Ποια είναι η σωστή θέση που πρέπει να κοιμάται το νεογέννητο; (vid)

Ποια θεωρείται ασφαλής θέση;

Ποια είναι η σωστή θέση που πρέπει να κοιμάται το νεογέννητο; (vid)

Η σωστή στάση στην οποία πρέπει να κοιμάται το μωρό απασχολεί τους νέους γονείς αλλά και τους ειδικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η ασφαλέστερη στάση που πρέπει να βάζουμε το νεογέννητο για ύπνο.

Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια οι παιδίατροι συμβούλευαν τους γονείς να κοιμάται το μωράκι τους στο πλάι, στην ουσία στο ένα πλευρό και επ’ ουδενί μπρούμητα. Η στάση αυτή θεωρούνταν ως η ενδεδειγμένη για την αποφυγή πνιγμού. Όμως το 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποφάνθηκε ότι η πλέον ασφαλής στάση ύπνου είναι να κοιμάται το μωρό ανάσκελα!

Ωστόσο, καμία από τις δύο αυτές θέσεις δεν διασφαλίζει 100% την ασφάλεια του μωρού κατά τον ύπνο. Γι΄αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το μωρό τους κοιμάται και ποτέ να μην αφήνουν αντικείμενα μέσα στην κούνια.

Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, προτείνει τα εξής:

  • Αν το μωρό σας συνηθίζει να κοιμάται μονόπλευρα, τοποθετήστε ένα παιχνίδι ή κάτι που να του τραβά την προσοχή από την απέναντι πλευρά, ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει και από την άλλη.
  • Βοηθήστε το να γυρίζει και από την άλλη πλευρά χρησιμοποιώντας μια τυλιγμένη πετσέτα.
  • Βάλτε το στο κρεβάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει να σας βλέπει προς τη πλευρά που δεν προτιμά.
  • Προσπαθήστε να το τοποθετείται στο παιδικό του κάθισμα, σε ημικαθιστή θέση, ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει το κεφάλι παντού.
  • Αφήστε το να κάθεται στα γόνατά σας ή σε ένα παιδικό κάθισμα αρκετό χρόνο.
  • Κρατήστε το σε διαφορετικές θέσεις. Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τους μυς του.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς να βάλετε στη σωστή θέση το μωρό σας για να κοιμηθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved