Πόνος στο στήθος στα νήπια - Τι μπορεί να σημαίνει

  • Πόνος στο στήθος – Αίτια
  • Πότε ο πόνος στο στήθος υποδεικνύει πρόβλημα στην καρδιά
  • Τι μπορείτε να κάνετε
Πόνος στο στήθος στα νήπια - Τι μπορεί να σημαίνει

Ο πόνος στο στήθος στα παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι συχνό σύμπτωμα και δικαίως μπορεί να κάνει τους γονείς να ανησυχήσουν. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχει σχέση με την καρδιά και δεν αποτελεί απειλεί για την υγεία του παιδιού.

Πόνος στο στήθος – Αίτια

Καταπόνηση ή τραυματισμός των μυών

Τα οστά ή οι μύες στην περιοχή του στήθους του παιδιού μπορεί να πονάνε επειδή το παιδί έπεσε ή χτύπησε ή επειδή σήκωσε κάτι βαρύ. Οι μύες ενδέχεται επίσης να έχουν καταπονηθεί από τον έντονο βήχα ή από την έντονη άσκηση.

Φλεγμονή (κωστοχονδρίτιδα)

Κάποιες φορές στην περιοχή μεταξύ του στήθους και των πλευρών του παιδιού μπορεί να δημιουργηθεί μία φλεγμονή, μία πάθηση που είναι επίσης γνωστή με τον όρο κωστοχονδρίτιδα. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα νιώθει πόνο όταν αναπνέει και συνήθως παρατηρείται μετά από ένα κρύωμα ή μία ίωση. Η κωστοχονδρίτιδα μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες και στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητη θεωρείται η χορήγηση αντιβίωσης.

Άσθμα

Το άσθμα προκαλεί έντονο βήχα, ο οποίος με τη σειρά του είναι πιθανό να καταπονήσει τους μύες της περιοχής και το παιδί να νιώσει πόνο.

ponos sto stithos nipio 2

Πνευμονία

Εάν ο πόνος συνοδεύεται από επίμονο βήχα, ενδέχεται το παιδί να έχει πνευμονία Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας είναι η αίσθηση του κρυολογήματος που διαρκώς χειροτερεύει, η γρήγορη αναπνοή, ο πυρετός, οι κρυάδες, η μειωμένη όρεξη για φαγητό, ο στομαχόπονος, η τάση για εμετό, η σύγχυση και ο πονοκέφαλος.

Άγχος ή στρες

Εάν το παιδί νιώθει τον πόνο στο στήθος κάθε φορά που νιώθει αναστατωμένο ή στεναχωρημένο, είναι πιθανό ο πόνος να προκαλείται λόγω άγχους ή στρες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί θα νιώθει τον πόνο στο στήθος μετά το φαγητό και ειδικά εάν είναι ξαπλωμένο

Πότε ο πόνος στο στήθος υποδεικνύει πρόβλημα στην καρδιά

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος στο στήθος σε αυτήν την ηλικία αποτελεί ένδειξη καρδιακού προβλήματος, δεν είναι όμως και απίθανο. Σύμφωνα με έρευνες, το 2% των παιδιών που επισκέπτονται τον γιατρό λόγω πόνου στο στήθος αποδεικνύεται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.

Ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Ο πόνος στο στήθος είναι πολύ έντονος
  • Διαρκεί για πολλή ώρα
  • Προκαλείται μετά από σωματική δραστηριότητα
  • Συνοδεύεται από πυρετό, ζαλάδα, λιποθυμία

Τι μπορείτε να κάνετε

Το σημαντικό πρώτα από όλα είναι να βρείτε τα αίτια που προκαλούν τον πόνο στο στήθος. Στις πιο συχνές περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποδεικνύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα δοκιμάστε τα εξής:

  • Δώστε στο παιδί παυσίπονο αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
  • Βάλτε μία θερμοφόρα ή μία ζεστή κομπρέσα στο στήθος του παιδιού, στο σημείο που πονάει.

Με πληροφορίες από: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved