Δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του νηπίου σας

Ενθαρρύνετε τη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη του νηπίου σας με αυτές τις διασκεδαστικές, καθημερινές μαθησιακές δραστηριότητες.

Δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του νηπίου σας
Bigstock

Δραστηριότητες για ανάπτυξη νηπίων: Τα νήπια αγαπούν να αγγίζουν, να μυρίζουν και να γεύονται τα πράγματα που βλέπουν για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό και μόνο να έχετε στο μυαλό σας και θα δείτε πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε μαζί τους για να καταφέρετε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους.

Διακοσμήστε την αλφαβήτα

Χρησιμοποιήστε έναν σκούρο μαρκαδόρο για να σχεδιάσετε τα γράμματα του αλφαβήτου ή/και αριθμούς σε ένα χαρτόνι ή σε λευκές κόλλες Α4. Στη συνέχεια, βάλτε το παιδί σας να διακοσμήσει τα γράμματα με αντικείμενα που έχουν ανάγλυφη υφή, όπως φασόλια, βαμβάκι, ζυμαρικά ή καθαριστικά πίπας (για χρήση χειροτεχνίας). Το άγγιγμα των γραμμάτων δίνει στα νήπια την ευκαιρία να νιώσουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται ένα γράμμα. Για τα μικρά που μαθαίνουν να γράφουν, τα δάχτυλά τους μπορούν να πειραματιστούν με το σχήμα ενός γράμματος πριν πιάσουν ένα μολύβι ή έναν μαρκαδόρο. Κάθε μέρα, πείτε τα γράμματα και τους αριθμούς δυνατά καθώς το παιδί σας περνάει τα δάχτυλά του από πάνω τους. Αργότερα, επεκτείνετε τη δραστηριότητα ανάπτυξης, δημιουργώντας μια αφίσα που γράφει το μικρό του όνομα. Σύντομα το παιδί σας θα παρατηρήσει αυτά τα γράμματα σε πινακίδες, αφίσες και διαφημιστικές ταμπέλες.

Μετρήστε

Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα για να διδάξετε στο παιδί σας το μέτρο. Αν και ο χάρακας είναι το πιο γνωστό αντικείμενο μέτρησης που θα χρησιμοποιήσει το παιδί σας τα πρώτα χρόνια, πειραματιστείτε με τους μήνες, τις εποχές ή τον χρόνο και τις χρονιές για να κάνετε την διαδικασία μάθησης ενδιαφέρουσα. Το φθινόπωρο, βάλτε το παιδί σας να ξαπλώσει στο πάτωμα του σπιτιού ή το γρασίδι σε εξωτερικό χώρο και με μήλα που θα τοποθετήσετε δίπλα του και το ένα πάνω από το άλλο, δείξτε του πόσα μήλα ψηλό είναι. Αν δεν έχετε τόσα μήλα χρησιμοποιήστε τουβλάκια. Για έξτρα διασκέδαση, ανακαλύψτε με πόσα βιβλία πρέπει να καλύψετε το κρεβάτι του. Πάντα να μετράτε καθώς βάζετε κάτω τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε και σύντομα το μικρό σας θα μάθει να μετράει και υπολογίζει το ύψος με πολλού και διαφορετικούς τρόπους. Είναι ίσως από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιδιού σας.

Δώστε ονόματα σε αντικείμενα του σπιτιού

Μία από τις δραστηριότητες ανάπτυξης που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη λόγου του παιδιού σας είναι και αυτή: Διαλέξτε ένα, δύο αντικείμενα σπίτι που θα κολλήσετε αυτοκόλλητα με τα ονόματά τους. Το ψυγείο, τα παράθυρα, οι καρέκλες. Για μερικούς μήνες αλλάζετε τα αντικείμενα που θα έχετε ονοματίσει. Μην αλλάζετε μοτίβο ή χρώμα από τα αυτοκόλλητα που έχετε δημιουργήσει.

Σύμφωνα με το Childcarelounge.com, η επισήμανση αντικειμένων επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίζουν ότι τα πάντα έχουν συγκεκριμένο όνομα για να αναγνωρίζονται. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αναγνωρίζει γράμματα, ρωτήστε το με ποιο γράμμα αρχίζει η «λάμπα» και ζητήστε του να βρει την ετικέτα που αρχίζει με «Λ». Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις λέξεις ανεξάρτητα.

Η διαρκής επίδραση των χρόνων της πρώιμης παιδικής ηλικίας

Οι εμπειρίες που έχουν τα παιδιά κατά τα πρώτα πέντε χρόνια τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, στην υγεία τους και στο μέλλον τους ως ενήλικες. Δείτε αυτό το βίντεο για να μάθετε περισσότερα.

Δείξτε του τι σημαίνει οργάνωση

Καλλιεργήστε το βοηθητικό πνεύμα του παιδιού σας προωθώντας την οργάνωση στο σπίτι σας. Οι γονείς θα πρέπει να αγκαλιάσουν αυτή την ικανότητα, παρόλο που μπορεί να επιβραδύνει τις δραστηριότητες και τις μικροδουλειές. Κάντε κάθε μικροδουλειά και κάθε διαδικασία οργάνωσης του σπιτιού (τρόφιμα στα ντουλάπια, ρούχα στα συρτάρια) ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού σας.

Ρωτήστε τα παιδιά πού πρέπει να μπουν τα αντικείμενα που θα τους δείξετε. "Πού βάζουμε τα παιχνίδια; Πού πρέπει να βάλουμε τα παπούτσια;". Τοποθετήστε τα πιρούνια σε ένα συρτάρι με κάλτσες ή ένα παιχνίδι στο ψυγείο και ζητήστε από το μικρό σας να διορθώσει τα λάθη σας. Θα λατρέψουν να διορθώνουν τη μαμά ή τον μπαμπά, που φαίνεται να μην θυμούνται πού μπαίνουν τα ποτήρια ή τα πιάτα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα αρχίσουν να διδάσκονται τι σημαίνει "ευθύνη" και επίσης πώς να είναι μέλη μιας οικογένειας.

Τραγουδήστε διάφορες νέες λέξεις

Αναπτύξτε αυτή τη δεξιότητα δημιουργώντας αστείες μελωδίες με ποιηματάκια που θα φτιάξετε εσείς και θα έχουν ομοιοκαταληξία ή μετρώντας μέχρι το δέκα ή τραγουδώντας εύκολα, κλασικά τραγούδια όπως το τραγούδι της Αλφαβήτας και το "Φεγγαράκι μου λαμπρό". «Κατά τη διάρκεια των προαναγνωστικών χρόνων, τα παιδιά μαθαίνουν κατά μέσο όρο εννέα νέες λέξεις την ημέρα», λέει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Eugie Foster στο iYour Child's Writing Life/i της Pam Allyn. «Οι γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν αυτό αν δημιουργήσουν κόσμους για παιδιά που είναι σαν δίχτυα ονειροπαγίδας αποτυπώνοντας όμορφες λέξεις».

Ενθαρρύνετε το τραγούδι στο αυτοκίνητο, ενώ παίζετε στο σπίτι και κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Εάν το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, ζητήστε από τη δασκάλα τα αγαπημένα τραγούδια της τάξης και ενισχύστε τα στο σπίτι. Διδάξτε τραγούδια σε παππούδες και γιαγιάδες και μπέιμπι σίτερ, έτσι ώστε όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του παιδιού σας να συμμετέχουν σε αυτή την ανάλαφρη δραστηριότητα ανάπτυξης. Το παιδί σας θα αρχίσει να μαθαίνει μέσω του τραγουδιού καθώς βάλει μελωδίες σε γράμματα, αριθμούς, ημέρες της εβδομάδας και μέρη του σώματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved