Οι κίνδυνοι της εικονικής πραγματικότητας για τα παιδιά

Σύμφωνα με το Today, η έκθεση που παρουσίασε η Common Sense Media, αποκαλύπτει τους κινδύνους της εικονικής πραγματικότητας για τα μικρά παιδιά.

Οι κίνδυνοι της εικονικής πραγματικότητας για τα παιδιά
Bigstock

Μια νέα έκθεση επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality) για τα παιδιά.

H τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία.

Αν οι γονείς σκεφτούν ποιες ήταν οι επιλογές τους όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά, θα διαπιστώσουν πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα και πόσο έχει εξελιχθεί ο κόσμος .

Τα παιδιά έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα όρια του εθισμού.

Πέρα από το διαδίκτυο όμως και η εικονική πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των παιδιών.

eikoniki pragmatikota kindinoi

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με το Today, η έκθεση που παρουσίασε η Common Sense Media, αποκαλύπτει τους κινδύνους της εικονικής πραγματικότητας για τα μικρά παιδιά (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ ).

Η έκθεση αναφέρει ότι η νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας από τη Meta (Facebook), εξελίσσεται πολύ γρήγορα χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες δικλείδες ασφαλείας κι αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς. Ο λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά συνηθίζουν την εικονική πραγματικότητα πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, επομένως οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Εικονική πραγματικότητα : Κίνδυνοι

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε σεξουαλικό και βίαιο περιεχόμενο χωρίς καν οι γονείς να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Όπως επισημαίνεται ( στην ίδια έκθεση) θέματα που επίσης πρέπει να απασχολήσει τους γονείς και πρέπει να γνωρίζουν είναι αυτά που αφορούν το απόρρητο και τη συλλογή δεδομένων ( κίνηση των ματιών, αναγνώριση προσώπου).

Ανησυχίες επίσης υπάρχουν και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κυρίως της αλόγιστης χρήσης και του εθισμού των νέων και της αδυναμίας διαχωρισμού της πραγματικότητας από τη φαντασία όταν χρησιμοποιούν τη συσκευή.

eikoniki pragmatikota kindinoi2

φώτο: pexels.com / Julia M Cameron

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αν το παιδί απομονώνεται με τις ώρες στο δωμάτιο, δεν θέλει να βγει έξω ή έχει προβλήματα όρασης, θα πρέπει να αναζητήσoυν βοήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved