Ουρολοίμωξη στα νήπια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

 • Αίτια ουρολοίμωξης σε παιδιά νηπιακής ηλικίας
 • Συμπτώματα
 • Πώς γίνεται η διάγνωση
 • Θεραπεία
Ουρολοίμωξη στα νήπια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

H ουρολοίμωξη είναι μία λοίμωξη που αφορά οποιοδήποτε κομμάτι του ουροποιητικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Αίτια ουρολοίμωξης σε παιδιά νηπιακής ηλικίας

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται συχνά από βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Το ουροποιητικό σύστημα συνήθως καταπολεμά τα βακτήρια αυτά με τα οποία έρχεται σε επαφή, ωστόσο κάποιες φορές ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση. Στα μωρά και τα νήπια, τα βακτήρια μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη μέσω των κοπράνων στην πάνα ή λόγω μη σχολαστικής υγιεινής. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ουρολοίμωξη στη νηπιακή ηλικία ενδέχεται να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στην δομή του ουροποιητικού συστήματος, ενώ από τα αίτια δεν αποκλείεται και ο κληρονομικός παράγοντας. Εάν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό ουρολοιμώξεων, το παιδί είναι πιθανό να είναι πιο επιρρεπές σε αυτές.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφοροποιούνται στα μικρά παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα, ειδικά εάν το παιδί είναι μικρότερο των δύο ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ούρα σκούρου χρώματος
 • Διάρροια ή εμετός
 • Συχνοουρία
 • Ανησυχία και γκρίνια
 • Έλλειψη όρεξης
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Αίσθηση καψίματος κατά την ενούρηση

Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην ουρολοίμωξη σε σχέση με τα αγόρια γιατί η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή και πιο κοντά στο πρωκτό.

ouroloimoxi sta nipia 1

Πώς γίνεται η διάγνωση

Κατά την επίσκεψη στον γιατρό, ο ειδικός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του παιδιού, θα το εξετάσει και θα ζητηθεί το ιατρικό ιστορικό του. Για να δείτε εάν το παιδί έχει ουρολοίμωξη απαραίτητη κρίνεται η καλλιέργεια ούρων.

Θεραπεία

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία εξολοθρεύουν τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση. Κατά την περίοδο της θεραπείας είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικό είναι επίσης η λήψη των αντιβιοτικών να γίνεται για όσο διάστημα πει ο γιατρός. Μετά το τέλος της θεραπείας, ο γιατρός πιθανά να επαναλάβει την καλλιέργεια ούρων για να βεβαιωθεί ότι η λοίμωξη έχει καταπολεμηθεί.

Σε σοβαρές περιπτώσεις ουρολοίμωξης ή σε περιπτώσεις βρεφών μικρότερων των 6 μηνών, κάποιες φορές απαιτείται και νοσηλεία.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved