Έρευνα: Το TikTok αυξάνει τον κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές στους εφήβους

Αυτό προκύπτει από σχετική  έρευνα που έγινε.

Έρευνα: Το TikTok αυξάνει τον κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές στους εφήβους
Bigstock

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα βίντεο στο TikTok που σχετίζονται με τη διατροφή προωθούν και επιδοκιμάζουν την απώλεια βάρους μεταξύ άλλων και στους εφήβους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS και μελέτησε 1.000 βίντεο από δέκα δημοφιλή hashtags που σχετίζονται με το φαγητό, τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Το κάθε βίντεο είχε τουλάχιστον 1.000.000 views.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, από τα βασικά θέματα στο κάθε βίντεο ήταν η απώλεια βάρους και η αξιοποίηση των τροφών έχοντας ως στόχο το αδυνάτισμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές και δυσαρέσκεια με το σώμα τους σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα από το Pew Research Center, το 67% των εφήβων 13 και 17 ετών δηλώνουν ότι έχουν και χρησιμοποιούν το TikTok, ενώ το 16% δηλώνει ότι κάνουν συστηματική χρήση.

efivoi-tiktok-ereuna-2.jpg

Έλλειψη επιστημονικών δεδομένων

Το 64,6% των βίντεο που μελετήθηκαν είχαν δημιουργηθεί από γυναίκες. Από αυτές μαθήτριες λυκείου και πανεπιστημίου είναι το 11,1% ενώ γυναίκες που ανήκουν στη γενιά των millennials είναι το 28,2%.

Η έρευνα έδειξε ότι από τα βίντεο που μελετήθηκαν το 44% αυτών περιείχαν περιεχόμενο σχετικά με την απώλεια βάρους και το 20,4% εστίαζαν στην μεταμόρφωση ενός ατόμου μέσω του αδυνατίσματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλά από τα βίντεο αναδεικνύουν το μήνα ότι το βάρος ενός ανθρώπου είναι ενδεικτικό της υγείας και του χαρακτήρα του.

Στο 1/5 των βίντεο οι δημιουργεί φαίνονταν ότι είχαν μία θετική εικόνα για το σώμα τους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό ήταν αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.

Σχεδόν τα μισά από τα βίντεο τα οποία χρησιμοποίησαν το hashtag #nutrition περιείχαν διατροφικές συμβουλές, όπως ποιες τροφές να επιλέγονται και ποιες να αποφεύγονται με στόχο το αδυνάτισμα. Ωστόσο, μόλις το 1,4% συνολικά όλων των βίντεο είχε δημιουργηθεί από επαγγελματίες διαιτολόγους – διατροφολόγους.

«Οι πολλές τάσεις που σχετίζονται με την απώλεια βάρους δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής που παίζουν ρόλο στο βάρος και την υγεία και μεταφέρουν στους χρήστες το μήνυμα ότι η απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα είναι εφικτό και επιθυμητό σε όλους, οδηγώντας δυνητικά σε ανθυγιεινές αντιλήψεις και συμπεριφορές γύρω από το φαγητό, το βάρος και την εικόνα σώματος» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τι δείχνουν άλλες έρευνες

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα άλλων σχετικών ερευνών:

  • 8 στις 10 κορίτσια στην Αμερική ηλικίας έως 10 ετών έχουν κάνει δίαιτα, αναφέρει έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Common Sense Media. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα media παίζουν ρόλο σε αυτό δημιουργώντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς το 87% των χαρακτήρων ηλικίας 10-17 ετών στα πιο δημοφιλή παιδικά προγράμματα έχουν βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού.
  • Έρευνα του 2019 σε έφηβα κορίτσια ηλικίας 13-19 ετών έδειξε ότι το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι οι εικόνες στα social media τους προκάλεσαν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved