Αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων  

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος και το στρες των εξετάσεων.

Αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων  

Αγόρι έχει άγχος λόγω των εξετάσεων.

Bigstock

Η πίεση να τα πάτε καλά στις εξετάσεις μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, ειδικά αν βρίσκεστε υπό πίεση από το σχολείο ή την οικογένεια. Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου ή της διατροφής σας.

1656113617628-11652272-bigstock-Little-Boy-Tired-Stressed-Of-D-241166752.jpg

Νεαρό αγόρι πιάνει το κεφάλι του καθώς προσπαθεί να διαβάζει .

Τι πρέπει να θυμάστε την περίοδο των εξετάσεων

Να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψετε σε μια λίστα όλα όσα σας αρέσουν στον εαυτό σας και τα πράγματα που εκτιμούν οι άλλοι σε εσάς.

Εάν οι άνθρωποι γύρω σας - όπως οι γονείς ή η οικογένειά σας - σας ασκούν πίεση, θα βοηθήσει αν τους πείτε τι νιώθετε ότι μπορείτε να επιτύχετε και να τους ενημερώσετε ότι οι προσδοκίες σας είναι διαφορετικές από τις δικές τους. Θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με έναν καθηγητή που εμπιστεύεστε για την πίεση που νιώθετε.

Να φροντίζετε τον εαυτό σας

Η «αυτοφροντίδα» είναι μια λέξη που πιθανότατα έχετε ακούσει αρκετές φορές, αλλά τι πραγματικά σημαίνει; Με απλά λόγια, η αυτοφροντίδα είναι τα μικρά πράγματα που κάνουμε για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία.

Εάν ανησυχείτε για τις εξετάσεις, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο για αυτοφροντίδα ή ότι πρέπει να αφιερώσετε όλο τον χρόνο σας για διάβασμα. Ωστόσο, εάν δεν διαθέτετε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας ( καλή διατροφή και ύπνος) ή για να χαλαρώσετε, μπορεί να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν είστε μηχανές – όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα μερικές φορές!

Επομένως, όταν σκέφτεστε πώς να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας πριν από τις εξετάσεις, αξιοποιήστε τον για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

apotixia-stis-eksetaseis-kai-psixologia.jpg

Κοπέλα κάθεται απογοητευμένη κρατώντας βιβλία.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

  • Λάβετε υπόψη ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν καθορίζουν το ποιοι είστε.
  • Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θέλετε από τη ζωή σας τη δεδομένη στιγμή.
  • Επιλέξτε μερικά πράγματα που σας αρέσουν και βρείτε χρόνο να τα κάνετε. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερα τους στόχους σας. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι που αφιερώνετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε. Επιτρέπεται να έχετε κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα πέρα από το διάβασμα.
  • Ακόμα κι αν δεν πάρετε τους βαθμούς που θέλετε, δεν είναι το τέλος του κόσμου.
  • Η ζωή δεν πηγαίνει πάντα σύμφωνα με όσα έχουμε προγραμματίσει ή σκεφτεί. Μην πανικοβάλλεστε, σκεφτείτε ψύχραιμα και εξερευνήστε τις επιλογές που έχετε.

Η ζωή είναι μπροστά σας.

Με πληροφορίες από το youngminds.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved