Λίστα με superfoods για μωρά και νήπια

Superfoods για μωρά και νήπια: Τι να μην λείπει από την κουζίνα σας

Λίστα με superfoods για μωρά και νήπια
Bigstock

Δώστε μια διατροφική ώθηση ενσωματώνοντας αυτά τα superfoods φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του μωρού και του νηπίου σας.

Τα μωρά δεν τρώνε πολύ λόγω της μικρής κοιλίτσας τους, επομένως είναι σημαντικό η διατροφή τους να περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό για superfoods τροφές κατάλληλες για την ηλικία τους που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

Πότε μπορεί το μωρό να φάει superfoods

Γενικά, τα είδη αυτής της λίστας superfood είναι κατάλληλα για μωρά 6 μηνών και άνω, και όταν προετοιμάζονται σύμφωνα με τις διατροφικές δεξιότητες που έχει κατακτήσει το βρέφος σας. Ορισμένα είδη - όπως πουρές κρέατος, φρούτων και λαχανικών - μπορεί να εισαχθούν σταδιακά νωρίτερα από τον 6ο μήνα και εάν το μωρό σας είναι έτοιμο για αυτά. Απλά θυμηθείτε ότι οι στερεές τροφές οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να εισάγονται πριν από την ηλικία των 4 μηνών. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι πότε να εισάγετε ορισμένες τροφές ή ποιες τροφές είναι καλύτερες για το μωρό σας.

Από την ηλικία του 1 έτους, η στερεά τροφή θα αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του γάλακτος στη διατροφή του μωρού σας. Δοκιμάστε να εισαγάγετε μια ευρύτερη ποικιλία τροφών, που παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο, και ενθαρρύνετε το μωρό σας να τρέφεται μόνο του και μάλιστα υγιεινά.

Οι καλύτερες superfoods τροφές για μωρά και νήπια

Αυτές οι 15 superfoods τροφές παρέχουν στο μωρό σας απαραίτητες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Εντάξτε τα στη διατροφή του για βέλτιστα οφέλη για την υγεία.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι γεμάτες υδατάνθρακες για διαρκή ενέργεια, καθώς και φυτικές ίνες για την υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Είναι μια τέλεια superfood τροφή για μωρά, μιας και μπορείτε να τη βάλετε στην τσάντα και να τη σερβίρετε οποιαδήποτε στιγμή. Όταν σερβίρετε μπανάνες σε μωρά παιδιά, βεβαιωθείτε ότι είναι ώριμες και πολτοποιημένες. Τα μεγαλύτερα παιδία, π.χ. τα νήπια μπορούν να τρώνε ψιλοκομμένες μπανάνες.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες παρέχουν κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτίνη - ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει ορισμένους τύπους καρκίνου και αφαιρεί τις ελεύθερες ρίζες. Τα περισσότερα μωρά προτιμούν τις γλυκοπατάτες από άλλα λαχανικά λόγω της φυσικής γλυκιάς γεύσης τους. Όταν μαγειρεύονται και πολτοποιούνται, οι γλυκοπατάτες κάνουν έναν απαλό πουρέ που τρώγεται εύκολα, κατάλληλο ακόμη και για μωρά που μόλις ξεκινούν τη μετάβαση σε στερεές τροφές.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά — τον «καλό» τύπο λίπους που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Φροντίστε να σερβίρετε μόνο ώριμα αβοκάντο στα μωρά σας. Να θυμάστε πλένουμε το εξωτερικό, αφαιρούμε τη φλούδα και πολτοποιούμε καλά.

Αυγά

Τα ασπράδια των αυγών παρέχουν πρωτεΐνη, ενώ οι κρόκοι περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνες A, D, E και B12. Ο κρόκος έχει επίσης χολίνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παραδοσιακά, οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να μην σερβίρουν αυγά -ιδιαίτερα ασπράδια αυγών- μέχρι τον πρώτο χρόνο, λόγω της πιθανότητας αλλεργικών αντιδράσεων. Αλλά αυτή η συμβουλή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αυγά θα πρέπει να καθυστερούνται μόνο στα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν ιστορικό αλλεργιών. Ρωτήστε το γιατρό σας για το εάν μπορεί το μωρό σας να φάει αυγό ή όχι.

Καρότα

Τα καρότα έχουν μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, ένα αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί χρώμα τους. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την υγιή όραση. Το μαγείρεμα των καρότων αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα, κάτι που τα κάνει ελκυστικά στα μωρά, που γεννιούνται με προτίμηση στις γλυκές γεύσεις. Όταν φτιάχνετε καρότα για το μικρό σας, φροντίστε να είναι ψημένα μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Στη συνέχεια κάντε τα πουρέ ή σερβίρετέ τα καλά ψημένα σε κύβους.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι (ακόμη μια superfood τροφή) δίνει στο μωρό σας ασβέστιο, πρωτεΐνη και φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά για υγιή οστά και δόντια. Περιέχει επίσης προβιοτικά, ένα είδος καλού βακτηρίου που βοηθά στην πέψη και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά χρειάζονται λίπος στη διατροφή τους, γι' αυτό επιλέξτε γιαούρτι από πλήρες γάλα αντί για ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά. Αποφύγετε επίσης τα αρωματισμένα γιαούρτια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

giaourti.jpg

Τυρί

Το τυρί όχι μόνο περιέχει πρωτεΐνη, αλλά διαθέτει επίσης ασβέστιο και υγιεινή δόση ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), η οποία βοηθά στη μετατροπή πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων σε ενέργεια. Ειδικά το ελβετικό τυρί έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση που αρέσει στα μωρά. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού, κόψτε το τυρί σε μικρά κομματάκια.

Βρεφικά δημητριακά

Τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά για βρέφη δίνουν στο μωρό σας τον σίδηρο που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη. Τα μωρά γεννιούνται με απόθεμα σιδήρου, αλλά αρχίζει να εξαντλείται γύρω στους 5-6 μήνες. Μόλις το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεά, οι ειδικοί συνιστούν τα δημητριακά ρυζιού εμπλουτισμένα με σίδηρο ως την πρώτη τροφή για εκείνο, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε σχέση με άλλα δημητριακά.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο μπορεί να μην το γνωρίζατε άλλα είναι στη λίστα με τα superfoods για μωρά και νήπια. Είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6, η οποία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να εξάγει ενέργεια από τα τρόφιμα. Είναι σημαντικό τα μωρά να αρχίζουν να τρώνε τακτικά τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους. Αν στο μωρό σας δεν αρέσει η γεύση του κοτόπουλου από μόνο του, ανακατέψτε το με το αγαπημένο του φρούτο ή λαχανικό.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας παρέχει μια μορφή σιδήρου που απορροφάται εύκολα, ο οποίος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μικρότερα μωρά μπορούν να τρώνε πουρέ κρέατος, ενώ τα μεγαλύτερα μωρά που μπορούν να μασήσουν μπορούν να καταναλώσουν κόκκινο κρέας -καλομαγειρεμένο- σε μικρά κομμάτια.

Γλυκιά πορτοκαλί κολοκύθα

Τα μωρά λατρεύουν τη γλυκιά γεύση της πορτοκαλί κολοκύθας - και οι μαμάδες μπορούν να μείνουν ήσυχες γνωρίζοντας ότι τρώγοντάς τη τα μικρά τους, θα λάβουν θρεπτικά συστατικά όπως το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β, ακόμη και μερικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεν βρίσκεται τυχαία λοιπόν, η πορτοκαλί κολοκύθα στη λίστα με τα superfoods για μωρά.

Ψάρι

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός αφθονούν σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λίπη που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, προσφέρουν την απαραίτητη ώθηση πρωτεΐνης που χρειάζεται ένα μωρό και νήπιο. Τα ψάρια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, γι' αυτό μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν το συστήσετε στο μωρό σας.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, μιας αντιοξειδωτικής χρωστικής ουσίας που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να απορροφηθεί πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό, αν οι ντομάτες έχουν ψηθεί με λίγο λάδι.

Αρακάς

Ο αρακάς είναι γεμάτος με βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί παράλληλα με το ασβέστιο για να χτίσει υγιή οστά. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, καθώς και φολικό οξύ, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια πραγματική υπερτροφή (superfood) για τα μωρά, χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης, φυλλικού οξέος, σιδήρου, καλίου και φυτικών ινών. Το βράσιμο μπρόκολου σε νερό μειώνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C στο μισό, επομένως είναι καλύτερο να το ετοιμάζετε στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν το μωρό σας δεν λατρεύει και τόσο τη γεύση του μπρόκολου, ανακατέψτε το με ένα λαχανικό που έχει γλυκιά γεύση, όπως γλυκοπατάτα ή κολοκύθα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved