Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να δει καθαρά;

Ανάπτυξη όρασης. Νεογέννητο μωρό έως 12 μηνών.

Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να δει καθαρά;
Bigstock

Η ανάπτυξη της όρασης του μωρού είναι μία περίπλοκη διαδικασία που γίνεται σε πέντε στάδια από τη στιγμή της γέννησης.

Πότε μπορεί το μωρό να δει καθαρά;

Η όραση του μωρού τελειοποιείται κοντά στην ηλικία των δώδεκα μηνών, ενώ στον ένατο μήνα το βρέφος μπορεί να διακρίνει όλα τα χρώματα που βλέπει και ένας ενήλικας.

Στα νεογέννητα ο εγκέφαλος δεν είναι ακόμα επαρκώς ανεπτυγμένος ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν πολύπλοκες πληροφορίες. Έτσι, ενώ τα μάτια του είναι απόλυτα υγιή , μπορούν να δουν συγκεκριμένα χρώματα ενώ η ικανότητά τους να επεξεργάζονται διαφορετικές αποχρώσεις είναι περιορισμένη.

Τα πέντε στάδια ανάπτυξης της όρασης του μωρού

1ο στάδιο: Νεογέννητο

Μετά τον τοκετό, το μωρό βλέπει ασπρόμαυρα και κάποιες αποχρώσεις του γκρι. Τις πρώτες μέρες μπορεί να διακρίνει πρόσωπα σε αυτά για μερικά δευτερόλεπτα, σε απόσταση 30 εκατοστών, όση δηλαδή είναι η απόσταση μεταξύ της μητέρας και του βρέφους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν η απόσταση αυτή αυξηθεί στα 60 εκατοστά, η εικόνα γίνεται θολή .

Σε τι ηλικία έρχεται φυσιολογικά η πρώτη περίοδος και τι να γνωρίζετε

2ο στάδιο: Μωρό 1-2 μηνών

Το μωρό εξακολουθεί να μην μπορεί να εστιάσει σε ένα πρόσωπο ή αντικείμενο για πολλή ώρα και θα παρατηρήσετε ότι ανταποκρίνεται στο έντονο φως ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του.

Σταδιακά ξεχωρίζει κάποια χρώματα, τα πιο έντονα, ακόμα όμως δεν μπορεί να διακρίνει τις κοντινές αποχρώσεις

Στο τέλος του πρώτου μήνα αναπτύσσεται και ο συντονισμός όρασης και ακοής. Αυτό σημαίνει ότι εάν κουνήσετε μία κουδουνίστρα μπροστά στο πρόσωπό του, εκείνο θα ανταποκριθεί κοιτάζοντάς της.

Μην εκπλαγείτε εάν σε αυτό το στάδιο το βλέμμα του μωρού μοιάζει «κενό». Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένος για να επεξεργαστεί την οπτική πληροφορία.

Splash με αυτά τα διασκεδαστικά -για νήπια- παιχνίδια μπάνιου

3ο στάδιο: Μωρό 2-4 μηνών

Σε αυτό το στάδιο βελτιώνεται η αντίληψη του μωρού για το πόσο μακριά ή κοντά του βρίσκεται ένα αντικείμενο, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη βελτίωση του συντονισμού ματιών και εγκεφάλου.

Επίσης, το μωρό μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα κινούμενα αντικείμενα. Εάν κάτι κουνηθεί στο οπτικό τους πεδίο, θα το ακολουθήσουν με τα μάτια τους. Η ικανότητα αυτή είναι γνωστή ως «παρακολούθηση».

Κάτι ακόμα που αλλάζει σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι ότι το μωρό μπορεί να δει περισσότερα χρώματα, ενώ αυξάνεται και η απόσταση στην οποία μπορεί να διακρίνει καθαρά.

Πώς να πείτε «όχι» στο δίχρονο παιδί σας χωρίς να το λέτε

moro-orasi.jpg

Αποχαιρετώντας την πιπίλα: 7 χρήσιμα tips

4ο στάδιο: Μωρό 4-8 μηνών

Τα μωρά σε αυτήν την ηλικία μπορούν να διακρίνουν περισσότερες λεπτομέρειες στα αντικείμενα που κοιτάζουν και σταδιακά μπορούν να δουν ό,τι και ένας ενήλικας. Επίσης, σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο αναγνωρίζουν αντικείμενα και πρόσωπα και μπορεί να δει καθαρά έως και δύο μέτρα μακριά του.

5ο στάδιο: Μωρό 9-12 μηνών

Πλησιάζοντας στα πρώτα του γενέθλια , η όραση του μωρού μοιάζει με αυτήν ενός ενήλικα. Μπορεί να δει όλα τα χρώματα και να αντιληφθεί το εστιακό βάθος. Αναγνωρίζει εικόνες , ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και ο συντονισμός χεριών και ματιών.

Γιατί το μωρό μπουσουλάει ανάποδα;

mwra-orasi.jpg

Τι θα συμβεί αν αφήσετε το μωρό σας να φάει μόνο του αντί να το ταΐσετε

Πώς να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της όρασης του μωρού

  1. Παίξτε με τον φωτισμό: Αλλάξτε τη φωτεινότητα του δωματίου τη νύχτα με ένα led φωτάκι. Αυτό βοηθά το μωρό να συνηθίσει σε διάφορα επίπεδα φωτισμού.
  2. Αγοράστε πολύχρωμα παιχνίδια: Ενθαρρύνετε την οπτική ανάπτυξη με παιχνίδια σε έντονα χρώματα.
  3. Δημιουργήστε κινητά οπτικά ερεθίσματα: Τοποθετήστε κρεμαστά παιχνίδια πάνω από την κούνια του μωρού.
  4. Δείξτε στο μωρό σας την αντανάκλασή του στον καθρέφτη . Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση προσώπων και στην ανάπτυξη της αντίληψης για το εαυτό του.
  5. Παίξτε με παιχνίδια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων: Δώστε στο μωρό παιχνίδια που μπορεί να πιάσει και να κρατήσει. Αυτό θα ενισχύει τον συντονισμό χεριών και ματιών.

Με πληροφορίες από momjunction.com

Πρώτη δημοσίευση 12/03/2023, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved