Σπόροι chia για παιδιά: Η σούπερ τροφή που πρέπει να βάλετε στη διατροφή τους

Τα οφέλη των σπόρων chia στη διατροφή των παιδιών και συνταγές για να τους καταναλώσουν.

Σπόροι chia για παιδιά: Η σούπερ τροφή που πρέπει να βάλετε στη διατροφή τους

Οι σπόροι τσία (chia), προέρχονται συνήθως από τη Σάλβια την ισπανική (Salvia hispanica) της οικογένειας των Χειλανθών. Συνήθως, οι σπόροι αυτοί είναι μικροί, οβάλ, με διάμετρο περίπου 1 mm. Είναι διάστικτοι με χρώμα καφέ, γκρι, μαύρο και λευκό. Οι σπόροι είναι υδρόφιλοι, απορροφώντας όταν εμποτιστούν έως και 12 φορές το βάρος τους σε υγρό. Κατά τον εμποτισμό τους, οι σπόροι αναπτύσσουν μια κολλώδη επίστρωση, η οποία δίνει στα ροφήματα με βάση το τσία (chia), μια διακριτική υφή γέλης.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν

Το chia είναι μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι οι σπόροι αποδίδουν 25-30% εκχυλίσιμα έλαια, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ. Η σύνθεση του λίπους του ελαίου, μπορεί να είναι 55% ω-3, 18% ω-6, 6% ω-9 και 10% κορεσμένα λιπαρά.

Μια μερίδα σπόρων chia των 100 γραμμαρίων είναι πλούσια πηγή των βιταμινών Β, θειαμίνης και νιασίνης (54% και 59%, αντίστοιχα, της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ (DV)) και μια καλή πηγή των βιταμινών Β, ριβοφλαβίνης και φυλλικού οξέος (14% και 12%, αντίστοιχα). Η ίδια ποσότητα των σπόρων τσία (chia) είναι επίσης πλούσια πηγή διαιτητικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

chia sporoi paidia

Μπορούν τα παιδιά να καταναλώσουν σπόρους chia;

Ναι! Όπως αναφέρει και το momjunction.com, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να καταναλώσουν σπόρους chia όταν ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (USFDA) κατηγοριοποιεί τους σπόρους chia ως (GRAS) «generally recognized as safe - "γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής"».

Επίσης, το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τους σπόρους τσία (chia) ως νέο τρόφιμο, επιτρέποντας να είναι το 5% από τη συνολική ύλη των προϊόντων άρτου.

Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους chia σε διάφορα γλυκά ή αλμυρά γεύματα και ποτά για να βελτιώσετε τη συνολική διατροφική αξία του γεύματος του παιδιού σας. Μπορούν να προστεθούν για παράδειγμα σε άλλα τρόφιμα ως γαρνιτούρα ή να τοποθετηθούν σε smoothies, δημητριακά πρωινού, μπάρες ενέργειας, μπάρες δημητριακών, γιαούρτια, tortillas και ψωμιά.

Πόσους σπόρους chia μπορούν τα παιδιά να καταναλώσουν μέσα στην ημέρα;

Δεν υπάρχει συνιστώμενο ημερήσιο όριο σπόρων chia για παιδιά και εφήβους. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia την ημέρα σε είδη διατροφής και να το σερβίρετε στο παιδί σας. Εάν το παιδί σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει πολλές φυτικές ίνες, τότε προσθέστε αργά τους σπόρους στις τροφές του και αυξήστε τες σταδιακά. Εάν θέλετε να μάθετε το ασφαλές όριο των σπόρων chia για το παιδί σας, συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ή έναν ειδικό διατροφολόγο.

sporoi chia paidia

Σπόροι chia - Τα οφέλη στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού

Παρέχουν πρωτεΐνες για ανάπτυξη: Οι σπόροι Chia περιέχουν όλα τα απαραίτητα εννέα αμινοξέα καθιστώντας τους έτσι, πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.

Περιέχουν μέταλλα για την υγεία των οστών: Οι σπόροι Chia παρέχουν μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη οστών σε παιδιά και εφήβους.

Οφέλη για τη συνολική υγεία: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους σπόρους chia μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών των παιδιών. Οι σπόροι Chia περιέχουν επίσης ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τη συνολική ποιότητα της υγείας τους.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Οι σπόροι Chia περιέχουν διαλυτές ίνες που φέρνουν κορεσμό, αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής και ωφελούν τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης LDL και σακχάρου στο αίμα.

chia sti diatrofi ton paidion 6

Λειτουργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά: Οι σπόροι Chia περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως καροτενοειδή και πολυφαινολικές ενώσεις. Η τακτική κατανάλωση αντιοξειδωτικών βοηθά μακροπρόθεσμα τη συνολική υγεία ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Νόστιμες συνταγές για παιδιά και εφήβους με σπόρους chia

Στη gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να σερβίρετε τους σπόρους chia στα παιδιά σας.

πηγές: momjunction.com / wikipedia / Chia Seeds Harvard T.H. Chan / Do Kids Need Omega 3 Fats EatRight Academy of Nutrition And Dietetics

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved