Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Πώς προετοιμάζουμε το μεγαλύτερο; (pics)

  • Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού επηρεάζει την ψυχολογία του πρωτότοκου
  • Παίζει ρόλο η ηλικία
  • Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας
Δεύτερο παιδί στην οικογένεια: Πώς προετοιμάζουμε το μεγαλύτερο; (pics)

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μεγαλύτερο παιδί να προσαρμοστεί με τον ερχομό του νέου μωρού;

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού επηρεάζει την ψυχολογία του πρωτότοκου

Το μεγαλύτερο παιδί αντιδρά και δε μπορεί να δεχθεί τις ώρες που περνά η μαμά, έχοντας στην αγκαλιά το μωρό. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η στάση των γονιών για την ψυχολογία του πρωτότοκου παιδιού.

Αν καταφέρουν να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα, τα κλάματα, τις απαιτήσεις του που αρχίζουν και γίνονται υπερβολικές, τότε σταδιακά η ζήλια του πρωτότοκου παιδιού προς το νέο μέλος της οικογένειας, θα μειωθεί αισθητά.

Παίζει ρόλο η ηλικία

Πρέπει λοιπόν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί τους για τον ερχομό του νέου μωρού όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Βέβαια η στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο, εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδιά για παράδειγμα, δεν έχουν σαφή συνείδηση του χρόνου και μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν ότι το αδελφάκι τους θα χρειαστεί οκτώ ή εννέα μήνες για να έρθει.

Από την άλλη μεριά, αν το πουν στο παιδί τους νωρίς, θα έχει χρόνο να αποδεχτεί την ιδέα ενός νέου μωρού. Αν το πείτε νωρίς, συσχετίστε την ημερομηνία της γέννας με ένα σημαντικό γεγονός, όπως κάποια γενέθλια ή μια γιορτή, για να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι θα περιμένει.

Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας

Δείτε, λοιπόν, στη gallery τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί με τον ερχομό του νέου μωρού και να του διδάξετε πώς να συμπεριφέρεται και να αντιμετωπίζει το νέο μωρό.

*πρώτη δημοσίευση 29/05/2019

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved