Πώς επηρεάζει το άγχος τη συμπεριφορά των παιδιών

Το άγχος μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πώς επηρεάζει το άγχος τη συμπεριφορά των παιδιών
Κοριτσάκι κάθεται στο κρεβάτι μόνο του. Η αλλαγή στη συμπεριφορά συχνά οφείλεται στο άγχος που νιώθουν πολλά παιδιά. Bigstock

Το άγχος στην παιδική ηλικία μπορεί να προέλθει από ένα συγκεκριμένο γεγονός που επιφέρει μια δραστική αλλαγή στη ζωή του παιδιού.

Μπορεί να είναι η αλλαγή σχολείου, μια μετακόμιση, η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, ο ερχομός ενός αδερφού. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα συνθηκών που είναι πολύ απαιτητικές, όπως η περίοδος των εξετάσεων ή το υπερφορτωμένο ημερήσιο πρόγραμμα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το άγχος που νιώθει το παιδί δεν είναι πάντα διαχειρίσιμο.

Πώς το άγχος επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τι νιώθουν. Ως εκ τούτου, συνήθως το εκφράζουν μέσα από αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι πιο ανήσυχα και οξύθυμα ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως έχουν προκλητικές συμπεριφορές, μιλώντας άσχημα στους γονείς ή αγνοώντας τους επιδεικτικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι ορατές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

Ωστόσο, ορισμένα παιδιά δείχνουν το άγχος τους με διαφορετικό τρόπο: απομονώνονται, παύουν να είναι κοινωνικά, νιώθουν ανασφάλεια και φόβο.

dinami-agkalias-agxos.jpg

Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν πότε το παιδί τους έχει μεγάλο άγχος που επηρεάζει ακόμα και την συμπεριφορά του.

Bigstock

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος

Όταν βλέπετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού λόγω άγχους, μπορείτε να τα βοηθήσετε με τους ακόλουθους τρόπους:

Εντοπίστε την αιτία του άγχους

Εάν η αιτία του άγχους είναι ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα, η εξάλειψη ορισμένων δραστηριοτήτων και η παροχή χρόνου για ελεύθερο παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ ευεργετική στην ψυχολογία του.

Μιλήστε με το παιδί σας

Να είστε διαθέσιμοι να ακούσετε ή να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που επιτρέπουν στο παιδί να εκφράσει πώς αισθάνεται για αυτό που του συμβαίνει. Βοηθήστε το να κατανοήσει τα συναισθήματά του και να μιλήσει για τον τρόπο που το επηρεάζουν.

stress-agxos-paidi.jpg

Παιδί πιάνει το κεφάλι του από το άχγος

Bigstock

Δώστε του εναλλακτικές

Το ελεύθερο παιχνίδι, η σωματική άσκηση ή οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διοχετεύσετε την εσωτερική ένταση που νιώθει το παιδί.

Εάν πιστεύετε ότι αυτή είναι μια δουλειά που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μέσα στην οικογένεια, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved