Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού σε αριθμούς

Από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού σε αριθμούς

Στεναχωρημένο αγόρι κάθεται στο πάτωμα και κρύβει το πρόσωπό του από στεναχώρια. Έχει δεχθεί bullying.

Bigstock

Σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα έχει βιώσει κάποιας μορφής εκφοβισμού στο σχολείο του (δείτε εδώ).

1 κλήση ανά ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα εκφοβισμού στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056

Τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας του 2021 που πραγματοποίησε η Focus Bari για λογαριασμό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδειξε οτι το πρόβλημα είναι σταθερό και αυξάνεται. Συγκεκριμένα η έρευνα έγινε σε 1.000 άτομα ηλικίας 16-64 ετών για να κατανοηθούν οι απόψεις και οι εμπειρίες του κοινού σχετικά με τον εκφοβισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λεκτική επίθεση και ο συναισθηματικός εκβιασμός θεωρούνται οι πιο διαδεδομένες μορφές εκφοβισμού. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων είχε βιώσει εκφοβισμό στην παιδική/εφηβική του ηλικία, με ίσο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Διαπιστώθηκε ότι τα σχολεία είναι οι κυριότεροι χώροι όπου ασκείται εκφοβισμός και ότι αυτός διαπράττεται κυρίως από συνομηλίκους. Οι λόγοι του εκφοβισμού ήταν κυρίως για να ξεχωρίσουν, να κάνουν πλάκα, να μιμηθούν τους άλλους ή λόγω συναισθημάτων κατωτερότητας. Τα παιδιά που εκφοβίζονται αισθάνονται φόβο, απόγνωση, ντροπή, δυστυχία και ενοχές. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πίστευαν ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δε ζητάει βοήθεια. Μόνο 2 στα 5 άτομα ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στην παιδική ηλικία, με τους γονείς να είναι η πρώτη επιλογή και τους δασκάλους η δεύτερη. Επιπλέον, το 70% πίστευε ότι τα παιδιά επιδιώκουν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά.

Παιδί προσπαθεί να χτυπήσει με μπουνιά ένα άλλο παιδί μικρότερης ηλικίας.

Bigstock

Οι συγκεκριμένες έρευνες αλλά και πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, αναδεικνύουν ότι ο εκφοβισμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με δυσκολίες προσαρμογής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της ψυχικής υγείας, σε μακροχρόνιες εκδηλώσεις βίαιης συμπεριφοράς, ακόμη και σε απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες είναι γνωστές διεθνώς ως "bullycide".

2 περίπου παρεμβάσεις Πρόληψης του Εκφοβισμού σε Σχολεία ανά ημέρα απο το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός περιστατικών του εκφοβισμού βρίσκεται σε άνοδο, με πολυάριθμα περιστατικά να έχουν αναφερθεί παγκοσμίως. Ο αντίκτυπος του εκφοβισμού γίνεται αισθητός σε όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τα φύλα και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής και συναισθηματικής βλάβης, του κοινωνικού αποκλεισμού, των ακαδημαϊκών δυσκολιών και της μειωμένης αυτοεκτίμησης. Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που αναφέρονται παγκοσμίως υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού μέσω τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και πολιτικών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας την προεδρία και το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (http://www.antibullying.eu) έχει αναπτύξει δράσεις και εργαλεία προς την παραπάνω κατεύθυνση, πραγματοποιώντας καθημερινά παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα (δείτε εδώ) και δράσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου μέσα από την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, αλλά και τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας που έχει θέσει στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να βρείτε και στο www.hamogelo.gr

Στέφανος Αλεβίζος
Ψυχολόγος (M.Ed, PhDc) και Συντονιστής του
Εθνικού Κέντρου Για Τις Εξαφανίσεις Και Τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved