Μαρτυρία 14χρονου: «Σήμερα τα παιδιά με χτύπησαν και πάλι. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω»

«Μίλα Τώρα» - Πανελλαδική Εκστρατεία για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού»: Μαρτυρία Παιδιού στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 

Μαρτυρία 14χρονου: «Σήμερα τα παιδιά με χτύπησαν και πάλι. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω»
Αγόρια κοροϊδεύουν συμμαθητή τους. Bigstock

Κλήση στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 μια Πέμπτη και ώρα 23:15. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου είναι ένα αγόρι 14 ετών.

«Δεν είμαι βέβαιος τι πρέπει να κάνω και δεν ξέρω αν κάνω σωστά που σας μιλάω. Απλά δεν ξέρω τι να πω αλλά και τι να κάνω; Μπορεί τα παιδιά να έχουν δίκιο γι’ αυτά που λένε αλλά σήμερα με χτύπησαν και πάλι. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω. Ο πατέρας μου μου είπε – κάν’ τους το ίδιο, τον δικό μου τον γιο δεν τον αγγίζει κανένας. Εάν το έκανα; Πλάκα μου κάνετε; Εάν μπορούσα να το κάνω θα το είχα κάνει δε θα περίμενα τον μπαμπά να μου το πει. Απλά δεν του είπα ξανά τίποτε. Δεν είμαι ο γιος που θα ήθελε, ο γιος που περίμενε. Προσπαθώ να κάνω ότι δε με νοιάζει, ότι δε με ενοχλεί αλλά είμαι μαζί τους τόσες ώρες. Δεν είναι μόνο ότι με χτυπήσανε, είναι ότι είναι άσχημο να γελάνε μαζί σου. Αύριο θα πάμε εκδρομή. Πάλι θα κάτσω μόνος στο λεωφορείο και θα είμαι μόνος εκεί που θα πάμε. Θα πω στους γονείς μου ότι θα πάω αλλά θα κάνω κοπάνα και θα πάω να κάτσω κάπου. Καλύτερα να νομίζουν ότι έχω φίλους, να μην ντρέπονται για μένα».

Στις περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά, οι οποίες είναι παρόμοιες με κάθε άλλη μορφή βίας. Τα παιδιά συχνά βιώνουν μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού απέναντι στην κατάστασή τους και της αδυναμίας αντίδρασης. Νιώθουν επίσης ντροπή και πιστεύουν ότι οι συνομήλικοί τους τα βλέπουν ως αδύναμα ή δειλά, γεγονός που καθιστά δύσκολο να δημιουργήσουν φιλίες και να εμπιστευτούν τους γονείς τους. Επιπλέον, μπορεί να νιώθουν ενοχές, πιστεύοντας ότι φταίνε για τον εκφοβισμό που βιώνουν. Ο φόβος είναι επίσης ένα συνηθισμένο συναίσθημα, καθώς τα παιδιά ανησυχούν συνεχώς μήπως γελάσουν ή κοροϊδέψουν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό –από όποιον ρόλο- να παρατηρούμε τα παιδιά και να τα προτρέπουμε να μιλάνε γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Αλλά να μιλάνε σε ανθρώπους και ειδικούς που δεν θα τα ακούσουν απλώς αλλά θα κάνουν οτι χρειάζεται για να βοηθήσουν το παιδί και να το στηρίξουν ψυχολογικά.

Εάν είσαι και εσύ παιδί που δέχεται bullying, που νιώθει μόνο, ή για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορείς να απευθυνθείς σε γνωστούς σου ενήλικες, επικοινώνησε τώρα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή με το CHAT 1056. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του βρίσκονται στη διάθεση σου.

bullying-morfes.jpg

Αγόρι κλαίει στο πάτωμα του σχολείου.

Bigstock

Επίσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

  • Ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό» χάρη στις δράσεις και υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας
  • Έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς από 14 κράτη μέλη της Ε.Ε.

και το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) υλοποιοεί κάθε χρόνο την πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying (https://www.milatora.gr/).

Στέφανος Αλεβίζος
Ψυχολόγος (M.Ed, PhDc) και Συντονιστής του
Εθνικού Κέντρου Για Τις Εξαφανίσεις Και Τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να βρείτε και στο www.hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved