Η κρυφή επιθυμία κάθε εφήβου

Τι είναι αυτό που επιθυμούν περισσότεροι οι έφηβοι; 

Η κρυφή επιθυμία κάθε εφήβου
Bigstock

Οι έφηβοι στις μέρες μας είναι ανασφαλείς, αστείοι, έξυπνοι, μερικές φορές απελπισμένοι ή μπερδεμένοι.

Οι περισσότεροι όμως διεκδικούν το ίδιο πράγμα: την προσοχή σας αλλά και του στενού τους περίγυρου.

Θέλουν να γίνονται αντιληπτοί

Θα παρατηρήσετε τη βαθύτερη λαχτάρα τους, αν είστε παρατηρητικοί. Η κρυφή επιθυμία κάθε εφήβου είναι να τον προσέξουν. Όσο περισσότερη θετική προσοχή λαμβάνουν, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους εκτιμούν. Έτσι κάνουν ότι μπορούν για να ξεχωρίσουν, είτε με το ντύσιμό τους, είτε με τις επιδόσεις τους, είτε με τις τολμηρές πράξεις τους.

sixna-provlimata-stin-efiveia.jpg

Θα συμβιβαστούν με την κακή προσοχή

Τα παιδιά θα αναζητήσουν όποια προσοχή μπορούν να τραβήξουν. Ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ώστε να ζυγίζουν τις συνέπειες, επομένως ενεργούν παρορμητικά. Η κύρια επιδίωξή τους είναι να έχουν την απαιτούμενη προσοχή για να αποδείξουν την αξία τους. Όταν δεν μπορούν να την έχουν θα την επιδιώξουν ακόμα και με πράξεις που μπορεί να μην τους αντιπροσωπεύουν.

Δεν αντέχουν την έλλειψη προσοχής

Για τους εφήβους το μόνο χειρότερο πράγμα από την «κακή» προσοχή είναι η έλλειψη προσοχής. Τους κάνει να αισθάνονται αόρατοι. Νιώθουν σαν να μην έχουν αξία. Αυτό τους ωθεί να επιδιώξουν την προσοχή με κάθε τρόπο.

kathisterimeni-efiveia.jpg

Έφηβοι και γονείς

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα παιδιά τείνουν να κρατούν αποστάσεις από τους γονείς τους.

Γι΄αυτό και η σχέση τους χαρακτηρίζεται από εντάσεις και σκαμπανεβάσματα. Οι έφηβοι δεν θέλουν την προσοχή των γονιών τους που τη θεωρούν και λίγο δεδομένη, γιατί εκτιμούν περισσότερο αυτή των συνομηλίκων τους.

Ανεξάρτητα από το πώς συμπεριφέρονται οι έφηβοι, οι γονείς πρέπει να τους δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή και την επιβεβαίωση που τόσο έχουν ανάγκη. Οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης και αποδοχής, όπως μια απροσδόκητη αγκαλιά, ένα κομπλιμέντο ή ένα «όλα θα πάνε καλά», μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία του.

Πηγή: imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved