Εγκεφαλική ανάπτυξη: Οι τροφές που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Ακόμη και τα πιο δύσκολα στο φαγητό παιδιά, θα τις λατρέψουν.

Εγκεφαλική ανάπτυξη: Οι τροφές που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα
Bigstock

Όχι δεν θα καυγαδίζετε για αυτές τις τροφές, κάθε άλλο.

Η διατροφή είναι σημαντική για την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού και φυσικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Αλλά τι πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας αρνείται να φάει υγιεινές τροφές; Κάθε μαμά ενός μικρού picky eater νιώθει ως Ταχυδακτυλουργός κάθε φορά που ετοιμάζει το γεύμα ή το σνακ του παιδιού της, μιας και δεν ξέρει αν τελικά θα το φάει ή όχι.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού καθώς μεγαλώνει και δημιουργεί νευρικές συνδέσεις. Το μυστικό στην προκειμένη περίπτωση είναι να μάθετε ποιες τροφές αρέσουν στο παιδί σας και ποιες όχι. Είναι η υφή που τα κάνει να την αντιπαθούν ή ένα συγκεκριμένο χρώμα; Μήπως τρώνε όλα τα τραγανά τρόφιμα και αφήνουν ο,τιδήποτε είναι μαλακό; Χρησιμοποιώντας αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τις προτιμήσεις τους. Δεν χρειάζεται να εναντιωθείτε στο μικρό σας για ένα πιάτο φαγητό.

Η πίεση να ταΐσετε το παιδί σας υγιεινές και θρεπτικές τροφές είναι αρκετή κάποιες φορές, αλλά μην ανησυχείτε αν το μικρό σας δεν φάει μια φορά τα φασολάκια ή τις φακές που θα φτιάξετε. Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που υποστηρίζουν και ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου που μάλιστα ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδιά θα λατρέψουν.

8 τροφές που θα λατρέψουν ακόμη και οι μικροί picky eaters

  • Blueberries

Τα blueberries είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα φλαβονοειδή στα blueberries θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν τη μνήμη και τη μάθηση.

Τα περισσότερα παιδιά θα απολαύσουν τα βατόμουρα, αλλά αν το μικρό σας δυσκολεύεται να τα φάει ολόκληρα λόγω της υφής, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε σε ένα smoothie. Αν πάλι σας κάνει το δύσκολο τότε δοκιμάστε να βάλετε για μερικά λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων καταψυγμένα blueberries και σερβίρετέ τα πάνω από το γιαούρτι τους ή τα panckakes.

  • Γιαούρτι
giaourti.jpg

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και βιταμίνης D. Επίσης περιέχει προβιοτικά, διατηρώντας έτσι την υγεία του εντέρου.

Υπάρχουν τόσοι τρόποι να απολαύσει κανείς το γιαούρτι. Μπορείτε να το σερβίρετε στο μικρό σας σκέτο ή να προσθέσετε μέλι, granola ή φρούτα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στο smoothie του παιδιού σας. Ακόμη μια ιδέα για να σερβιρίσετε το γιαούρτι είναι οι μπάρες γιαουρτιού ή γιατί όχι να το αλείψετε με λίγη μαγιονέζα στο σάντουίτς του.

  • Σολομός
solomos.jpg

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και των μωρών. Η κατανάλωση θαλασσινών συνδέεται με τις καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Τα ψάρια όμως βρίσκονται στη λίστα με τα ανεπιθύμητα φαγητά των παιδιών εξαιτίας της μυρωδιάς τους και της υφής τους. Εάν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε να του σερβίρετε λίγο σολομό ανακατεμένο με μαγιονέζα, σέλινο κομμένο σε κύβους και λίγο λεμόνι. Αυτό το απίθανο μείγμα μπορεί να μπει μέσα σε σάντουιτς ή να το απολαύσει το παιδί με κρακεράκια.

Αν πάλι δεν θέλει να φάει ψαράκι; Τότε δεν έχετε παρά να μετατρέψετε τον σολομό σε κροκέτες χρησιμοποιώντας καρυκεύματα και φρυγανιά.

  • Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α για να υποστηρίξει τον εγκέφαλο και την όραση του μικρού σας.

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τις γλυκοπατάτες, ειδικά ψητές αλλά αν το παιδί σας αντιστέκεται στο να τις φάει, δοκιμάστε να τις κάνετε πουρέ ή να τις προσθέσετε σε σούπες, μάφινς ή στο μείγμα για pancakes. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε chips γλυκοπατάτας.

  • Αυγά
1643645578375-947049007-avga.jpg

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και χολίνης, μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η χολίνη βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση.

Τα αυγά μπορείτε να τα μαγειρέψετε με ένα εκατομμύριο τρόπους για να ευχαριστήσετε ακόμα και το δύσκολο και γκρινιάρικο μικρούλι. Η ομελέτα, τα αυγά μάτια ή ακόμη και τα βραστά είναι εκπληκτικές επιλογές.

  • Σπανάκι
spanaki-metavolismos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Mikey Frost

Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά δεν ενθουσιάζονται όταν βλέπουν αυτό το πράσινο λαχανικό στο πιάτο τους.

Ένας τρόπος για να προσθέσετε περισσότερο σπανάκι στη διατροφή του παιδιού σας είναι να φτιάξετε ένα smoothie. Απλώς ανακατέψτε το με γάλα αμυγδάλου (ή ό,τι άλλο γάλα θέλετε εσείς), μπανάνα, φυστικοβούτυρο και σκόνη κακάο. Extra tip: παγώστε τις μπανάνες για να έχετε μια πιο παχύρρευστη και πιο κρεμώδη υφή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε σπανάκι σε πιάτα ζυμαρικών ή να τα κρύψετε μέσα κεφτεδάκια.

  • Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι νόστιμα, σχετικά ουδέτερης γεύσης και περιέχουν υγιή λίπη που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες και βιταμίνες C και E, καθιστώντας τα μια υπερτροφή για την οικοδόμηση του εγκεφάλου.

Το πολτοποιημένο ή κομμένο σε φέτες αβοκάντο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το σερβίρετε, αλλά εάν στο παιδί σας δεν αρέσει η γεύση ή η υφή του, μπορείτε να δοκιμάσετε το προσθέσετε σε smoothies.

Το γουακαμόλε είναι ένα ντιπάκι που το λατρεύουν τα παιδιά μιας και μπορούν να το απολαύσουν με μερικά νάτσος ή ψητές αραβικές πίτες.

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι επίσης πηγές φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Για τα μωρά προτιμήστε βούτυρα ξηρών καρπών όπως φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο κ.α.. Στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών μπορείτε να προσθέσετε τους καρπούς μέσα σε smooties, γλυκά ή ακόμη και το γιαούρτι.

Το να ταΐζετε τα παιδιά σας με υγιεινές τροφές είναι πολύ σημαντικό, αλλά μην αγχώνεστε αν δεν φάνε αμέσως όλα τα παραπάνω. Χρειάζεται χρόνος ειδικά για τα δύσκολα παιδιά, να νιώσουν ασφάλεια δοκιμάζοντας νέα τρόφιμα. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ή δύο τρόφιμα που τους αρέσουν και σιγά σιγά προσθέστε και άλλα.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved