Πώς αναπτύσσεται η ακοή του μωρού;

  • Τι μπορούν να ακούσουν τα μωρά στη μήτρα;
  • Η ακοή του μωρού τον πρώτο χρόνο
Πώς αναπτύσσεται η ακοή του μωρού;

Τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση της ακοής ήδη από την περίοδο της κύησης. Το έμβρυο ακούει ήχους από το περιβάλλον εκτός μήτρας στην 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης και μέχρι και την 35η τα αυτιά του έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή της μητέρας του από άλλες.

Μετά τον τοκετό, η ακοή του μωρού συνεχίζει να αναπτύσσεται και παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της μάθησης, καθώς το βρέφος χρησιμοποιεί τα αυτιά του για να λάβει το πλήθος πληροφοριών από το περιβάλλον γύρω του. Επίσης, ακούγοντας, το μωρό μαθαίνει σταδιακά την γλώσσα, ενώ τα ακουστικά ερεθίσματα ενισχύουν την εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Τι μπορούν να ακούσουν τα μωρά στη μήτρα;

Περίπου στην 23η εβδομάδα κύησης το έμβρυο μπορεί να ακούσει ήχους χαμηλής συχνότητας όπως για παράδειγμα το γαύγισμα ενός σκύλου. Μετά την 35η εβδομάδα τα αυτιά του έχουν σχηματιστεί πλήρως. Σύμφωνα με έρευνα, τα μωρά στη μήτρα μπορούν να ακούσουν τη φωνή της μητέρας τους τις τελευταίες δέκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μάλιστα την δείχνουν την προτίμησή τους στο άκουσμά της.

akoi mwrou 2022

Η ακοή του μωρού τον πρώτο χρόνο

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα μωρά αντιδρούν σε ήχους με την κίνησή τους ή τις εκφράσεις του προσώπου τους. Αναγνωρίζουν την φωνή των γονιών τους, η οποία και τα ηρεμεί. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης ακοής, μπορείτε να μιλάτε στο μωρό όταν το κρατάτε αγκαλιά ή σε άλλες δραστηριότητες ρουτίνας, όπως στο άλλαγμα πάνας.

Μωρό 2 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα μωρά ηρεμούν όταν ακούνε φωνές που τους είναι οικείες και κάνουν ήχους όπως «αα» ή «οο». Επίσης, τους αρέσει να ακούνε και την δική τους φωνή. Διαβάστε τους ένα βιβλίο και συνεχίστε να τους μιλάτε περιγράφοντας εικόνες και δραστηριότητες που κάνετε.

Μωρό 4-6 μηνών

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της ακοής, τα μωρά αρχίζουν να αναζητούν την πηγή του ήχου. Τους αρέσουν οι κουδουνίστρες και τα παιχνίδια που κάνουν διάφορους ήχους και ανταποκρίνονται στις αλλαγές του τόνου της ίδιας τους της φωνής. Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αίσθηση της ακοής είναι το διάβασμα και το άκουσμα μουσικής.

mwra akoi anaptuksi 1

Μωρό 7-12 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά μιμούνται απλές λέξεις και ήχους, λένε συλλαβές ακόμα και όταν είναι μόνα τους και ανταποκρίνονται στο άκουσμα του ονόματός τους. Επίσης, κοιτάνε μία εικόνα ή ένα αντικείμενο όταν κάποιος τους μιλάει για αυτό.

Μετά τα πρώτα του γενέθλια το μωρό καταλαβαίνει κάποιες λέξεις, μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες όπως «κάνε “γεια”» και λέει «μαμά», «μπαμπά» και άλλες δισύλλαβες. Τέλος, ανταποκρίνεται στη μουσική και δίνει αντικείμενα που του ζητούνται.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved