Τα μωρά γνωρίζουν πότε τα μιμούμαστε και το απολαμβάνουν

Από την ηλικία των έξι μηνών τα βρέφη μπορούν να αντιληφθούν πότε ένας ενήλιας τα μιμείται και το απολαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα.

Τα μωρά γνωρίζουν πότε τα μιμούμαστε και το απολαμβάνουν

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας έδειξε ότι τα μωρά ηλικίας έξι μηνών αναγνωρίζουν πότε κάποιος ενήλικας τα μιμείται και αναπτύσσουν φιλική διάθεση προς αυτόν.

Η μελέτη διεξήχθη ως εξής. Ένα μέλος από την ερευνητική ομάδα συνάντησε μωρά έξι μηνών στα σπίτια τους και ακολούθησε τρεις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μιμήθηκε ακριβώς τη συμπεριφορά και τις εκφράσεις τους, σε κάποιες άλλες μιμήθηκε μόνο τις κινήσεις του σώματός τους διατηρώντας το πρόσωπό του ανέκφραστο και τέλος στις υπόλοιπες, ο ερευνητής δεν αντίδρασε μιμητικά στις κινήσεις των μωρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά στα οποία ο ερευνητής μιμήθηκε ακριβώς τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους, τον κοίταζαν και του χαμογελούσαν περισσότερο και προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν.

"Η μίμηση φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσελκύσει κάποιος το ενδιαφέρον ενός μωρού και να συνδεθεί μαζί του. Οι μητέρες εξεπλάγησαν αρκετά όταν είδα τα μωρά τους να συμμετέχουν χαρούμενα σε παιχνίδια μίμησης και εντυπωσιάστηκαν από τη συμπεριφορά τους" αναφέρει η Gabriela-Alina Sauciuc από το Πανεπιστήμιο Lund που συμμετείχε στην έρευνα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι τα μωρά αναπτύσσουν και μία συμπεριφορά εξερεύνησης στα μιμητικά παιχνίδια. Για παράδειγμα, όταν το μωρό χτύπησε το τραπέζι και ο ερευνητής μιμήθηκε αυτήν την κίνηση, το μωρό στη συνέχεια χτύπησε αρκετές φορές το τραπέζι παρακολουθώντας προσεκτικά τις αντιδράσεις του ερευνητή.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved