Εννέα τροφές που βοηθούν τα παιδιά να κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ

Τροφές που αξίζουν μία θέση στη διατροφή των παιδιών για τον καλύτερο ύπνο και όχι μόνο.

Εννέα τροφές που βοηθούν τα παιδιά να κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ
Bigstock

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στα παιδιά είναι μεταξύ άλλων η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πονοκέφαλοι, η υπερένταση, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Αντίθετα, τα παιδιά που συμπληρώνουν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται σε ημερήσια βάση έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, καλύτερη μνήμη, συμπεριφορά και ψυχική υγεία.

Σημαντικό είναι το παιδί να υιοθετήσει μία βραδινή ρουτίνα ύπνου που θα του επιτρέπει να κοιμάται καλά και να συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται. Η βραδινή αυτή ρουτίνα ύπνου περιλαμβάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως ένα ζεστό μπάνιο, την αποφυγή έκθεσης σε οθόνες πριν τον ύπνο και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Η διατροφή επηρεάζει την υγεία του παιδιού και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο του. Τροφές με συγκεκριμένα συστατικά όπως είναι το μαγνήσιο, η τρυπτοφάνη κ.α. φαίνεται να σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου. Παρακάτω τροφές που θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα και που αξίζουν μία θέση στη διατροφή του.

Αυγά

ayga-ypnos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Anton Nikolov

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ άλλων περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στην δημιουργία της σεροτονίνης, της χημικής δηλαδή ουσίας που βοηθάει στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου.

Ακτινίδια

Δύο ακτινίδια πριν τον ύπνο είναι ίσως το μυστικό για καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα στην οποία όμως συμμετείχαν ενήλικες και όχι παιδιά, όσοι κατανάλωναν δύο ακτινίδια πριν τον ύπνο κοιμόντουσαν κατά 42% πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τα ακτινίδια πριν κοιμηθούν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Γάλα

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα είναι εγγύηση για τον ύπνο και υπάρχει λόγο. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, όπως και τα αυγά, αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή της σερατονίνης και της μελατονίνης, ουσίες που θα βοθήσουν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Χουρμάδες

Εάν το παιδί ζητάει επίμονα γλυκό το βράδυ, δώστε του χουρμάδες. Οι χουρμάδες περιέχουν δύο συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύ0πνο, βιταμίνη Β6 και κάλιο.

Θαλασσινά και ψάρια

Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά όπως είναι για παράδειγμα ο σολομός έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D η οποία φαίνεται να έχει συσχετιστεί με την ποιότητα του ύπνου.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη η οποία ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου. Λόγω αυτού αλλά και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα καρύδια αποτελούν ένα ιδανικό σνακ για το βράδυ.

Ρεβίθια

Και τα ρεβίθια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6, συστατικά σημαντικά για την παραγωγή της σερατονίνης και της μελατονίνης.

Μπανάνα

mpanana.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Eiliv Aceron

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο. Το παιδί μπορεί να την φάει σκέτη ή συνδυαστικά με λίγο τυρί ή γιαούρτι για πιο πλήρες γεύμα.

Κοτόπουλο

Κι όμως, η τρυπτοφάνη δεν υπάρχει μόνο σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε κρέατα όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

*Με πληροφορίες από popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved