Έξι χαρακτηριστικά μίας δεμένης οικογένειας

  • Τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει μία δεμένη οικογένεια
  • Αλληλοεκτίμηση και σεβασμός
  • Χρόνος μαζί
  • Καλή και ουσιαστική επικοινωνία
  • Δέσμευση και ενδιαφέρον
  • Αξίες και αρχές
  • Διαχείριση κρίσεων με θετική προσέγγιση

 

Έξι χαρακτηριστικά μίας δεμένης οικογένειας

Η οικογένεια είναι βασικό κύτταρο της κοινωνίας και το πρώτο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η προσωπικότητα ενός ατόμου. Στο βιβλίο «The Key to Your Child’s Heart», ο dr Gary Smalley αναλύει τα μυστικά για μία δεμένη και ευτυχισμένη οικογένεια. Στην έρευνα που έκανε, κατέληξε ότι οι δεμένες οικογένειας έχουν έξι βασικά κοινά χαρακτηριστικά.

Αλληλοεκτίμηση και σεβασμός

Πρώτα από όλα, τα μέλη τους νιώθουν αλληλοεκτίμηση και την εκφράζουν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η έκφραση αυτή γίνεται με διάφορες διαδικασίες που έχουν θεσπίσει οι ίδιοι. Για παράδειγμα, μία πενταμελής οικογένεια στην Αμερική είχε καθιερώσει, αυτό που ο ειδικός αποκαλεί στο βιβλίο του «bombardment»: κάθε δύο μήνες μαζεύονταν και ο κάθε ένας, για ένα λεπτό, επιβράβευε και μιλούσε θετικά για τους υπόλοιπους.

Χρόνος μαζί

Δεύτερον, σε μία δεμένη οικογένεια, γονείς και παιδιά απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί. Στις οικογενειακές δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν όλοι και κάθε στιγμή που περνούν μαζί είναι διασκεδαστική.

demeni oikogeneia xaraktiristika

Καλή και ουσιαστική επικοινωνία

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι δεμένες οικογένειες έχουν καλή επικοινωνία. Τα μέλη περνούν χρόνο συζητώντας και όπως αναφέρει και ο dr Gary Smalley, το μυστικό στην καλή και ουσιαστική επικοινωνία είναι ο κάθε ένας να ακούει και να προσπαθεί να καταλάβει τον συνομιλητή του.

Δέσμευση και ενδιαφέρον

Τέταρτον, τα μέλη μίας δεμένης οικογένειας έχουν ισχυρή την έννοια της δέσμευσης και ενδιαφέρεται για την ευδαιμονία του άλλου.

Αξίες και αρχές

Πέμπτο χαρακτηριστικό είναι ότι μία δεμένη οικογένεια έχει ένα δυνατό σύστημα αξιών και αρχών το οποίο και επηρεάζει την καθημερινότητα, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις.

Διαχείριση κρίσεων με θετική προσέγγιση

Τέλος, οι δεμένες οικογένειες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με μία πιο θετική προσέγγιση. Ακόμα και σε δυσάρεστες καταστάσεις, ο ένας είναι δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί εστιάζουν στα θετικά και διαχειρίζονται το πρόβλημα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Πηγή: cbn.com / «The Key to Your Child’s Heart» του Garry Smalley

*πρώτη δημοσίευση 17/08/2021

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved