Εκφοβισμός- Bullying: Σιωπηλές ενδείξεις

Bullying: Πώς θα το καταλάβω και τι θα κάνω ως γονιός.

Εκφοβισμός- Bullying: Σιωπηλές ενδείξεις

Κορίτσι βρίσκεται ξαπλωμένο σον καναπέ. Μοιάζει στεναχωρημένο.

Bigstock

Ο Εκφοβισμός (Bullying), είτε από την πλευρά του παιδιού που εκφοβίζει είτε από την πλευρά του παιδιού που εκφοβίζεται συνδέεται με την εμφάνιση δυσκολιών στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, κάποιες από αυτές είναι έκδηλες, κάποιες πιο σιωπηλές. Γενικά μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στη διάθεσή, στη γνωστική επίδοση, στον ύπνο των παιδιών με καθυστερημένη έλευση, πρόωρη αφύπνιση ή και διακοπές στον ύπνο. Επιπλέον, μπορεί να απαντώνται συναισθηματικές διακυμάνσεις και γενικότερα να υπάρχει ευμετάβλητη διάθεση.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε αιφνίδια αλλαγή παρατηρήσουμε στη συμπεριφορά του παιδιού, οφείλει να προβληματίσει τους γονείς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι η καταθλιπτική συμπτωματολογία, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, μελαγχολική διάθεση, αίσθηση ανασφάλειας στο σχολείο, διατροφικές δυσκολίες, ψυχοσωματικές δυσκολίες και υψηλότερα επίπεδα άγχους ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμός. Αξίζει να αναφερθεί ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί μια συνθήκη αιτίου-αιτιατού αλλά κάποιες ενδείξεις που οφείλουν οι γονείς/κηδεμόνες να διερευνήσουν. Επομένως, έχει νόημα οι γονείς να έχουν ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά έτσι ώστε αμφότερες οι πλευρές να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε δυσκολία με αποδοχή και ενδιαφέρον.

Ιωάννα Χαρδαλούπα
Ψυχολόγος
Συντονίστρια Τμήματος Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων κι Εκπαιδευτικών
Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Υπό Εκμετάλλευση παιδιά
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Πειραιά
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να βρείτε και στο www.hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved