Ποια superfoods υπάρχουν και γιατί πρέπει να τα καταναλώνετε

  • Τι είναι τα superfoods (σούπερ τροφές)
  • Τα οφέλη των superfoods
  • Λίστα με σούπερ τροφές για εσάς και την οικογένειά σας
Ποια superfoods υπάρχουν και γιατί πρέπει να τα καταναλώνετε

Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία και την ενέργεια της οικογένειάς σας και τη δική σας; Θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας τις καλύτερες τροφές για να γίνουν δυνατοί και υγιείς ενήλικες στο μέλλον; Οι σούπερ τροφές πιστεύεται ότι είναι το κλειδί για να μας βοηθήσουν να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο όρος «superfood» είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ, αφού δεν υπάρχει ένα τρόφιμο σε καμία ομάδα τροφίμων που να θεωρείται το "απόλυτο". Ο στόχος με οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή είναι να παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τα εργαλεία για να αισθάνεται καλά και να παραμένει υγιής.

Όταν πρόκειται δε για τα παιδιά σας, η ποικιλία των υπερτροφών βοηθά τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, βελτιώνει την ενέργειά τους και βοηθά το σώμα να γίνει υγιές και δυνατό, επίσης.

Τι είναι τα superfoods (σούπερ τροφές)

superfoods gia tin oikogeneia 1

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash

Οι υπερτροφές αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Είναι τρόφιμα γεμάτα θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας.

Όσο περισσότερες υπερτροφές καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο γεμίζουμε τη διατροφή μας με επιλογές που είναι οι πιο ωφέλιμες για την υγεία μας.

Μερικές από αυτές τις σούπερ τροφές είναι: οι ξηροί καρποί, τα μούρα, ο σολομός, τα φασόλια, το μπρόκολο και η κινόα. Οι υπερτροφές είναι ισχυρές πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχουν επίσης συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα acai berries και τα goji berries. Τα έχετε δοκιμάσει όμως; Και τα δύο θεωρούνται υπερτροφές και θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στη διατροφή της οικογένειάς σας.

Τα οφέλη των superfoods

Οι υπερτροφές πιστεύεται ότι βοηθούν στη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία. Οι περισσότερες υπερτροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας πιθανώς στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι υπερτροφές όπως οι ξηροί καρποί και ο σολομός πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και πεπτικών προβλημάτων.

Τα χρώματα των τροφίμων υποδηλώνουν συχνά τα οφέλη τους για την υγεία. Λάβετε υπόψη ότι τα βιολογικά τρόφιμα πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα μη βιολογικά τρόφιμα.

Ένα κόλπο για να καταναλώσουν τα παιδιά όσο περισσότερα superfoods γίνεται; Μα φυσικά να φτιάξετε λαχταριστά smoothies.

Λίστα με σούπερ τροφές για εσάς και την οικογένειά σας

superfoods gia tin oikogeneia 2

Photo by Jannis Brandt on Unsplash

Ορίστε μερικές σούπερ τροφές που θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα.

  • Άψητους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους (είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων)
  • Μούρα όπως, φράουλες, βατόμουρα, gogi berries, acai berries, cranberries (έχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά)
  • Σολομός (έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση)
  • Όσπρια όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια (έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο. Βοηθούν στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη)
  • Πράσινα λαχανικά όπως, σπανάκι, μπρόκολο, κέιλ και σπανάκι (έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη που θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου)
  • Κινόα (είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
  • Σπόρους τσια (περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα)
  • Παντζάρια (πηγές φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και νιτρικών αλάτων)
  • Κολοκύθα (παρέχει φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α)

Όπως μπορείτε να δείτε, η λίστα είναι μεγάλη. Η ανάμειξη αυτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε το δικό σας superfood. Δοκιμάστε τα μούρα και τους σπόρους chia στο γιαούρτι σας ή στο smoothie που θα φτιάξετε για τα παιδιά σας. Ο σολομός και το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική επιλογή για δείπνο, που επίσης μπορείτε να συνοδέψετε με κινόα. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις παραπάνω σούπερ τροφές

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved