Η ρουτίνα ύπνου του παιδιού εν μέσω σχολικής χρονιάς – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Γιατί είναι σημαντικό να καθιερώσετε μία βραδινή ρουτίνα από την αρχή της σχολικής χρονιάς;

Η ρουτίνα ύπνου του παιδιού εν μέσω σχολικής χρονιάς – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Bigstock

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος βελτιώνει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την ικανότητα απομνημόνευσης, αναφέρουν οι ειδικοί. Ο ύπνος, συνεπώς, δεν είναι απαραίτητος μόνο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, κάτι που πιθανά γνωρίζετε ήδη, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στις σχολικές του επιδόσεις.

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί κοιμάται καλά και συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται; Το μυστικό βρίσκεται στην καθιέρωση μίας ρουτίνας ύπνου και στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος στο οποίο το παιδί θα μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλά.

Η σημασία της ρουτίνας ύπνου για τα παιδιά

Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς τους, μιμούνται συμπεριφορές, συνήθειες και ο ύπνος δεν αποτελεί εξαίρεση. Τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά, η καθιέρωση μία ρουτίνας ύπνου βοηθάει το σώμα να γνωρίζει πότε χρειάζεται ξεκούραση, διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα και μειώνει την αίσθηση της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

upnos paidiou aities 4

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά;

Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται το παιδί εξαρτώνται από την ηλικία του, τη σωματική δραστηριότητα και τις ξεχωριστές ανάγκες του. Οι γενικές οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου της Αμερικής είναι:

 • Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών: 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα
 • Παιδιά ηλικίας 6-13 ετών: 9-11 ώρες ύπνου την ημέρα
 • Παιδιά ηλικίας 14-17 ετών: 8-10 ώρες ύπνου την ημέρα

Σύμφωνα με έρευνα του CDC (Centers for Disease Control) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα παιδιά εφηβικής ηλικίας σε ποσοστό 6-7 στα 10 δεν κοιμούνται τις ώρες που χρειάζονται.

routina-upnou-sxoleio.jpg

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να καθιερώσει μία ρουτίνα ύπνου

Η ρουτίνα ύπνου δεν περιλαμβάνει μόνο να κοιμάται το παιδί την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αλλά και όλες εκείνες τις δραστηριότητες πριν το ύπνο που θα το χαλαρώσουν και θα το βοηθούν να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ.

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, μία καλή βραδινή ρουτίνα περιλαμβάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως:

 • Ένα ζεστό μπάνιο ή ντουζ
 • Βούρτσισμα δοντιών
 • Διάβασμα βιβλίου με τον γονιό ή και μόνο του
 • Άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής
 • Αγκαλιά (για παιδιά μικρότερη ηλικίας)
 • Διαλογισμός

Η παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να ξεκινήσουν μία ώρα πριν τον ύπνο. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθούν και αυτό γιατί τα τάμπλετ, τα κινητά και η τηλεόραση είναι γνωστό ότι εκπέμπουν μπλε ακτινοβολία η οποία καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που δίνει εντολή στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.

paidia-othones-pandimia-5.jpg

Εξίσου σημαντικό είναι να διαμορφώσετε κατάλληλα και το περιβάλλον που κοιμάται το παιδί. Δοκιμάστε τα εξής:

 • Περιορίστε τις πηγές φωτός στο δωμάτιο: Κλείστε τα φώτα και με βαριές κουρτίνες ή κλειστά παντζούρια περιορίστε φως που μπαίνει από το εξωτερικό περιβάλλον.
 • Κατάλληλη θερμοκρασία: Το πολύ κρύο ή η ζέστη μπορεί να δυσκολέψει το παιδί να κοιμηθεί.
 • Κρεβάτι μόνο για τον ύπνο: Καλό είναι το παιδί να κάνει τα μαθήματά του και να ζωγραφίζει μόνο στο γραφείο του και να αποφύγει να κάνει τέτοιες δραστηριότητες στο κρεβάτι. Έτσι θα συνδέσει το κρεβάτι μόνο με τον ύπνο κάτι που θα βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα.

*Με πληροφορίες από sleepfoundation.org

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

DPG Network
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved