Γιατί οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα έφηβα παιδιά τους να παίζουν περισσότερο

Το παιχνίδι βοηθά τους εφήβους να καταλάβουν την ταυτότητα, τα πάθη και τα ενδιαφέροντά τους—και προστατεύει την ψυχική τους υγεία.

Γιατί οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα έφηβα παιδιά τους να παίζουν περισσότερο
Bigstock

Οι γονείς γνωρίζουν γενικά τη σημασία που έχει το παιχνίδι στην ανάπτυξη των μικρότερων παιδιών. Αλλά όταν τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι παιχνίδια να τους προτείνουν επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν συμμετέχουν στο «παιχνίδι» όπως τα μικρότερα. Παρόλο που το παιχνίδι αλλάζει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών επωφελούνται από αυτό συμπεριλαμβανομένων (και ιδιαίτερα) των εφήβων.

Η Hilary Conklin, Ph.D., ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, λέει ότι το παιχνίδι στην εφηβική ηλικία μπορεί να είναι τόσο διαφορετικό αλλά και συνάμα το ίδιο με εκείνο των μικρότερων παιδιών.

Όπως η ίδια αναφέρει το παιχνίδι στην εφηβεία συνήθως περιλαμβάνει κάποιου είδους δημιουργικό ή ευφάνταστο στοιχείο. Όταν ασχολούνται με το παιχνίδι, οι έφηβοι συνήθως αισθάνονται χαρούμενοι και αφοσιωμένοι.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς αλλάζει το παιχνίδι στην εφηβεία, πώς επωφελούνται οι έφηβοι από αυτό και πώς οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν το παιχνίδι στην ηλικία 12-18 ετών.

Πώς αλλάζει το παιχνίδι κατά την εφηβεία

Οι εγκέφαλοι των εφήβων αναπτύσσονται και αλλάζουν γρήγορα, λέει ο Ken Ginsburg, M.D., MSEd, διευθυντής στο Κέντρο Επικοινωνίας Γονέων και Εφήβων και συγγραφέας του Congrats—You're Having a Teen! Όπως ο ίδιος αναφέρει, η εφηβεία έχει να κάνει με τη θεμελιώδη ερώτηση, «Ποιος είμαι;» Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η αυτοδιερεύνηση κάνουν το παιχνίδι ένα κρίσιμο εργαλείο κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, κάτι που οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν.

Ενώ οι έφηβοι πιθανότατα δεν παίζουν πλέον νεράιδες, πριγκίπισσες ή δεν ασχολούνται με τα κουζινικά, τα αρκουδάκια ή τα αυτοκινητάκια τους, ο Δρ Κόνκλιν λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παιχνίδια που τους αρέσουν. Για παράδειγμα, οι έφηβοι απολαμβάνουν το Halloween και τα κοστούμια, πολλά βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια ρόλων. Αυτά τα παιχνίδια είναι ελκυστικά για αυτούς.

Πώς μοιάζει το παιχνίδι στην εφηβική ηλικία;

Το παιχνίδι των εφήβων μπορεί να είναι επίσημο ή άτυπο, κατευθυνόμενο ή αυτο-σκηνοθετημένο, μέσα ή έξω από την τάξη. Μερικά παραδείγματα εφηβικού παιχνιδιού περιλαμβάνουν:

  • Ομαδικά ή ψυχαγωγικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ
  • Δραστηριότητες γυμναστικής όπως μαθήματα γιόγκα ή τρέξιμο
  • Δραστηριότητες περιπέτειας όπως skateboard, ποδηλασία, αναρρίχηση δέντρων και σκι
  • Κατασκευή αντικειμένων με ξύλο ή άλλα υλικά
  • Έργα τέχνης και χειροτεχνίας
  • Βιντεοπαιχνίδια
  • Παιχνίδια ρόλων
  • Επιτραπέζια παιχνίδια
  • Δημιουργία μουσικού βίντεο ή TikTok
  • Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους
  • Χορός
  • Κατασκήνωση
  • Πάρκα ψυχαγωγίας ή περιπέτειας
  • Καραόκε

Ο Δρ Ginsburg λέει ότι οι έφηβοι επωφελούνται από δραστηριότητες που οργανώνονται και καθοδηγούνται από ενήλικες. Γι' αυτό ένα βράδυ κλείστε την τηλεόραση, απενεργοποιήστε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και παίξτε μαζί Taboο!

Οφέλη του παιχνιδιού για εφήβους

Δεδομένου ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου και αυτοδιερεύνησης, το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτυχθούν και να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους. «Η εφηβεία είναι μια εποχή όπου οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι», λέει ο Δρ Γκίνσμπουργκ. Τέλος προσθέτει ότι το παιχνίδι δεν εξαφανίζεται στην παιδική ηλικία ενώ τονίζει ότι η δημιουργικότητα είναι εξίσου σημαντική στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

Το παιχνίδι στην εφηβεία ωφελεί και την ψυχολογία του παιδιού. Σε άρθρο στο American Journal of Play το 2011 αναφέρθηκε ότι το μειωμένο ενδιαφέρον για το παιχνίδι ήταν η αιτία για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «καθώς το παιχνίδι μειώθηκε, οι περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονίας, ανικανότητας και ναρκισσισμού στους εφήβους, αυξήθηκαν».

Το παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία

Έρευνα διαπίστωσε ότι το παιχνίδι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών βοηθώντας τα να:

  • Αναπτύξουν ενδιαφέροντα και ικανότητες
  • Μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις, να λύνουν προβλήματα, να επιδεικνύουν αυτοέλεγχο και να ακολουθούν κανόνες
  • Μαθαίνουν να ρυθμίζουν και να ελέγχουν τα συναισθήματα
  • Κάνουν φίλους και να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους
  • Ζουν τη χαρά

Πώς να ενθαρρύνετε το παιχνίδι στους εφήβους

Οι έφηβοι αισθάνονται την ένταση της ενηλικίωσης από τη μία, ενώ από την άλλη θέλουν να γίνουν ξανά παιδιά, έτσι ο Δρ. Conklin λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να δείξουν στα έφηβα παιδιά τους ότι είναι ελεύθερα να παίξουν. «Νομίζω ότι μερικές φορές είναι σαν να χρειάζονται άδεια για να είναι ξανά ανόητα», λέει. Όταν οι γονείς είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με τους εφήβους στο παιχνίδι - είτε πρόκειται για τη διακόσμηση cupcakes ή τη συμμετοχή σε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, μπορεί να βοηθήσει πολύ τους εφήβους.

Στο τέλος της ημέρας, το παιχνίδι θα έχει ωφελήσει διαφορετικά τον κάθε έφηβο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι έφηβοι εξελίσσονται σε μοναδικά άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα και δεν μοιάζει ο ένας με τον άλλο.

Η εφηβεία είναι μια καλή στιγμή για να πειραματιστούν με νέα πράγματα και το παιχνίδι δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή τους.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved