Οι ανησυχίες κάθε μαμάς για το δεύτερο παιδί

  • «Κι αν δεν αγαπώ το δεύτερο παιδί μου όσο αγαπώ το πρώτο;»
  • «Πώς θα είναι η σχέση μου με το πρώτο μου παιδί;»
  • «Η δυναμική της οικογένειας θα αλλάξει τελείως»
  • «Πώς θα διαχειριστώ τη φροντίδα ενός παιδιού και ενός νεογέννητου;»
  • «Μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε ένα δεύτερο παιδί;»
  • «Κι αν τα δύο αδέλφια δεν έχουν σχέση μεταξύ τους;»
Οι ανησυχίες κάθε μαμάς για το δεύτερο παιδί

O ερχομός ενός δεύτερου παιδιού, ειδικά όταν είναι απρόσμενος, εκτός από χαρά δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στη μητέρα που δεν είχε στην πρώτη εγκυμοσύνη.

Αυτές δεν έχουν να κάνουν πλέον με την φροντίδα του, αυτή καθ΄αυτή, αλλά με πιο πρακτικά θέματα, όπως τα οικονομικά της οικογένειας, τις σχέσεις των δύο παιδιών, τη σωστή διαχείριση χρόνου για να τα προλάβει όλα.

Το todaysparent.com συγκέντρωσε τις πιο συχνές ανησυχίες που έχουν οι περισσότερες μητέρες που περιμένουν δεύτερο παιδί και σας τις παρουσιάζουμε:

«Κι αν δεν αγαπώ το δεύτερο παιδί μου όσο αγαπώ το πρώτο;»

‘Οσο παράλογο κι αν ακούγεται, είναι επίσης πολύ λογικό. Έχετε ένα παιδί που το αγαπάτε με μια βαθιά, σχεδόν πρωτόγνωρη αγάπη. Και νιώθετε ότι δεν θα μπορέσετε ξανά να αγαπήσετε με τον ίδιο τρόπο. Μέγα λάθος. Είναι βέβαιο ότι θα έχετε αρκετή αγάπη για κάθε παιδί που καλωσορίζετε στη ζωή σας.

anisixies mamas gia deftero paidi2

«Πώς θα είναι η σχέση μου με το πρώτο μου παιδί;»

Αν δίνετε το 100% του εαυτού σας στο παιδί που έχετε τώρα, νιώθετε ότι θα πρέπει να αφαιρέσετε λίγη από αυτή την αγάπη και την προσοχή για το μωρό που θα έρθει. Θα μάθετε σιγά σιγά να κρατάτε ισορροπία και βρίσκετε νέους τρόπους για να συνδεθείτε με το καθένα από τα παιδιά σας.

«Η δυναμική της οικογένειας θα αλλάξει τελείως»

Είναι λογικό να αλλάξει το πρόγραμμα της οικογένειας με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Θα χρειαστεί επανασχεδιασμός όχι μόνο των ωραρίων αλλά και των αρμοδιοτήτων των δύο γονιών, εντός και εκτός σπιτιού.

«Πώς θα διαχειριστώ τη φροντίδα ενός παιδιού και ενός νεογέννητου;»

Είναι ίσως το πιο δύσκολο στάδιο για την μαμά. Μετά τη γέννα και για αρκετούς μήνες, βρίσκεται στο σπίτι με ένα μωρό κι ένα μεγαλύτερο παιδί με άλλες ανάγκες. Θα υπάρξουν εύκολες και δύσκολες στιγμές, μέχρι να βρείτε τις ισορροπίες σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη και να ξεκουράζεστε με την πρώτη ευκαιρία.

anisixies mamas gia deftero paidi1

«Μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε ένα δεύτερο παιδί;»

Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Αλλά είναι μια θεμιτή ανησυχία. Το κάθε ζευγάρι ξέρει τις ανάγκες του. Ίσως χρειαστεί να κάνετε ορισμένες περικοπές ή καλύτερη διαχείριση. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αφήσετε την αγάπη σας να είναι η πυξίδα σας.

«Κι αν τα δύο αδέλφια δεν έχουν σχέση μεταξύ τους;»

Οι σχέσεις είναι δύσκολες και απρόβλεπτες, είτε αυτές αφορούν παιδιά προσχολικής ηλικίας είτε μέσης ηλικίας. Χρειάζεται δουλειά, χρόνο και υπομονή για να οικοδομήσετε τη σωστή σχέση τόσο με τα παιδιά σας όσο και μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved