Εφηβεία: Σχέσεις συνομηλίκων και εκφοβισμός

Σχολικός εκφοβισμός και bullying στην εφηβική ηλικία.

Εφηβεία: Σχέσεις συνομηλίκων και εκφοβισμός

Bullying στην εφηβεία. Έφηβο κορίτσι κάθεται σκεπτικό ακουμπόντας την πλάτη σε έναν συρμάτινο φράχτη.

Bigstock

Στις περιπτώσεις εκφοβισμού ένας σημαντικός λόγος που ενδέχεται η πληροφορία να μη φτάσει στον γονέα είναι επειδή το παιδί μπορεί να βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή, θυμό κι έτσι καταλήγουν, κάποιες φορές, τα παιδιά να το κρατούν μυστικό. Επομένως είναι εξαιρετικά χρήσιμη η ποιοτική σχέση γονέα-παιδιού. Εντούτοις, τα παιδιά στην εφηβεία τείνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από συνομήλικους. Το σώμα αλλάζει, οι ορμόνες «χορεύουν», η αναζήτηση της ταυτότητας εξελίσσεται.

Οι αλλαγές είναι ποικίλες και ως εκ τούτου υπάρχει πιθανότητα κάποια παιδιά να εκφράσουν επιθετικότητα ή και έντονο θυμό ενώ, παράλληλα, παρακολουθούν αντιδράσεις άλλων συνομηλίκων και αλληλοεπηρεάζονται.

Ο εκφοβισμός βάσει ερευνών, εκδηλώνεται με κορύφωση την περίοδο στην προεφηβεία– εφηβεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί η περίοδος της εφηβείας να συνδεθεί και να συσχετιστεί με την εκδήλωση εκφοβισμού. Τα παιδιά σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο βιώνουν πολλές αλλαγές και στο σώμα αλλά και συναισθηματικές με αποτέλεσμα να βιώνουν έντονα και σε μεγαλύτερο βαθμό τα συναισθήματα. Θυμός, άγχος μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.

Εν τέλει όμως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε τέτοια ζητήματα βοηθά πολύ τους γονείς/κηδεμόνες να προσεγγίζουν με ενσυναίσθηση τα παιδιά. Είναι σημαντικό να δίνεται χρόνος και χώρος ώστε να ενσωματώσει όλη οι οικογένεια αυτές τις αλλαγές

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών» 116111 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Ιωάννα Χαρδαλούπα
Ψυχολόγος
Συντονίστρια Τμήματος Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων κι Εκπαιδευτικών
Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Υπό Εκμετάλλευση παιδιά
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Πειραιά
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να βρείτε και στο www.hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved