Πρέπει να κάνετε ησυχία όταν κοιμάται το μωρό;

Απόλυτη ησυχία στο σπίτι ή όχι όταν κοιμάται το νεογέννητο;

Πρέπει να κάνετε ησυχία όταν κοιμάται το μωρό;

Νεογέννητο κοιμάται στην αγκαλιά των γονιών του.

Bigstock

Οι πρώτες ώρες, μέρες και εβδομάδες με το νεογέννητο είναι υπέροχες και εξαντλητικές. Είναι λογικό το διάστημα αυτό να έχετε ένα σωρό απορίες, ανασφάλειες και άγχη και να νιώθετε μπερδεμένοι με όσα διαβάζετε και ακούτε.

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του παιδιού, για αυτό και τα νεογέννητα κοιμούνται τόσες πολλές ώρες.

Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική και μπορεί να επηρεαστεί από ποικίλους παράγοντες εξωγενείς και άλλους.

Πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία στο σπίτι όταν κοιμάται το μωρό;

Η απάντηση είναι «όχι». Μάλιστα κάποια μωρά φαίνεται να κοιμούνται καλύτερα σε ένα περιβάλλον με λευκούς θορύβους, όπως τον θόρυβο που κάνει ένα πλυντήριο ή ένα πιστολάκι σε λειτουργία.

Μάλιστα, επειδή το μωρό κοιμάται αρκετές ώρες της ημέρας τους πρώτους μήνες, κάνοντας περισσότερο θόρυβο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να το βοηθήσετε να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα.

moro-upnos-anoixto-stoma.jpg

Μωρό κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς του.

Bigstock

Λευκός θόρυβος: Τα υπέρ και τα κατά

Ο λευκός θόρυβος δημιουργεί στα παιδιά μία αίσθηση ασφάλειας. Τα απομονώνει από θορύβους που μπορεί να ακούγονται μέσα στο σπίτι ή από το εξωτερικό περιβάλλον και τα βοηθάει να χαλαρώσουν, χωρίς να αποσπώνται από ήχους και άλλα ερεθίσματα.

Επίσης, ο λευκός θόρυβος θυμίζει στα μωρά τον ήχο που ακούνε μέσα στη μήτρα. Ακόμα και όταν είναι σε υπερένταση τα βοηθάει να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πιο ήρεμα, συνεπώς μειώνει το κλάμα που προκαλείται από τον εκνευρισμό και την κούραση.

Από την άλλη, η έκθεση των παιδιών σε λευκούς θορύβους εγείρει και ανησυχίες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, τα μωρά που εκτίθενται συνέχεια σε λευκούς θορύβους ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα ακοής. Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν, οποιαδήποτε συσκευή λευκού θορύβου να τοποθετείται τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από την κούνια του μωρού και η ένταση να μην είναι στο μέγιστο.

Τέλος, ο λευκός θόρυβος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, καθώς το μωρό συνηθίζει και μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτόν.

Άλλες ερωτήσεις που πιθανά να έχετε το διάστημα αυτό είναι:

«Μπορώ να δω τηλεόραση με το νεογέννητο αγκαλιά;»

Σύμφωνα με το babycenter.com, μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση ενώ έχετε το μωρό αγκαλιά ή το θηλάζετε. Όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο , η τηλεόραση μπορεί να του αποσπά την προσοχή από τον θηλασμό, ωστόσο στην τόσο μικρή ηλικία στην περίπτωση των νεογέννητων δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους.

Φυσικά η έκθεση στις οθόνες είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί τους ειδικούς. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων προτείνει να αποφεύγεται η έκθεση σε οθόνες μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών τουλάχιστον.

neogennito-moro-pairnei-varos.jpg

Μωρό λίγων εβδομάδων ξαπλωμένο στον καναπέ.

Bigstock

«Μπορεί η δυνατή μουσική να βλάψει το μωρό;»

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν η ακοή του μωρού μπορεί να επηρεαστεί από τη δυνατή μουσική και ήχους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν οι ήχοι στους οποίους εκτίθεται το μωρό να μην υπερβαίνουν τα 60 με 65 decibels, τα οποία αντιστοιχούν σε μία φυσιολογική συζήτηση.

Με πληροφορίες από babycenter.com, healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved