Όταν το νήπιο δεν κοιμάται: Αίτια και συμβουλές

Γιατί το νήπιο δεν κοιμάται και τι μπορείτε να κάνετε.

Όταν το νήπιο δεν κοιμάται: Αίτια και συμβουλές
Bigstock

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος στην παιδική ηλικία για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, πολλά παιδιά στη νηπιακή ηλικία αρνούνται να κοιμηθούν το βράδυ. Ακολουθούν οι πιο συνήθεις λόγοι που συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Γιατί το νήπιο δεν κοιμάται

  • Υπερένταση: Μπορείτε να καταλάβετε ότι το νήπιο έχει υπερένταση όταν γίνεται υπερδραστήριο την ώρα του ύπνου και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άρα και να ηρεμήσει. Οι λόγοι που το οδηγούν σε υπερένταση ποικίλουν, με τους πιο συνήθεις να είναι οι παρακάτω:
  • Το παιδί περνάει χρόνο σε οθόνη πριν τον ύπνο
  • Παίζει κάποιο έντονο παιχνίδι
  • Έχει καταναλώσει σνακ που είναι πλούσιο σε ζάχαρη
  • Νιώθει άβολα: Ένα άβολο περιβάλλον ύπνου μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον ύπνο του νηπίου. Για παράδειγμα, ο έντονος φωτισμός, οι δυνατοί θόρυβοι και η ζέστη μπορεί να κάνουν τι παιδί να μην θέλει να κοιμηθεί το βράδυ. Το ίδιο ισχύει και αν το παιδί είναι άρρωστο, για παράδειγμα εάν τρέχει η μύτη του ή εάν πονάνε τα δόντια του ή για κάποιον άλλο λόγο.
Cute Little Toddler Girl Sleeping In Bed. Adorable Baby Child Dreaming, Healthy Sleep Of Children By
  • Περιέργεια: Στην νηπιακή ηλικία τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν ό,τι υπάρχει γύρω τους και υπάρχει περίπτωση να μην θέλουν να κοιμηθούν για να μην χάσουν κάτι από όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό είναι πιο σύνηθες όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετική βραδινή ρουτίνα από αυτήν του παιδιού.
  • Φοβάται: Τα παιδιά ξεκινούν να έχουν εφιάλτες ήδη από την ηλικία των δύο ετών. Ακόμα και αν κοιμηθεί το βράδυ, υπάρχει περίπτωση να δει κάποιον εφιάλτη και να ξυπνήσει στο βράδυ στον ύπνο του χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί.
  • Λάθος timing: Το παιδί καλό είναι να έχει τη δική του ρουτίνα ύπνου, ωστόσο, εάν πάει στο κρεβάτι για ύπνο πολύ νωρίς, χωρίς να νιώθει κούραση ή νύστα, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.
  • Άγχος αποχωρισμού: Το άγχος αποχωρισμού είναι πιο έντονο σε παιδιά μεταξύ εννέα και δεκαοχτώ μηνών και συνήθως μειώνεται μετά την ηλικία των δύο ετών. Μέχρι και τότε, το νήπιο είναι πιθανό να στρεσσάρεται κάθε φορά που ξυπνάει το βράδυ και δεν σας βλέπει δίπλα του.
  • Έλλειψη βραδινής ρουτίνας ύπνου: Η βραδινή ρουτίνα ύπνου έχει πολλά οφέλη για το παιδί όπως ότι προσφέρει στο παιδί ηρεμία και χαλάρωση
  • Τα αναπτυξιακά ορόσημα: Τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να κοιμηθούν όταν μαθαίνουν νέα πράγματα ή όταν βρίσκονται σε μία ηλικία την οποία χαρακτηρίζουν πολλά αναπτυξιακά ορόσημα. Αυτό συμβαίνει για το παιδί έχει έντονη επιθυμία να μάθει καινούρια πράγματα και να πειραματιστεί.
  • Παίρνει πολλούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της μέρας: Όσο το παιδί μεγαλώνει, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει την τάση να μειώνεται. Η μετάβαση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να κοιμάται περισσότερο από όσο χρειάζεται το πρωί με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται αν κοιμηθεί το βράδυ.
Cute Boy Sleeping On Bed With Morning Light,lovely Child Get Deep Sleep While Taking A Nap,kid Relax

Το νήπιο αρνείται να κοιμηθεί - Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε το νήπιο να κοιμηθεί δοκιμάζοντας τα παρακάτω:

Φτιάξτε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου

«Η ώρα του ύπνου του παιδιού πρέπει να είναι η ίδια κάθε βράδυ ώστε το παιδί να ξέρει να περιμένει. Μία καλή βραδινή ρουτίνα ύπνου περιλαμβάνει την κατανάλωση βραδινού γεύματος ώστε το παιδί να μην πεινάσει το βράδυ και έπειτα να πλύνει τα δόντια του, να βάλει πιτζάμες και έπειτα να κάνει δραστηριότητες που θα το ηρεμήσουν και θα το χαλαρώσουν. Το παιδί επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει το τέλος της βραδινής ρουτίνας το οποίο μπορεί να σηματοδοτείται από ένα φιλί για καληνύχτα από τη μαμά ή τον μπαμπά» αναφέρει η Mary Vaughn ειδικός σε θέματα ύπνου.

Μειώστε τον χρόνο που περνά το παιδί μπροστά από οθόνες

Το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι η τηλεόραση, το κινητό, το τάμπλετ διεγείρουν τον εγκέφαλο και δυσκολεύουν το παιδί να κοιμηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί η μπλε ακτινοβολία εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης και της σεροτονίνης, των δύο ορμονών που σχετίζονται με τον ύπνο.

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον άνετο που θα βοηθήσει το παιδί να κοιμηθεί. Για παράδειγμα βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι η κατάλληλη για να μπορέσει το νήπιο να κοιμηθεί. Εάν το μωρό νιώθει ανησυχία, μπορείτε να του δώσετε το αγαπημένο του παιχνίδι.

Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει του εφιάλτες του

Οι εφιάλτες και οι νυχτερινοί τρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ τρομακτικοί για τα νήπια δεδομένου ότι σε αυτήν την ηλικία δύσκολα μπορούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Είναι λοιπό απόλυτα φυσιολογικό το παιδί εάν ξυπνήσει το βράδυ στον ύπνο του, να θέλει να ξαπλώσει μαζί σας. Μην το αποπάρετε. Βοηθήστε το να ηρεμήσει και μόλις είναι στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να το πάρει ξανά ο ύπνος, βάλτε το πίσω στο κρεβάτι του.

Εάν το παιδί θυμάται τον εφιάλτη του το επόμενο πρωί, προσπαθήστε να του εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο ότι αυτά τα κακά όνειρα υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved