Νεογέννητο: Οδηγός για την πρώτη εβδομάδα με το μωρό σας

Νεογέννητα: Οδηγός για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας

Νεογέννητο: Οδηγός για την πρώτη εβδομάδα με το μωρό σας

Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει απόλυτα για την πρώτη γνωριμία με το νεογέννητο μωρό σας. Όσο και αν σκεφτόσασταν αυτή τη στιγμή, θα ανακαλύψετε ότι θα είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με όλα όσα είχατε στο μυαλό σας.

Η πρώτη ματιά παγώνει κάθε σκέψη και το μόνο που υπάρχει στο μυαλό σας είναι η εικόνα του μωρού σας. Για το πώς θα νιώσετε όταν το συναντήσετε, απλά δεν υπάρχουν κανόνες.

Κρατώντας το στην αγκαλιά σας

Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, θα το ακουμπήσουν αμέσως στην αγκαλιά σας και εκείνο θα είναι σε θέση να σας καταλάβει, να σας οσμιστεί και να αναγνωρίσει τη φωνή σας που τόσο καιρό άκουγε από τη μήτρα.

Η όψη του νεογέννητου

Η πρώτη εικόνα του νεογέννητου μωρού σας, ίσως σας προκαλέσει σοκ. Αν και σίγουρα το περιμένατε λίγο ζουληγμένο, ίσως η όψη του σας κάνει να εκπλαγείτε. Το μωρό σας, τόσους μήνες κουλουριασμένο μέσα στη μήτρα σας είναι φυσικό να είναι ρυτιδιασμένο, κόκκινο και καλυμμένο από μια λευκωπή ουσία, το εμβρυικό σμήγμα

neogennito moro proti evdomada 1

Το σώμα του νεογέννητου

Το κεφάλι του νεογέννητου μωρού σας είναι δυσανάλογα μεγάλο όταν γεννιέται. Η κοιλιά του είναι πρησμένη και τα χέρια και τα πόδια του κοντά. Αν γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό, το κεφάλι του μπορεί να είναι λίγο επίμηκες.

Το πρόσωπο του νεογέννητου

Οι περισσότεροι γονείς με το που γεννιέται το μωρό τους προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιον μοιάζει. Όσα οικεία χαρακτηριστικά και αν διακρίνετε οφείλονται απλά στη νεογνική του υπόσταση. Θα πρέπει να περιμένετε να αναπτυχθεί περισσότερο για να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά του.

Το κεφάλι του νεογέννητου

Στην κορυφή και το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας υπάρχουν πηγές. Οστά του κρανίου δηλαδή που ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί.

Σπυράκια του νεογέννητου

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν τα νεογέννητα κάποια εξανθήματα ή σπυράκια. Ονομάζεται «τοξικό νεογνικό ερύθημα» και εξαφανίζεται μέσα σε 2-3 ημέρες μετά τη γέννα.

neogennito moro proti evdomada 2

Ο πρώτος θηλασμός του νεογέννητου

Λίγο μετά τη γέννα το μωρό σας θα αναζητήσει αντανακλαστικά το στήθος σας. Ο πρώτος θηλασμός είναι σημαντικός τόσο για το νεογέννητο όσο και για τη μητέρα.

Το δέσιμο με το νεογέννητο μωρό σας

Η δημιουργία ισχυρών δεσμών με το μωρό σας τις πρώτες εβδομάδες το βοηθά να νιώσει ασφάλεια όταν βρίσκεστε εσείς και ο μπαμπάς κοντά του. Θα πρέπει να του μιλάτε πολλές φορές και μάλιστα κοιτώντας το μέσα στα μάτια.

Ο θηλασμός ευνοεί το δέσιμο. Το ίδιο συμβαίνει με τις αγκαλιές, τη φροντίδα, το άλλαγμα της πάνας και το μπάνιο.

Οι αγκαλιές με το νεογέννητο μωρό σας

Κάντε του πολλές αγκαλιές τις πρώτες εβδομάδες. Μην του τις στερείτε. Στα μωρά αρέσουν οι αγκαλιές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved