Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με το φαγητό τους;

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με το φαγητό τους;

Η ώρα του φαγητού είναι πρόκληση για πολλούς γονείς. Τα παιδιά, κυρίως νηπιακής ηλικίας, παίζουν με το φαγητό τους με αποτέλεσμα ένα τους γεύμα να εξελίσσεται σε μαραθώνιος.

Σίγουρα θυμάστε τους δικούς σας γονείς να λένε φράσεις όπως "μην παίζεις με το φαγητό σου", "τώρα τρώμε", "όταν τρώμε δεν μιλάμε" και πολλές ακόμα παρεμφερείς. Εάν τις λέτε κι εσείς στο δικό σας παιδί ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, ιδιαίτερα αν το μικρό σας είναι επιλεκτικό στο φαγητό.

Αφήνοντας το παιδί να ανακαλύψει νέες τροφές χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις, αποκτά θετικές εμπειρίες και τελικά δοκιμάζει με προθυμία νέες γεύσεις και υφές τις οποίες πιο πριν θα απέφευγε, λένε οι ειδικοί. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, ερευνητές από την Φινλανδία αναφέρουν ότι υπάρχουν προγράμματα για παιδιά νηπιακής ηλικίας μέσα από τα οποία αποκτούν διατροφική εκπαίδευση με βάση τις αισθήσεις τους. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως την προετοιμασία μίας σαλάτας, την καλλιέργεια λαχανικών, εκδρομές για περισυλλογή φρούτων, αλλά και δραστηριότητες κατά τις οποίες τα παιδιά μυρίζουν, παρατηρούν και γεύονται νέες τροφές κάθε είδους κι έπειτα μοιράζονται τις εμπειρίες τους με άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες επέλεγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από έναν μπουφέ σε σχέση με τα άλλα. Μάλιστα, αυτό παρατηρήθηκε παρόλο που πολλά από τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικά στο φαγητό και αυτό γιατί φαίνεται ότι το ένα επηρέαζε θετικά το άλλο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι διατροφική εκπαίδευση η οποία βασίζεται στις αισθήσεις βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόφιμα και να διασκεδάσουν την ώρα του φαγητού.

paidi diatrofikes sunitheies

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να πιάσει με τα χέρια του και να παρατηρήσει λαχανικά και άλλα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε. Κατά το μαγείρεμα, θα μπορεί να παρατηρήσει τις μυρωδιές και πώς αλλάζει το κάθε τρόφιμο όταν μαγειρεύεται.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια

Πάρτε μαζί το παιδί σας την επόμενη φορά που θα πάτε στον μανάβη. Δείξτε του τα φρούτα και τα λαχανικά, αφήστε το να τα αγγίξει και μιλήστε του με απλά λόγια για τα οφέλη του καθενός.

Φτιάξτε χειροτεχνίες με τρόφιμα

Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε εύκολες κατασκευές με ζυμαρικά όπως αυτές που σας είχαμε δείξει παλιότερα εδώ, ή και με όσπρια εδώ. Τα προϊόντα αυτά σίγουρα βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας και μία τέτοια δραστηριότητα θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί μαζί τους.

Αφήστε τα να παίξουν με το φαγητό τους

Μπορεί να κάνει περισσότερη ώρα να φάει, όμως παίζοντας με το φαγητό το παιδί περιεργάζεται τις τροφές με όλες του τις αισθήσεις και τις απολαμβάνει.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved