Πανελλήνιες: Τι να μη λέτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021:Πώς οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν το άγχος των εξετάσεων.

Πανελλήνιες: Τι να μη λέτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
pexels.com / Andrea Piacquadio

Είναι περίοδος πανελλαδικών εξετάσεων και τα παιδιά έχουν αυξημένο άγχος.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να έχουν τη σωστή υποστήριξη από εσάς, χωρίς να τους επιτείνετε το στρες αλλά προσφέροντας τους ηρεμία που τόσο ανάγκη έχουν τη δεδομένη στιγμή.

Προσπαθήστε λοιπόν να είστε υποστηρικτικοί, αποφεύγοντας να λέτε ή να ρωτάτε πράγματα που μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που νομίζετε.

Δείτε τι συμβουλεύει στους γονείς με παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, η Cynthia McVey, πρώην επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

panellinies

φώτο: pexels.com/Louis Bauer

«Μην ανησυχείς, θα είσαι καλά»

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται αρκετά καθησυχαστικό. Όμως σύμφωνα με την Δρ McVey, δεν σημαίνει τίποτα: «Τι εννοείτε; Θα είναι καλά γιατί θα περάσουν τα πάντα ή αυτό σημαίνει ότι όλα θα πάνε καλά, ό, τι κι αν συμβεί; Το 99,9% των παιδιών ανησυχούν ούτως ή άλλως… επομένως αυτό που τους λέτε δεν έχει κάποια φυσική επίδραση πάνω τους».

Η συμβουλή της είναι να αναγνωρίσετε ότι καταλαβαίνετε το άγχος τους, λέγοντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν κι αυτό είναι αρκετό.

«Οι εξετάσεις ήταν πολύ πιο δύσκολες όταν ήμουν στο σχολείο»

Αν η πρόθεσή σας είναι να νιώσει καλύτερα , σίγουρα αυτό δεν το βοηθάει. Το καλύτερο που πρέπει να πείτε σύμφωνα με την Δρ McVey είναι : «Οι εξετάσεις ήταν και είναι πάντα μια πρόκληση, όσα χρόνια κι αν περάσουν».

panellinies2

φώτο: pexels.com/Andrea Piacquadio

«Υπομονή, σύντομα όλα θα τελειώσουν»

Με αυτή τη φράση ενδέχεται ορισμένα παιδιά να ανακουφιστούν και άλλα να αγχωθούν θεωρώντας ότι έχουν λίγο χρόνο. Εναπόκειται στη δική σας κρίση αν πρέπει να πείτε στο παιδί να κάνει υπομονή.

«Δεν βλέπεις το φίλο σου/ φίλη σου, που δεν σηκώνει κεφάλι από τα βιβλία;»

Η σύγκριση με άλλα παιδιά δεν βοηθά ποτέ, πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη περίοδο. Νιώθουν ότι δε έχουν τη στήριξή σας και ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τι θα πουν οι άλλοι. Επομένως, αποφεύγετε τελείως τις συγκρίσεις.

«Θα το μετανιώσεις αν δεν καταβάλεις προσπάθεια!»

Είναι δύσκολο για το παιδί να καταλάβει κάτι εκ των προτέρων. Όσο δίκιο κι αν έχετε, προσπαθήστε να το εμψυχώσετε ζητώντας να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

panellinies1

Συμβουλή στους γονείς

Την περίοδο των εξετάσεων φροντίστε να υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς φωνές και εντάσεις. Το παιδί πρέπει να τρώει καλά, να κοιμάται και να αποφορτίζεται για λίγο κουβεντιάζοντας μαζί σας ή κάνοντας κάτι άλλο.

Σταθείτε δίπλα τους. Εξετάσεις είναι, θα περάσουν. Η ζωή όμως συνεχίζεται…

Με πληροφορίες από το bbc.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved