Παράγοντες κινδύνου του εκφοβισμού: σχολείο, οικογένεια, κοινότητα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου του εκφοβισμού: σχολείο, οικογένεια, κοινότητα
Aγοράκι απειλεί ένα μικρότερο παιδί. Bigstock

Με δεδομένο ότι η σχολική κοινότητα δε δρα αποκομμένη από την ευρύτερη κοινωνία, μία σειρά κοινωνικών φαινομένων εκδηλώνονται και εν τέλει εκτονώνονται εντός του σχολείου.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι παράγοντες που θα κάνουν ένα περιστατικό να συμβεί μέσα στο σχολείο; Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια τα οποία θα δημιουργήσουν ένα έδαφος γόνιμο για κάθε μορφή βίας;

Τέτοιοι παράγοντες –εξαιτίας και της ολιστικότητας του φαινομένου– θα πρέπει να αναζητηθούν σε μία σειρά πλαισίων, μέρος των οποίων αποτελεί κάθε παιδί. Σχολείο, οικογένεια και ευρύτερη κοινότητα έχουν πολλά να μας πουν.

Μία σειρά από ελλείψεις σε ό, τι αφορά την ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία παιδιού-οικογένειας ή ένα γονεϊκό πρότυπο συνυφασμένο με χρήση βίας ως ένα επικοινωνιακό μοτίβο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να βιώσει ένα παιδί τον εκφοβισμό είτε χτυπώντας είτε πονώντας είτε παρατηρώντας το να συμβαίνει γύρω του.

sxoliki-fovia.jpg

Κοριτσάκι κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια του

Αντίστοιχα, η ελλιπής επικοινωνία μεταξύ σχολείου και οικογένειας –περιορισμένη σε τυπικές αλληλεπιδράσεις και διαδικασίες– μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το ρήγμα στο υποστηρικτικό δίκτυο του παιδιού το οποίο θα είναι ικανό να το εκθέσει στον κίνδυνο.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνική υπόσταση της βίας. Ως μέλη οργανωμένων κοινοτήτων αλλά και ως γονείς-εκπαιδευτικοί-φροντιστές παιδιών οφείλουμε τόσο να ενημερωνόμαστε ως προς το φαινόμενο του εκφοβισμού όσο και να παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στη βία, λειτουργώντας ως πρότυπα προς μίμηση για κάθε παιδί.

Άλλωστε, όταν ο στόχος είναι κοινός και αφορά στην ασφάλεια των παιδιών, οικογένεια, σχολείο και κοινωνία οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη κάθε τι μικρό και να λειτουργήσουμε ως μία ασπίδα στα χέρια των παιδιών.

Ιωάννα Γκίκα
Ψυχολόγος (MSc) από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή καθοδήγηση μπορείτε να καλέσετε:

  • Στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας
  • Στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή
  • Να επικοινωνήσετε μέσω μηνύματος στην επέκταση της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά, της εφαρμογής CHAT 1056

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορείτε να βρείτε και στο www.hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved