Νέο μωρό στην οικογένεια: Πώς θα προετοιμάσετε σωστά το νήπιο

Τρόποι να μάθετε στο νήπιο να διαχειριστεί τον ερχομό του νέου μωρού στην οικογένεια.

Νέο μωρό στην οικογένεια: Πώς θα προετοιμάσετε σωστά το νήπιο

Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για τους γονείς αλλά και για το νήπιο που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ο τρόπος αντίδρασης του μεγαλύτερου παιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από την προσωπικότητά του, τη χρονική συγκυρία, την ηλικία, το φύλο του παιδιού.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι δοκιμασμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το νήπιο να αποδεχτεί το μωρό και να προσαρμοστεί πιο εύκολα.

1656112495493-360312158-adelfia.jpg

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Ακόμα κι αν το νήπιό σας εκφράσει αρνητικά συναισθήματα ή ενεργήσετε με λάθος τρόπο, μην το επιπλήξετε. Αντίθετα, μπορείτε να πείτε: «Το να είσαι μεγάλος αδερφός μπορεί να είναι δύσκολο. Μερικές φορές θα αισθάνεσαι λυπημένος ή θυμωμένος ή θα κάνεις πράγματα που δεν θέλεις … Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα και θα θέλουμε να σε βοηθήσουμε να νιώσεις καλύτερα».

Περάστε χρόνο μαζί του

Προσπαθήστε να δώσετε στο νήπιό σας προσοχή, ακόμα κι αν είναι μόνο 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Ένας τρόπος για να το πετύχετε είναι την ώρα που κοιμάται το μωρό ή αν βγείτε βόλτα με το καρότσι και μπορείτε να μιλάτε με το παιδί σας.

Κάντε του ένα δώρο (ή δύο)

Μετά τη γέννα θα δεχτείτε πολλά δώρα για το νεογέννητο. Κι αυτό μπορεί να είναι αρκετά σκληρό για το νήπιο που θα νιώθει στο περιθώριο καθώς δεν θα είναι αποδέκτης όλων αυτών. Κάθε τόσο λοιπόν, κάντε του έκπληξη προσφέροντας ένα δώρο. Τίποτα το φανταχτερό ή το ακριβό - ένα νέο σετ μαρκαδόρων, ένα τεράστιο μπλοκ, ένα βιβλίο ζωγραφικής, ένα παζλ ή ακόμα και ένα φύλλο με αυτοκόλλητα. Το σημαντικό είναι να νιώσει ότι δεν είναι στο περιθώριο… Εάν ένα παιχνίδι που προορίζεται για το νεογέννητο μωρό σας είναι πολύ νωρίς για να το παίξει, αφήστε το νήπιο να το χαρεί.

adelfiki-agapi.jpg

Επαινέστε το

Επιβραβεύστε το παιδί σας με αγκαλιές και κομπλιμέντα για την υπομονή, τη συνεργατικότητα (σας δίνει την πάνα αντί να την πετάει στον τοίχο) και την ενσυναίσθηση («το μωρό μαμά κλαίει, μαμά. Ίσως πεινάει») .

Προφανώς δεν θα είναι όλα ρόδινα και θα υπάρχουν στιγμές «αγάπης και μίσους».

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ρουτίνα ώστε το νήπιο να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχο και πιο καθησυχασμένο. Βεβαιωθείτε ότι σηκώνεται και πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα και ότι συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες τακτικές δραστηριότητες.

Επίσης, μη ξεχνάτε να ζητάτε από το νήπιο να σας βοηθά στη φροντίδα του μωρού ( να σας φέρνει πάνες, κουβέρτα, μπουκάλι). Με τον τρόπο αυτό θα νιώθει χωρίς αμφιβολία περήφανο που του αναθέτετε νέες ευθύνες.

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved