίλου είναι φυσιολογικό ή υποδεικνύει μία δυσκολία στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού;

Το φαινόμενο του φανταστικού φίλου είναι χαρακτηριστικό των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Συχνά τα παιδιά αυτού του αναπτυξιακού σταδίου αναφέρονται σε έναν φίλο με συγκεκριμένο όνομα και ταυτότητα σαν να πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο.

Η φυσικότητα με την οποία αναφέρονται σε αυτό και οι λεπτομέρειες με τις οποίες το περιγράφουν κάνουν γονείς και παιδαγωγούς να πιστέψουν ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο. Όταν συνειδητοποιούν ότι το πρόσωπο αυτό εμπίπτει στη σφαίρα του φανταστικού, θορυβούνται και απευθύνονται σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών και γενικά οι φανταστικές σχέσεις έχουν στιγματιστεί ως ύποπτες και πιθανόν ως ενδεικτικές ψυχοπαθολογίας. Παλαιότερα, και ιδιαίτερα ως τη δεκαετία του 1990, οι συμπεριφορές αυτές που διέπονταν έντονα από το φαντασιακό στοιχείο χαρακτηρίζονταν ως ανώριμες και άσκοπες. Σύμφωνα με τον Piaget (1962) οι συμπεριφορές αυτές ατονούν αργότερα με την ανάδυση της λογικής και της συγκεκριμένης σκέψης κατά τη μέση παιδική ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι η φαντασία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανθρώπινη σκέψη και οι ειδικοί αναγνωρίζουν πλέον τη χρησιμότητά της σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών σχέσεων.

fantastikos filos

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φανταστικών δραστηριοτήτων που σχετίζεται με τη δημιουργία, τη διαχείριση και την κατανόηση των κοινωνικών δεσμών. Ο φανταστικός φίλος μπορεί να είναι ένα πρόσωπο της ίδιας ηλικίας με το παιδί ή μεγαλύτερης, ενώ κάποιες φορές περιγράφεται από τα παιδιά ως ανθρωπόμορφο ζώο.

Πώς να αλληλεπιδράσετε με τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας

Μην αμφισβητείτε την ύπαρξη του φανταστικού φίλου του παιδιού σας. Αντ ‘αυτού, είναι εντάξει να παίζετε μαζί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να του σερβίρετε φαγητό. Μπορείτε να ορίσετε ορισμένα όρια σε αυτό που είστε διατεθειμένοι να κάνετε.

Επίσης, μην αφήνετε τον φανταστικό φίλο να επωμίζεται τις συνέπειες για την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Πείτε για παράδειγμα, «Δεν με νοιάζει ποιος από εσάς δημιούργησε αυτό το χάος στην κουζίνα, αλλά περιμένω να τακτοποιήσετε.»

Είναι εντάξει να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον φανταστικό φίλο, όπως «Τι είδους πράγματα θέλει να κάνει ο φίλος σου για διασκέδαση;». Το παιδί σας πιθανότατα θα χαίρεται να σας λέει τα πάντα για τον φίλο του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved