Πώς προετοιμάζουμε το μικρότερο παιδί για το αδερφάκι του

Καινούριο μωρό στην οικογένεια: Συμβουλές για γονείς

Μαρίνα Μόσχα
Πώς προετοιμάζουμε το μικρότερο παιδί για το αδερφάκι του

Περιμένετε το δεύτερο παιδάκι σας και σκέφτεστε πώς θα προετοιμάσετε το πρωτότοκό σας για τον ερχομό ενός ακόμα μέλους στην οικογένεια. Είναι αλήθεια πως πολλά λέγονται γύρω από το θέμα αυτό, αρκετά μάλιστα ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα, όπως ότι υπάρχει πιθανότητα να ζηλεύει, να μην θέλει το μωρό, να αλλάξει η συμπεριφορά του πρωτότοκου και να είναι πιο αντιδραστικό, κλπ.

Συμπεριφορές που έχουν βάση, καθώς το παιδί νιώθει πως χάνει τον θρόνο του από το δεύτερο αυτό μικρό πλασματάκι, καθώς οι γονείς και όχι μόνο «πέφτουν» πάνω από το νεοφερμένο μέλος. Πώς να καταλάβει και να εξηγήσει από μόνο του το παιδί σας ότι οι γονείς του εξακολουθούν και το αγαπούν και πως δεν κινδυνεύει;

Μάλιστα, είναι στο δικό σας ρόλο να του εμφυσήσετε αυτή τη σιγουριά μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία η οποία είναι απαραίτητη για μία πιο «μαλακή» προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Χρειάζεται το μικρό σας να πάρει τον χρόνο του έτσι ώστε να καταλάβει ότι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν σημαίνει ότι διώχνει το πιο παλιό. Χρειάζεται το παιδί σας να καταλάβει ότι το αδελφάκι του αποτελεί απειλή. Βλέπουμε για παράδειγμα, παιδιά που ενώ έχουν καλή σχέση με το μικρότερο αδελφάκι τους και είναι και προστατευτικά μαζί του, να βγάζουν αντίδραση προς τους γονείς, αισθανόμενα ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο μικρό. Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται να περιφρουρήσετε.

pos proetoimazoume to paidi gia to neogennito aderfaki tou 2

Προετοιμασία

Προετοιμάστε το με την χρήση ειδικών βιβλίο-παραμυθιών που έχουν ως θέμα τον ερχομό του νέου μέλους.

Δώστε χρόνο

Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να προετοιμαστεί και μην του το πείτε όταν η κοιλιά σας θα έχει μεγαλώσει αισθητά.

Δώστε του και «δεύτερο» χρόνο, καθώς θα πλησιάζουν οι μέρες να γεννήσετε. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, γι' αυτό μην θεωρήσετε πως εφόσον είστε έγκυος και έχετε πει περίπου πότε θα έρθει το μωρό ότι εκείνο ξέρει να το υπολογίσει.

Φωτογραφίες από την βρεφική ηλικία

Δείτε μαζί φωτογραφίες από την δική του βρεφική ηλικία, ώστε να το βιώσει ξανά μαζί σας και να καταλάβει πως είχε όλη την αγάπη και την φροντίδα από εσάς.

Διατηρήστε την ρουτίνα, όσο το δυνατόν

Προσπαθήστε να μην προκαλέσετε σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα του πρώτου σας παιδιού, με αφορμή τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ανατροφή του μωρού.

Δώστε του έναν ενεργό ρόλο

Επιτρέψτε στο πρωτότοκο παιδί να γίνει ενεργό μέλος στη ζωή του μωρού σας και να σας βοηθήσει να το φροντίσετε. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να το αλλάξετε, να το κοιμίσετε, να το νανουρίσετε, να φτιάξετε το γάλα του…

Μην συγκρίνετε τα δύο παιδιά σας

Μπορεί το δεύτερο για παράδειγμα να είναι πιο ήσυχο από το πρώτο, να κοιμάται πιο εύκολα και περισσότερες ώρες κλπ. Δεν χρειάζεται αυτές τις διαφορές να τις αναφέρετε μπροστά στο πρωτότοκο που θα πάρει το μήνυμα ότι αυτό δεν είναι «καλό και αποδεκτό παιδί» και που θα το μεταφράσει ότι δεν το αγαπάτε πια!

Μην βάζετε τιμωρίες

Μην καταφεύγετε στην τιμωρία εύκολα, όταν το πρωτότοκο συμπεριφέρεται με έναν ανώριμο τρόπο για να κερδίσει τη προσοχή σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να του εξηγήσετε πως φαίνεται όλο αυτό...

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved