Τι να κάνετε για να περάσετε χρόνο με τα έφηβα παιδιά σας

Συμβουλές για μαμάδες που έχουν παιδιά 12 έως 15 ετών.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τι να κάνετε για να περάσετε χρόνο με τα έφηβα παιδιά σας
Bigstock

Πριν μερικές μέρες έκανα μια ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram. Δημοσίευσα αυτή τη φωτογραφία που δείχνει εμένα και την κόρη μου.

https://www.instagram.com/p/CnUjJnboaoa

Το σχόλιο που τη συνόδευσα ήταν και εκείνο που έκανε αρκετές από τις διαδικτυακές μου φίλες, που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία (πάνω-κάτω) με το δικό μου παιδί, να μου στείλουν μήνυμα και να ζητήσουν συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους.

Παντού, η αλήθεια είναι, υπάρχουν συμβουλές για μαμάδες με παιδιά 0-12 ετών αλλά συμβουλές για μαμάδες με παιδιά 12-15 ετών δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν ιδέες για πράγματα που μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους για να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Και εδώ έρχομαι εγώ.

Όπως έγραψα και στο Instagram το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου είναι το κλειδί για να αισθανθούν ξεχωριστά καθώς μεγαλώνουν. Εμένα για παράδειγμα μου αρέσει να περνάω χρόνο με την κόρη μου και τώρα που η Νικόλ δεν είναι πια μωρό, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί κατά τη διάρκεια του ελεύθερου μας χρόνου και της αφιερώνομαι αποκλειστικά.

Κάθε φορά δεν περιμένει μόνο εκείνη, τη στιγμή που θα βγούμε μαζί, αλλά κι εγώ.

Τι κάνω όμως με το κορίτσι μου που είναι 12 + ετών (σε λίγο θα γίνει 13ων)

Πηγαίνουμε στο The Mall Athens

Αν είσαι μαμά με παιδί στην εφηβεία σίγουρα το παιδί σου θα σου έχει ζητήσει να πάει μόνο του (!!) είτε να το πας εσύ, στο Mall. Η αλήθεια είναι ότι όταν το ζήτησε πρώτη φορά η κόρη μου, είπα είναι βαρύγδουπο «όχι». Πίστευα (και πιστεύω) ότι είναι μικρή ακόμη, όμως πώς θα πάρει τη ζωή στα χέρια της; Πώς θα ανεξαρτητοποιηθεί; Κάπως έτσι έριξα τις άμυνές μου, είπα ναι και πλέον πηγαίνουμε όχι μόνο οι δυο μας, αλλά κανονίζει και με τους φίλους της να βρεθούν εκεί. Εγώ βέβαια βρίσκομαι μαζί της ακόμη και τότε. Της λέω σε ποιο καφέ θα με βρει αν με χρειαστεί και απολαμβάνει λίγο χρόνο με την παρέα της.

Όταν πηγαίνουμε οι δυο μας, είτε κάνουμε βόλτες στα μαγαζιά, είτε τρώμε το αγαπημένο μας Junk Food, είτε αγοράζουμε μικροπραγματάκια. Αν το παιδί σας έχει μάθει να μην χαλάει χρήματα και να σέβεται κάποιους κανόνες και όρια, είναι ικανοποιημένο ακόμη και με κάτι που θα κοστίζει 3 ευρώ. Τα παιδιά θέλουν κάτι... έτσι, για τη χαρά!

Πηγαίνουμε σινεμά

Στα παιδιά αρέσουν οι ταινίες, αλλά αρέσουν και σε εμάς, έτσι δεν είναι; Κάπως έτσι διαλέγουμε ποια θα δούμε και πηγαίνουμε μια φορά τον μήνα να την απολαύσουμε μαζί. Εμείς για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε το Avatar σε 3D. Η Νικόλ κατενθουσιάστηκε, εγώ όχι και τόσο. Έχω ίλιγγο και το 3D με έκανε να χάσω τη Γη κάτω από τα πόδια μου πάνω από 4 φορές. Κατά τα άλλα η ταινία, ήταν εντυπωσιακή. Σας προτείνω να τη δείτε 3D αν δεν έχετε ίλιγγο. Αν έχετε ίλιγγο διαλέξτε την απλή προβολή.

Αυτόν τον μήνα σειρά έχει η παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» στο Μέγαρο Μουσικής. Αν δεν βρίσκετε ταινία στο σινεμά, βρείτε μια καλή παράσταση σε οποιοδήποτε θέατρο. Προτάσεις υπάρχουν πολλές.

Κάνουμε βόλτα με το αυτοκίνητο

Μπορεί εσείς να θεωρείτε βαρετή την οδήγηση, το παιδί σας όμως όχι. Χωρίς λόγο, επιβιβαστείτε στο αυτοκίνητο, βάλτε δυνατά τη μουσική και κάντε βόλτες στη γειτονιά σας και όχι μόνο. Εμείς χθες για παράδειγμα, απολαύσαμε μια μεγάλη βόλτα ακούγοντας στη διαπασών «Το Μηδέν» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Με πόσο πάθος και πόσο δυνατά τραγουδούσε και τραγουδούσα δεν μπορώ να σας περιγράψω.

Αρκεί να βρείτε αγαπημένα τραγούδια που θα αρέσουν και σε εσάς και στο παιδί σας. Μπορείτε να κάνετε μάλιστα και κάποιες εξαιρέσεις βάζοντας μερικά τραγούδια που ακούνε τα παιδιά σας, αυτή την περίοδο. Αυτό θα σας επιτρέψει να πλησιάσετε το έφηβο παιδί σας, να έρθετε πιο κοντά και να δεθείτε περισσότερο.

Παίζουμε επιτραπέζια

Εντάξει δεν θα σας προτείνω τη Monopoly (την βαριούνται όσο τίποτε άλλο καθώς μεγαλώνουν). Θα σας προτείνω όμως το Taboo. Μπορεί στην αρχή να τους φανεί βαρετό όμως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα «πορωθούν» και δεν θα θέλουν να σταματήσετε.

Τις προάλλες είχαμε επισκεφθεί οικογενειακούς μας φίλους και παίξαμε μονομαχία, γονείς - παιδιά. Η χαρά και η τσιρίδα τους (ναι, ναι για 12χρονα μιλάμε) ήταν απερίγραπτη.

Κάνουμε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και πίνουμε κάτι ζεστό (ή κρύο βρε αδερφέ αν είναι καλοκαίρι)

Η βόλτα στο κέντρο είναι από μόνη της ονειρική. Αγοράστε ένα ρόφημα, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα και περπατήστε πλάι-πλάι.

Κατεβείτε την Ερμού, δείτε τις βιτρίνες, περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια της Πλάκας, μιλήστε για τις οικίες που θα δείτε να στολίζουν την περιοχή αυτή, σταθείτε για να ακούσετε μουσική από τους πλανόδιους καλλιτέχνες, αγοράστε κάτι από τους μικροπωλητές που θα βρείτε στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάντε βόλτα στην Αρχαία Αγορά, φάτε σουβλάκι, κρέπες ή παγωτό.

Ακόμη μια υπέροχη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, είναι και εκείνη που θα σας οδηγήσει στον λόφο του Λυκαβηττού. Ξεκινήστε από την οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Αν τα πόδια σας δεν σας βαστούν (όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση) μην διστάσετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ (όταν έκανα την βόλτα με την Νικόλ, κόστιζε περίπου 7 ευρώ το εισιτήριο για τους ενήλικες και 3,5 ευρώ για τα παιδιά).

Δεν ξέρω πώς περνάτε εσείς την εφηβεία, όμως εμείς προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε. Από την δική μου πλευρά καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσω πολλές καταστάσεις, να έρθω πιο κοντά στο παιδί μου (κακά τα ψέματα τώρα μας χρειάζονται δίπλα τους όσο ποτέ άλλοτε) και φυσικά να κάνω πράγματα μαζί της που θα μας δέσουν ακόμη περισσότερο.

Σε αυτή τη μεταβατική (για τα παιδιά σας) περίοδο πρέπει να έχετε υπομονή και φυσικά όρεξη να κάνετε πράγματα μαζί τους και αυτά που σας πρότεινα είναι μερικά από όλα εκείνα που σίγουρα η πλειοψηφία των εφήβων σας θα λατρέψει.

Δοκιμασμένες συνταγές!

Αν έχετε έφηβα παιδιά που λατρεύουν να κάνουν κάτι που δεν το έχω συμπεριλάβει στη λίστα μου, με χαρά να μου το προτείνετε. Στείλτε μου μήνυμα εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved