Τι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;

  • Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί
  • Μην προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο
  • Φροντίστε να είστε εσείς ευτυχισμένοι
  • Διδάξτε του πώς να δημιουργεί υγιείς σχέσεις
  • Επαινέστε το παιδί σας
  • Δώστε του να αναλάβει ευθύνες

 

Τι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;

Αν ρωτήσετε έναν γονιό τι εύχεται για το παιδί του, θα πει να είναι υγιές και ευτυχισμένο.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί το καλύτερο για τα παιδιά με αυτό που τα κάνει ευτυχισμένα, αλλά αυτά τα δύο δεν χρειάζεται να αλληλοαποκλείονται.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προωθήσετε τη δια βίου συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας είναι να ενισχύσετε το δέσιμο με την οικογένεια, τους φίλου, την οικογένεια, τον στενό κοινωνικό σας περίγυρο. «Μια παιδική ηλικία γεμάτη αγάπη είναι το κλειδί για την ευτυχία», λέει ο Edward Hallowell, MD, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας του The Childhood Roots of Adult Happiness και συμβουλεύει τους γονείς τα εξής:

«Κρατήστε το μωρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο αγκαλιά, ανταποκριθείτε στις ανάγκες του, διαβάστε του δυνατά, γελάστε και παίξτε μαζί».

eftixismena paidia1

Μην προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία του παιδιού σας είναι να σταματήσετε να προσπαθείτε να το κρατήσετε ευτυχισμένο βραχυπρόθεσμα. «Αν βάλουμε τα παιδιά μας σε μια φούσκα και τους εκπληρώσουμε κάθε επιθυμία δεν θα μάθουν ποτέ ότι ο πραγματικός κόσμος δεν λειτουργεί έτσι», λέει η Bonnie Harris, ιδρύτρια του Core Parenting και συγγραφέας του βιβλίου «When Your Kids Push Your Buttons: And What You Can Do About It».

Φροντίστε να είστε εσείς ευτυχισμένοι

Οι ευτυχισμένοι γονείς είναι πιθανό να έχουν ευτυχισμένα παιδιά, ενώ τα παιδιά των καταθλιπτικών γονέων υποφέρουν διπλάσια από το μέσο ποσοστό κατάθλιψης. Κατά συνέπεια, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας είναι να φροντίσετε τη δική σας: αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση και, ίσως το πιο σημαντικό, καλλιεργήστε τη σχέση με τον / ην σύζυγό σας. Αν οι γονείς έχουν μια πραγματικά καλή σχέση αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία του παιδιού.

eftixismena paidia

Διδάξτε του πώς να δημιουργεί υγιείς σχέσεις

Πόσοι γονείς αφιερώνουν πραγματικά χρόνο για να μάθουν στα παιδιά πώς να σχετίζονται με τους άλλους; Κι όμως είναι τόσο σημαντικό. Μπορεί να ξεκινήσει με την ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης για να χτίσουν ενσυναίσθηση.Αυτό όχι μόνο δημιουργεί βασικές δεξιότητες και κάνει τα παιδιά καλύτερους ανθρώπους, αλλά έρευνα δείχνει σε βάθος χρόνου ότι τα κάνει πιο ευτυχισμένα.

Επαινέστε το παιδί σας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μελέτες συνδέουν την αυτοεκτίμηση με την ευτυχία. Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν το ένα χωρίς το άλλο. Το σημαντικό είναι να επαινείτε την προσπάθεια και όχι πάντα το αποτέλεσμα, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που επαινούνται κυρίως επειδή είναι έξυπνα γίνονται διανοητικά δειλά, φοβούμενα ότι θα θεωρηθούν λιγότερο έξυπνα -και λιγότερο πολύτιμα- εάν αποτύχουν. Το ζητούμενο είναι να καλλιεργήσετε την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι επιτυγχάνουν μέσω σκληρής δουλειάς και εξάσκησης, περισσότερο παρά μέσω έμφυτου ταλέντου.

eftixismena paidia2

Δώστε του να αναλάβει ευθύνες

Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ανάγκη να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι. Έτσι, όσο περισσότερο μπορείτε να μεταδώσετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία, ότι η συνεισφορά του στην οικογένεια είναι σημαντική τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της αυτοεκτίμησης και η απόλυτη ευτυχία του. Για παράδειγμα, αν το μικρό σας λατρεύει να οργανώνει πράγματα, αφήστε το να ταξινομεί τα πιρούνια και τα κουτάλια.

Πηγή: parents.com,/ time.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved