Εννέα (9) λάθη που κάνουν οι γονείς με τα νήπια

  • 1ο λάθος: Να είστε ασυνεπείς
  • 2ο λάθος: Μην το παρακάνετε με τον οικογενειακό χρόνο
  • 3ο λάθος: Προσφέρετε πολλή βοήθεια
  • 4ο λάθος: Μιλάτε πολύ
  • 5ο λάθος: Σερβίρετε μόνο παιδικό φαγητό
  • 6ο λάθος: Ξεφορτώνεστε την κούνια
  • 7ο λάθος: Αρχίζετε την εκπαίδευση από την πάνα στο γιογιό νωρίς
  • 8ο λάθος: Επιτρέπετε πολύ χρόνο στις οθόνες
  • 9ο λάθος: Προσπαθείτε να σταματήσετε τη γκρίνια (tantrum)
Εννέα (9) λάθη που κάνουν οι γονείς με τα νήπια
Photo by Juan Encalada on Unsplash

Τα νήπια είναι γεμάτα ενέργεια και πρόθυμα να δοκιμάσουν τα όριά σας γι' αυτό και αυτή η περίοδος (νηπιακή) μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για όλους τους γονείς. Όμως, παρόλο που τα παιδιά δεν συνοδεύονται με κάποιο εγχειρίδιο, η περιπέτεια μαζί τους μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική αν γνωρίζετε μερικά κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς και πώς να τα αποφύγετε.

1ο λάθος: Να είστε ασυνεπείς

lathi pou kanoume se nipia 1

Photo by Barrett Ward on Unsplash

Τα νήπια τα καταφέρνουν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν, είτε είναι η ώρα που κάνουν μπάνιο και πέφτουν για ύπνο είτε ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν για την κακή συμπεριφορά τους. Όσο πιο συνεπή και προβλέψιμα είναι τα πράγματα, τόσο πιο ανθεκτικό και ευχάριστο είναι ένα μικρό παιδί.

Διορθώστε το: Όσο μπορείτε, κρατήστε τακτικές ρουτίνες για το παιδί σας. Η συνέπεια μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους γονείς.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αντιδράσετε καλύτερα όταν το παιδί σας πετάει φαγητό στο πάτωμα ή αγνοεί την ώρα του ύπνου, καθίστε με τον σύντροφό σας για να αποφασίσετε εκ των προτέρων πώς θα ανταποκριθείτε και οι δύο και μετά μείνετε στην κοινή σας απόφαση.

«Δεν θέλετε να στέλνετε ανάμεικτα μηνύματα», λέει η παιδίατρος Tanya Remer Altmann, «θέλετε πραγματικά να είστε συνεπείς».

2ο λάθος: Μην το παρακάνετε με τον οικογενειακό χρόνο

Είναι διασκεδαστικό να περνάει χρόνο όλη η οικογένεια μαζί. Αλλά κάποιοι γονείς το παρακάνουν με τον οικογενειακό χρόνο.

Ο κλινικός ψυχολόγος Thomas Phelan, συγγραφέας του 1-2-3 Magic, λέει, «Τα παιδιά αγαπούν τον χρόνο που περνούν μόνα τους με τον έναν γονιό».

Διορθώστε το: Είναι εύκολο να περάσετε χρόνο με ένα μικρό παιδί. Ο Phelan συνιστά απλώς να κάτσετε στο πάτωμα μαζί και να παίξετε. Την ώρα του ύπνου, διαβάστε ένα βιβλίο μαζί ή πείτε ιστορίες στο παιδί σας.

lathi pou kanoume se nipia 6

Photo by Christian Bowen on Unsplash

3ο λάθος: Προσφέρετε πολλή βοήθεια

Μερικοί γονείς βοηθούν ένα νήπιο που δυσκολεύεται να κάνει κάτι. Πριν το κάνετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο ότι το να βοηθήσετε το παιδί σας να ολοκληρώσει ένα παζλ ή να φορέσει ένα πουκάμισο μπορεί να του στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του.

«Οι γονείς που προσφέρουν υπερβολική βοήθεια μπορεί να σαμποτάρουν την ικανότητα των μικρών παιδιών τους να γίνουν αυτοδύναμα», λέει η Betsy Brown Braun, συγγραφέας του You're Not the Boss of Me.

Διορθώστε το: «Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να να διαχειρίζονται τις δυσκολίες», λέει η Braun. Αντί να το βοηθήσετε εσείς να κάνει κάτι ενθαρρύνετέ το. Πείτε του "Μπράβο", "Μπορείς να το κάνεις".

4ο λάθος: Μιλάτε πολύ

Το να μιλάτε με ένα νήπιο είναι συνήθως μια καταπληκτική ιδέα, αλλά όχι όταν είναι ώρα να χαλιναγωγήσετε τη λανθασμένη συμπεριφορά.

Τα νήπια δεν είναι ενήλικες για να καταλάβουν την λανθασμένη τους συμπεριφορά.

Διορθώστε το: Μόλις πείτε στο μικρό σας να κάνει κάτι, λέει η Phelan, μην το συζητάτε και μην κάνετε οπτική επαφή. Εάν το παιδί δεν υπακούει, δώστε μια σύντομη προφορική προειδοποίηση ή μετρήστε ως το τρία. Εάν το παιδί αρνείται να κάνει αυτό που του ζητάτε, δώστε τάιμ άουτ ή άλλη άμεση συνέπεια. Χωρίς καμία άλλη εξήγηση και χωρίς πολλές συζητήσεις.

lathi pou kanoume se nipia 5

Photo by krakenimages on Unsplash

5ο λάθος: Σερβίρετε μόνο παιδικό φαγητό

Φαίνεται ότι το παιδί σας δεν τρώει τίποτα άλλο κοτομπουκιές και τηγανητές πατάτες; Όπως μερικοί γονείς συνειδητοποιούν πολύ αργά, τα νήπια που τρέφονται με συγκεκριμένα φαγητά, μπορεί να τα κάνει να αντισταθούν στο να φάνε οτιδήποτε άλλο.

Διορθώστε το: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει διάφορα τρόφιμα. Τοποθετήστε τα στο πιάτο τους, δίπλα από το αγαπημένο τους φαγητό. Μερικά παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν μερικές τροφές δώδεκα ή περισσότερες φορές καταλήξουν αν τους αρέσει τελικά ή όχι.

6ο λάθος: Ξεφορτώνεστε την κούνια

Οι κούνιες εκτός από το να προστατεύουν τα μικρά παιδιά από κάποια πιθανή πτώση κατά τη διάρκεια του ύπνου, προωθούν και τις καλές συνήθειες ύπνου.

Ένα μικρό παιδί που μετακόμισε πολύ νωρίς σε ένα «πραγματικό» κρεβάτι μπορεί να έχει πρόβλημα είτε να μείνει στο κρεβάτι του, είτε να κοιμηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά.

Διορθώστε το: Η κατάλληλη στιγμή για να αποχωριστεί ένα νήπιο την κούνια του είναι όταν το ζητάει το ίδιο, είτε όταν σκαρφαλώνει για να βγει έξω. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό συμβαίνει μεταξύ 2 και 3 ετών ή όταν ένα παιδί φτάνει σε ύψος περίπου 88 εκατοστά.

lathi pou kanoume se nipia 3

Photo by Phil Goodwin on Unsplash

7ο λάθος: Αρχίζετε την εκπαίδευση από την πάνα στο γιογιό νωρίς

Μερικοί γονείς βιάζονται τα παιδιά τους να βγάλουν την πάνα και όταν δεν τα καταφέρνουν τα επικρίνουν και δεν τα βοηθούν.

Διορθώστε το: «Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα όταν είναι έτοιμα», λέει ο Altmann. «Η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά».

Δείξτε στο μικρό σας την τουαλέτα. Εξηγήστε τη χρήση της. Αφήστε το να σας παρακολουθεί όταν βρίσκεστε και εσείς μέσα, μιας και τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες.

Τι γίνεται αν το παιδί σας είναι 4 ετών και φοράει ακόμη πάνα; «Μην ανησυχείτε», λέει ο Άλτμαν. «Κανένα παιδί δεν πρόκειται να πάει στο κολέγιο με πάνες».

8ο λάθος: Επιτρέπετε πολύ χρόνο στις οθόνες

Τα νήπια που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση συχνά δυσκολεύονται να μάθουν αργότερα.

Διορθώστε το: Κρατήστε το παιδί σας απασχολημένο με το διάβασμα και άλλες δημιουργικές ασχολίες. Κάντε συνομιλίες και ενθαρρύνετε το να μιλάει, να σχολιάζει, να περιγράφει και να ακούει. «Όσο περισσότερο μπορείτε να σταματήσετε την έκθεση του παιδιού στην τηλεόραση, τόσο το καλύτερο», λέει ο Altmann.

lathi pou kanoume se nipia 2

Photo by ?? Janko Ferlič on Unsplash

9ο λάθος: Προσπαθείτε να σταματήσετε τη γκρίνια (tantrum)

Μερικοί γονείς ανησυχούν ότι ένα παιδί εκτός ελέγχου τους κάνει να φαίνονται ότι δεν μπορούν να καταφέρουν και πολλά σαν γονείς. Αλλά όλα τα νήπια έχουν εκρήξεις. Όταν το κάνουν, είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε να τα αποτρέψουμε -- ακόμα κι αν το δράμα εκτυλίσσεται μπροστά σε παρέα ή σε κάποιο δημόσιο χώρο.

«Όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο και έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που γκρινιάζει, νιώθουμε ότι οι γύρω μας κρίνουν», λέει η Braun. «Αισθανόμαστε σαν να υπάρχει μια πινακίδα νέον πάνω από τα κεφάλια μας που λέει ότι είμαστε ανίκανοι γονείς».

Διορθώστε το: Η Braun λέει ότι οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι το παιδί έχει μεγαλύτερη σημασία από τις απόψεις άλλων ανθρώπων - ειδικά των αγνώστων.

Εάν οι άνθρωποι κοιτάζουν με περιέργεια ή προσφέρουν ανεπιθύμητες συμβουλές, απλώς χαμογελάστε. Στη συνέχεια, σηκώστε το παιδί που κλαίει ή πάρτε το από το χέρι και βρείτε ένα μέρος μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα για να συνεχίσει την οργή του και το κλάμα. Μόλις σταματήσει τη γκρίνια κάντε το μια αγκαλιά, μην το κρίνετε και συνεχίστε τη μέρα σας.

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved