Harvard-trained παιδίατρος αποκαλύπτει τη Νο1 τροφή που οι γονείς δεν ταΐζουν αρκετά τα παιδιά τους

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται υπερτροφή. 

Harvard-trained παιδίατρος αποκαλύπτει τη Νο1 τροφή που οι γονείς δεν ταΐζουν αρκετά τα παιδιά τους
Bigstock

Αν δώσεις τη δυνατότητα σε ένα παιδί να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες από νωρίς, είναι πιο πιθανό να διατηρήσει αυτές τις θετικές συμπεριφορές και στην ενήλικη ζωή.

Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης,οι καρδιοπάθειες και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Πολλοί γονείς ήδη γνωρίζουν τη σημασία της κατανάλωσης λαχανικών από τα παιδιά και του περιορισμού της προστιθέμενης ζάχαρης ενώ οι ειδικοί εστιάζουν στην ανάγκη για μια ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών. Οι γονείς συνήθως δίνουν προτεραιότητα στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αντιοξειδωτικά μύρτιλα και τα αβοκάντο που είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη παιδίατρο Δρ Kelly Fradin υπάρχει μία διατροφική υπερτροφή που συχνά παραβλέπεται: τα φασόλια.

Συνιστά μάλιστα τους γονείς να τα εντάξουν στη διατροφή των παιδιών τους καθώς:

igieini-diatrofi.jpg

Περιέχουν πρωτεΐνη

Τα φασόλια, σε όλες τις ποικιλίες τους, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Πολλά είδη φασολιών περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια, την ανάπτυξη και τον δραστήριο τρόπο ζωής ενός παιδιού.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά σας καθημερινά ανά ηλικία;

Είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες — ένας συνδυασμός που είναι καταλυτικός για την υγεία του πεπτικού. Οι αδιάλυτες ίνες προάγουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την καλή κινητικότητα του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, κάτι που βοηθά στη διαχείριση της όρεξης και την πρόληψη της υπερκατανάλωσης. Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση της LDL, ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης, και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες ενεργειακές "πτώσεις".

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες

Τα φασόλια είναι φυσικά εμπλουτισμένα με μια εντυπωσιακή ποικιλία από βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κυττάρων, καθώς και σιδήρου, που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Επιπλέον, περιέχουν μαγνήσιο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του εγκεφάλου.Τα φασόλια σόγιας (edamame) συγκεκριμένα περιέχουν σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπαρών, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6, που προάγουν την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία.

paidi-kai-diatrofi.jpg

Είναι βιώσιμα και οικονομικά

Πέρα από τη διατροφική τους αξία, τα φασόλια έχουν και πρακτικά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ οικονομικά, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε οικογένειες με κάθε προϋπολογισμό. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και να έχετε πάντα μια υγιεινή επιλογή γεύματος διαθέσιμη. Επιπλέον, η ένταξή τους στη διατροφή μας είναι μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή. Έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με πολλές ζωικές πηγές πρωτεΐνης, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο διατροφικό σύστημα.

Μαγειρεύονται εύκολα και με απλούς τρόπους

Σίγουρα θα βρείτε μια συνταγή για να μαγειρέψετε τα φασόλια. Από την κλασική φασολάδα, μέχρι σούπες, ή σαλάτα, τα φασόλια μπορούν εύκολα να αποτελέσουν μέρος της διατροφής των παιδιών, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Λαχταριστοί κεφτέδες για παιδιά από ρεβιθοφασόλι τυλιχτοί σε τορτίγια

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved