Γιατί οι γονείς πασχίζουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση: Πολύτιμη λέξη μεγάλης αξίας.

Γιατί οι γονείς πασχίζουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοεκτίμηση

Θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Του θησαυρού που είναι κρυμμένος μέσα μας και που σχεδόν ποτέ δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να ψάξουμε.

Βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση, έχουμε πονέσει, έχουμε ξοδέψει χρόνο και χρήμα προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τον τρόπο που θα κατακτήσουμε αυτό το όπλο απέναντι σε οτιδήποτε δεν τολμάμε να διεκδικήσουμε, δεν πιστεύουμε ότι αξίζουμε, δεν τολμάμε να ονειρευτούμε, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να απολαύσει. Οι περισσότεροι από εμάς οι οποίοι είμαστε γονείς, είμαστε θύματα μιας εποχής οπού η αντίληψη ( να μην πάρουν τα μυαλά του παιδιού αέρα) επικρατούσε με αποτέλεσμα να μεγαλώσουμε, εισπράττοντας από τους γονείς μας αρκετές συμβουλές με κριτική και βιώνοντας οικογενειακά στερεότυπα που μάλλον φρέναραν και εμπόδιζαν την δυναμική μας, το θάρρος και την πίστη στον εαυτό μας. Σίγουρα δεν υπήρχε κακή πρόθεση από τους γονείς μας αφού και αυτοί με τον ίδιο τρόπο είχαν ανατραφεί και πίστευαν ότι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

aftoektimisi 1

Ο 21ος αιώνας έφερε στην ανθρωπότητα εκτός από την εντυπωσιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας πολλές και καινούργιες πληροφορίες γύρω από τον άνθρωπο, την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Η αυτοβελτίωση, μέσα από το Life Coaching, τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό και το mindfulness διεύρυναν τους ορίζοντες της γνώσης και εισήγαγαν τεχνικές ενδυνάμωσης και παρακίνησης, συμπληρώνοντας το σημαντικό έργο ψυχολόγων και ψυχαναλυτών.

Σήμερα οι σύγχρονοι γονείς ξέρουν πόσο σημαντικό ρολό παίζει η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους.

Γνωρίζουν ότι είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του χαρακτήρα τους που θα τους δώσει την δυναμική να διεκδικήσουν και να ζήσουν ότι αξίζουν και ονειρεύονται.

«Αν μόνο μπορούσατε να αγαπήσετε αρκετά, θα είσαστε ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου» ! ΕΜΕΤ ΦΟΞ. Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες που έχουν ειπωθεί.

Διδάξτε στα παιδιά σας την αγάπη. Δείξτε τους ότι τα αγαπάτε ανεξάρτητα από την συμπεριφορά και τις επιδόσεις τους. Επαινέστε τα συστηματικά και πείτε τους πόσο υπερήφανοι είστε γι αυτά κοιτάζοντάς τα με ειλικρίνεια βαθειά στα μάτια.

Η εκδηλούμενη, ανιδιοτελής αγάπη βοηθάει τα παιδιά πολύ στο κτίσιμο της αυτοεκτίμησής τους.

Αφιερώστε τους χρόνο για παιχνίδι, οπότε σαν συμπαίκτες και μάλιστα σημαντικοί γι’ αυτά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση για τον εαυτό τους δείχνοντάς τους έμπρακτα πόσο πολύτιμα είναι για εσάς.

Όταν το παιδί αισθάνεται σημαντικό και αποδεκτό ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.

Μείνετε σταθερά στο πλευρό τους και ενθαρρύνετέ τα να βρίσκουν λύσεις κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.

aftoektimisi 3

Δώστε τους χρόνο και χώρο πριν προσφέρετε την βοήθεια σας.

Αναθέστε τους αρμοδιότητες ανάλογα με την ηλικία τους.

Κάθε φορά που πετυχαίνουν έναν στόχο επιβραβεύστε τα και κάθε φορά που αποτυγχάνουν συζητήστε μαζί τους διδάσκοντάς τους τα χρήσιμα μαθήματα της αποτυχίας.

Αφήστε τα να ζήσουν την παιδική ηλικία. Άλλωστε, έχουν μια ολόκληρη ενήλικη ζωή μπροστά τους που θα είναι σίγουρα καλύτερη όταν η παιδικότητά τους είναι γεμάτη από αγάπη, ασφάλεια, ξενοιασιά, αποδοχή και ενθάρρυνση.

Μα πάνω απ όλα, αγαπημένοι μου γονείς, δείξτε τους την αγάπη και την εκτίμηση προς εαυτόν με το παράδειγμά σας.

Είσαστε τα πρότυπα και οι ήρωες τους. Κάνετε πράξη οτιδήποτε θέλετε να τους μάθετε. Τα λόγια δεν είναι αρκετά.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε την πρόκληση και την ευκαιρία να εξελίξετε τα ταλέντα και τις ποιότητές σας.

Άλλωστε τα παιδιά έρχονται στη ζωή μας για να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους δίνοντάς μας την δυνατότητα να ξετυλίξουμε το πιο όμορφο και ιερό δώρο ζωής!

Δεν συμφωνείτε;

Τα σέβη μου Κύριες μου!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved