Τα ψυχικά υγιή παιδιά έχουν γονείς που αρνούνται να κάνουν αυτά τα 7 πράγματα

Και τι κάνουν αντ' αυτών

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα ψυχικά υγιή παιδιά έχουν γονείς που αρνούνται να κάνουν αυτά τα 7 πράγματα
Bigstock

Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώσει υγιή (ψυχικά, σωματικά και πνευματικά) και ευτυχισμένα παιδιά. Ωστόσο για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να αποφύγει να κάνει αυτά τα 7 πράγματα. Πράγματα που αρκετοί γονείς αρνούνται να κάνουν.

Τι δεν κάνουν οι γονείς και τι κάνουν αντ' αυτών;

Υπερπροστατευτικότητα: Δεν είναι υπερπροστατευτικοί και αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά. Οι μικρές προκλήσεις της ζωής δίνουν ευκαιρίες να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά.

Γρήγορες λύσεις: Δεν δίνουν γρήγορες λύσεις και δεν τρέχουν να «σώσουν» τα παιδιά του από μια δύσκολη κατάσταση. Αντ' αυτού, τους διδάσκουν πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να βρίσκουν λύσεις μόνα τους.

Ακύρωση συναισθημάτων: Δεν ακυρώνουν τα συναισθήματα των παιδιών του, γνωρίζουν ποια είναι και τους διδάσκουν να τα αναγνωρίζουν και εκείνα, εκφράζοντάς τα με έναν υγιή τρόπο.

Τα παιδιά που ακούνε με την πρώτη φορά έχουν γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα

oikogeneia-koinwniki-anaptuksi.jpg

Μη ρεαλιστικοί έπαινοι: Αντί για τους ασταμάτητους και υπερβολικούς επαίνους, οι γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν ψυχικά υγιή παιδιά ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο, καλλιεργώντας μία ρεαλιστική αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Δεν επιτρέπουν τα ρίσκα: Όχι μόνο επιτρέπουν τα ρίσκα αλλά επίσης ενθαρρύνουν την ασφαλή και λογική ανάληψη κάποιων «επικίνδυνων» πραγμάτων, η οποία ενισχύει την ανεξαρτησία και το θάρρος των παιδιών τους.

Δίνουν κακό παράδειγμα: Αντί να δώσουν ένα «κακό» παράδειγμα, μοντελοποιούν τη συμπεριφορά που θέλουν να δουν από τα παιδιά τους, και τους δείχνουν με κάθε τρόπο ότι οι πράξεις συχνά μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Ασπίδα ευθυνών: Όχι μόνο αφήνουν τα παιδιά τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά αναθέτουν δουλειές και ευθύνες κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών βοηθώντας τα να κατανοήσουν την αξία της σκληρής δουλειάς και της δέσμευσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved