Οκτώ απλές συμβουλές για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και έξυπνα παιδιά

Απλά, καθημερινά tips που όλοι οι γονείς μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας. 

Οκτώ απλές συμβουλές για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και έξυπνα παιδιά

Στην ερώτηση «Τι θέλεις για το παιδί σου;», οι περισσότεροι γονείς απαντάνε «Να μεγαλώσω ένα ευτυχισμένο, έξυπνο και καλό παιδί». Και είναι η αλήθεια. Ασφαλώς και μας απασχολεί η υγεία και η ανάπτυξη του παιδιού μας, όταν όμως σκεφτόμαστε σε βάθος χρόνου, αυτό που θέλουμε είναι να μεγαλώσουμε έναν καλό άνθρωπο, προκομμένο και πάνω από όλα ευτυχισμένο.

Πόσο απλό είναι αυτό τελικά;

Ασφαλώς δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αντιθέτως είναι αποτέλεσμα μίας συμπεριφοράς πρώτα από όλα δικής μας και μίας σχέσης που θα πρέπει να χτίσουμε με το παιδί μας καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τα οποία θα βάλουν τις βάσεις για τη «σωστή» ανατροφή του παιδιού μας και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Εμείς είμαστε το πρότυπο

Το να λέμε στο παιδί μας τι πρέπει να κάνει και τι είναι σωστό και λάθος, δεν είναι αρκετό. Πρέπει εμείς να του δείξουμε το πώς και να γίνουμε το παράδειγμα που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχουμε στο μυαλό μας καθημερινά, σε οτιδήποτε και να κάνουμε. Ακόμα και ασυναίσθητα, τα παιδιά παραδειγματίζονται από τη δική μας συμπεριφορά και στάση ζωής. Ας γίνουμε λοιπόν αυτό που θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας. Ας του δείξουμε το δρόμο έμπρακτα, όχι με λόγια, και εκείνα θα ακολουθήσουν.

Πίστη και στήριξη

Το πιο σημαντικό για ένα παιδί, είναι να ακούει από τους γονείς του ότι πιστεύουν σε αυτό. Ότι ό,τι και να γίνει θα είναι εκεί για να το στηρίξουν, αλλά πάνω από όλα ότι πιστεύουν στις δυνατότητές του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί έχει αυτοπεποίθηση και θέληση για να κάνει μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Είναι το κίνητρο που του δίνει φτερά και το αφήνει να μεγαλουργήσει.

Επιβραβεύουμε την προσπάθεια, όχι μόνο την επιτυχία

Επιβραβεύοντας την προσπάθεια, μαθαίνουμε στο παιδί μας να μην τα παρατάει. Να έχει πείσμα και θέληση και να κάνει πάντα το καλύτερο δυνατό για να πετύχει αυτό που θέλει. Προσοχή, η επιβράβευση, θέλει και αυτή το μέτρο της. Δεν επιβραβεύουμε τα παιδιά χωρίς λόγο γιατί τότε χάνει την αξία της, αλλά η προσπάθεια αξίζει πάντα ένα μεγάλο μπράβο.

Διαβάζουμε ΜΕ τα παιδιά μας, όχι ΣΤΑ παιδιά μας

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν τον ύπνο, είναι μία συνηθισμένη δραστηριότητα για τα περισσότερα παιδιά και γονείς. Είναι σημαντικό εκείνες τις στιγμές, να μην διαβάζουμε απλώς στα παιδιά μας, αλλά να διαβάσουμε μαζί τους. Να συζητήσουμε αυτό που διαβάζουμε, να σχολιάσουμε μαζί τις εικόνες και να ακούσουμε ό,τι έχει να εκφράσει το παιδί μας ακούγοντας αυτήν την ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μάθει την κριτική σκέψη, τη συζήτηση και θα δυναμώσετε τη μεταξύ σας σχέση.

Τρώμε όλοι μαζί

Μπορεί η καθημερινή εργασία για πολλούς γονείς να μην επιτρέπει να τρώμε όλοι μαζί το μεσημέρι, μπορούμε όμως να το κάνουμε το βράδυ. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή για μία οικογένεια. Είναι μία δραστηριότητες που κάνουμε όλοι μαζί, μας δένει και μέσα στον πανικό της καθημερινότητας, μπορούμε να περάσουμε λίγες ευχάριστες στιγμές όλοι μαζί και να συζητήσουμε για τη μέρα μας.

Συζητάμε για τη φιλία

Οι πρώτες φιλίες των παιδιών είναι πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Οι περισσότεροι γονείς μιλάνε στα παιδιά τους για τη φιλία, μόνο όταν αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι μπορεί να έχουν μπλέξει με "κακές παρέες", αυτό όμως δεν είναι θεμιτό. Η φιλία είναι κάτι πολύ σπουδαίο και στην ανήλικη και στην ενήλικη ζωή και είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί μας την αξία της από όταν ακόμα είναι μικρό.

Καλός ύπνος

Οι επιστήμονες το λένε ξανά και ξανά. Ο καλός και επαρκής ύπνο έχει πολλά οφέλη στη υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Φροντίζουμε λοιπόν ώστε κάθε βράδυ το παιδί μας κοιμάται καλά και αρκετές ώρες για να είναι ξεκούραστο και γεμάτο ενέργεια την επόμενη μέρα.

Μπαίνουμε στη θέση του

Ακόμα και αν το παιδί μας έχει άδικο σε κάτι, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να του το εξηγήσουμε και το παιδί μας θα μας αισθάνεται κοντά του.

Πηγή: marcandangel.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved