Άγχος εξετάσεων: Πώς να διαχειριστείτε το δικό σας στρες και των παιδιών

  • Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι
  • Κρατείστε το παιδί μακριά από ψηφιακούς περισπασμούς
  • Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον μελέτης
  • Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά
  • Σωστή διατροφή
  • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Να είστε κοντά στο παιδί
  • Αποφύγετε τις κρίσεις, επικρίσεις, νουθετήσεις
Άγχος εξετάσεων: Πώς να διαχειριστείτε το δικό σας στρες και των παιδιών
bigstockphoto.com

Οι γονείς συχνά στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τα παιδιά της την περίοδο των εξετάσεων, τα αγχώνουν περισσότερο, άθελά τους.

Όμως, το άγχος πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την απόδοση του μαθητή, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε όλοι ψύχραιμοι.

Πώς θα το επιτύχετε:

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι

Αποφύγετε να επιβαρύνετε τα παιδιά σας με το άγχος σας. Είναι κατανοητό ότι είστε αγχωμένοι, πιθανώς περισσότερο από το παιδί σας. Όταν όμως πλησιάζει η ημερομηνία των εξετάσεων, δεν πρέπει να αφήσετε το στρες να επηρεάσει τα παιδιά σας.

agxos exsetaseon mathiton kai gonion

Κρατείστε το παιδί μακριά από ψηφιακούς περισπασμούς

Είναι δύσκολο να απέχει το παιδί σας από τα social media αλλά είναι σημαντικό να περνάει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο στο κινητό, ειδικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον μελέτης

Να αερίζετε συχνά το δωμάτιό του παιδιού και να φωτίζεται επαρκώς. Επιπλέον, για να αυξήσετε το επίπεδο συγκέντρωσης του παιδιού σας, το ύψος του τραπεζιού μελέτης πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος του και η καρέκλα άνετη με ίσια πλάτη.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθά τη μνήμη και μειώνει τα επίπεδα στρες. Το παιδί σας λοιπόν δεν θα πρέπει να κοιμάται λιγότερο 7-8 ώρες την ημέρα.

Σωστή διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Φροντίστε να μην παραλείπει γεύματα και να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά.

agxos exsetaseon mathiton kai gonion1

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Να ξέρετε ότι το παιδί σας έχει ένα όριο και μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Αποδεχτείτε τους περιορισμούς. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Πρέπει να εμπιστεύεστε τις ικανότητες του παιδιού σας και να θέτετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Να είστε κοντά στο παιδί

Το παιδί νιώθει πιο άνετα να βγάλει το θυμό του σε ένα άτομο που εμπιστεύεται κι έτσι ο γονιός συχνά γίνεται ο κυματοθραύστης της αγωνίας και του άγχους του.
Ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να μιλάτε. Δώστε του τη δυνατότητα να βγάλει από μέσα του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τον αποδυναμώνουν. Μην πείτε τίποτα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ο άλλος νιώθει πίεση και μονόδρομο. Ό,τι και να πείτε θα το πάρει σα λάθος. Ό,τι και να του προτείνετε θα γυρίσει σε εσάς. Ο μαθητής θέλει να βγάλει το θυμό και κάθε απάντηση θα είναι αιτία για καυγά.

Αποφύγετε τις κρίσεις, επικρίσεις, νουθετήσεις

  • Επικρίσεις στο έλεγα εγώ όλο το χρόνο ότι δε διαβάζεις όπως πρέπει
  • Κρίσεις θετικές πιστεύω σε σένα θα τα καταφέρεις
  • Κρίσεις αρνητικές τώρα είναι αργά για να έχεις άγχος
  • Απλουστεύσεις εμείς θα σε αγαπάμε όπως και να τα πας στις εξετάσεις

Με πληροφορίες από το ndtv.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved