Γιατί τα νήπια θέλουν να ακούνε τα ίδια παραμύθια και να παίζουν το ίδιο παιχνίδι;

Η σημασία της επανάληψης και της ρουτίνας στη ζωή του νηπίου.

Γιατί τα νήπια θέλουν να ακούνε τα ίδια παραμύθια και να παίζουν το ίδιο παιχνίδι;
Bigstock

Τα παιδιά έλκονται από την επανάληψη επειδή αισθάνονται σιγουριά.

Οι συνεπείς ρουτίνες βοηθούν τα νήπια να κατανοήσουν τον κόσμο και νιώθουν ασφάλεια όταν ξέρουν τι θα ακολουθήσει.

Για παράδειγμα, ένα νήπιο που ξέρει ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι πάντα μετά το πρωινό, μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει το γεύμα του αντί να ανησυχεί για το τι θα συμβεί αργότερα.

Η επανάληψη είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της μάθησης. «Αυτό περιλαμβάνει την επανάληψη γνωστών φράσεων, τραγουδιών και ομοιοκαταληξιών ή την ανάγνωση του ίδιου βιβλίου ξανά και ξανά», λέει η Pierrette Mimi Poinsett, MD, παιδίατρος και ιατρικός σύμβουλος στο Mom Loves Best.

anaptixi-paidiou6.jpg

Πιθανόν να θεωρείτε κουραστικό να διαβάζετε τα ίδια βιβλία, να παίζετε τα ίδια παιχνίδια και να τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια, όμως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε γιατί η επανάληψη πραγματικά βοηθά τα νήπια να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους. Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσθέσουν νέες λέξεις στο λεξιλόγιό τους όταν τις ακούν στην ίδια ιστορία πολλές φορές.

Η επανάληψη μπορεί επίσης να είναι ενστικτώδης για πολλά νήπια. «Τα παιδιά αισθάνονται μια παρόρμηση να επαναλάβουν ορισμένες δραστηριότητες ξανά και ξανά», λέει η Pamela Green, εκπαιδευτικός, σύμβουλος Montessori και ιδιοκτήτρια του Ananda Montessori.

Γιατί τα παιδιά ασχολούνται με το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι

Την ημέρα που το παιδί σας θα καταλάβει πώς να ανέβει τη σκάλα στην παιδική χαρά, θα δείτε ότι επιστρέφει στη σκάλα ξανά και ξανά με επιμονή και χαρά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το προσποιητικό παιχνίδι του αντικατοπτρίζει τις δικές σας καθημερινές ρουτίνες, όπως το μαγείρεμα του δείπνου ή ότι το παιδί σας ενσωματώνει φράσεις που λέτε συχνά.

Τα παιδιά μαθαίνουν με πολλούς τρόπους παίζοντας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εστιασμένης ενασχόλησης, τα παιδιά συγκεντρώνονται μόνο σε αυτό που κάνουν, κάτι που οδηγεί σε μια αίσθηση κυριαρχίας και ολοκλήρωσης», λέει η Green.

rolos-mpampa-stin-anaptixsi.jpg

Γιατί τα παιδιά κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά

Είναι σύνηθες τα μικρά παιδιά να επαναλαμβάνουν ερωτήσεις.

Ένα παιδί μπορεί να κάνει την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά για επιβεβαίωση και συναισθηματική υποστήριξη. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής δύο: « τι είναι αυτό;» και « γιατί;». Όπως εξηγεί η Pierrette Mimi Poinsett, τα παιδιά αισθάνονται άνετα όταν επαναλαμβάνουν ερωτήσεις ενώ παράλληλα τα βοηθά να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας,

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved